pletenicata vo srbija ja koristat obavezno za varalicarenje kako sto kaza kolegata nema rasteganje pa taka kontrata e momentalna ali okolu toa deka podaleku se frla ne e tocno.Sekoj si ima svoe iskustvo ne vleguvam vo to ali po kazuvanje na onie na koi se eksperti vo toa pole pletenicata ima golemo trienje pa taka i nemoze da se frla podaleku.Kako se pa taka i pleteniceta ima mani i vrlini ima golema nosivost ali gi zasekuva okcata od trienje i neiskusnite pri silna kontra gi kinat ustata na ribata ne ja preporacuvam za bolonjez stap i lov na plovak
Jas zboruvam za varalicarenje, za bolonjezi i tapi ne sum voopsto zapoznaen dali se koristi ili ne no slusam deka i vo krapskiot ribolov pocnala da navleguva. Sigurno deka ima mani a najgolemata e nejzinata cena. Za mene manite se zanemarlivi vo odnos na ogromnite prednosti. Okca zasekuva kaj nekvalitetnite trski i uste edna mana, znae da zapletka kaj masinki koj nemaat unakrsno motanje na konecot na spulnata ( t.e. masingi bez wormshaft ili polzav sistem ). Apsolutno se frla mnogu podaleku so pletenica otkolku so monofil. Nekzinata osetlivost e mnogu znacajna bidejki go prenesuva sekoe cepkanje na mamecot. Kontrata si ja doziras samiot taka da toa ne drzi voda.
Znaci za varalicarenje pletenicata e edna od osnovnite raboti koja treba da se nabavi.