Jas na Tikvesko ja lovam so konec 14-ka. Tapa najcesto 1,5 - 2 gr. Jadice 12 do 14 isklucivo Mustad od tenkite iskrivenite.
Sekogas vrzuvam i vtora jadica na 40-60 cm. od prvata jadica. Na prolet ja lovam na crn crv a ponekoja znae da kaze i na pcenica. Cesto pati po zemja na legnata tapa dobro jade i na lebce i toa na pomalo partalce. Od Maj pa do Oktomvri na varena pcenica zolta. So nea krmam i so nea lovam. Cesto pati znam da stavam i nekoja vanila vnatre za aroma, ama iskreno ne sum primetil razlika.
Spored mene za lov na crvenoperka sekogas treba da se ima 2 jadicki. Najmnogu rezultati znae da dade na vtorata jadica iako ne e isklucok da se hrani i po zemja.
Pri lovot e vazno da ne se izbrzuva zasto voobicaeno moze da "cepne", da ja snema i da se vrati. Pri veter cesto pati se slucuva da ne ja osetite deka ja nosi gornata jadica so sebe i zatoa preporacuvam pocesto zafrluvanje i na sekoe vadenje da se kontrira.
Otkako ke se napravi kontrata najdobro e brzo da ja izvlecete ribata od pozicijata zaradi toa sto ke se razbegaat ostanatite od jatoto.
Dokolku hranam na edna pozicija sekogas zapocnuvam so lovot na nea, potoa otkako ke potprekine se povlekuvam poblisku do bregot pa po nekoja izvadena pak na pozicijata. Recisi nikogas ne ja menuvam dubinata koja mi e prvicno opredelena za pozicijata na hranilisteto. Pa koga ke prekine da jade na taa pozicija i koga se naogam na poramen teren, so istata dlabocina ja baram 4-5 metri ponavnatre i togas veke imam 2 visecki jadici. Osobeno vo leto tuka imam rezultati koga po toploto ribata se povlekuva podaleku od obalata.
Cesto pati znae da jade i dodeka jadicata seuste ne e simnata i ja zema pcenicata vo let, no ova se kratki intervali obicno 3-4 parcinja i tolku. Vo ovoj slucaj dobro e olovata da bidat rasporedeni po celata dolzina od jadicata pa do tapata, no ova pretstavuva problem koga lovite so dve jadici.
Prihranata koja na pocetokot na ribolovot moze da e poobilna, vo tekot na ribolovot preporacuvam samo da se potsetuva ribata deka se slucuva nesto