www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пет Ное 29, 2024 7:28 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS7891011»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Помодарство или потреба
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 17, 2011 2:01 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONНед Jул 17, 2011 10:37 pm
МислењаCOLON1136
ЛокацијаCOLONСкопје
Keltan НапишиCOLON
JaneMK НапишиCOLON
Na diva voda se dokazuva samo poznavanjeto od citanje na smama voda(tuka e najgolemata majstorija) da go odredis mestoto.Dodeka za sve ostanato od oprema,mamci na komercijalno e mnogu poteshko.Dosta iskusni ribolovci vo sveto imaat napishano deka na odredena diva voda so prost mamec i odredena oprema ke imash super rezultati.Na poveke divi vodi ti treba podobra oprema i podobri mamci.Na komercijala kade krapot videl se i seshto ti treba super oprema i najdobri mamci.Komercijala ne e bazen.Jas sum bil na komercijali tri pati pogolemi od veleshko.Suruleshti e ogromno ezero so 42km obala pa sepak e komercijala.Komecijalno ezero e uredeno ezero so pozicii dodatno poribeno za pogolem broj na ribi koe se prihranuva i kade ne se zima ribata.Toa e za komercijalni celi odnosno od dozvolite shto se prodavaat so visoki ceni se pravi finansiska zarabotka.
Tie ezera voopshto ne se lesni za fakanje toa go imaat iskuseno i nasi i stranci.Tamu poznavanjeto na tematikata krapski ribolov se iskusuva do krajni granici.
Kako reper da receme svetskiot rekord e na rainbow ezero koe e 114 hektari i potopena borova shuma.ako mislite deka e lesno mnogu e teshko da izvleceto riba.Samo shto tamu go nashle praviot nacin na fakanje(za nas nezamisliv) od iskustvo 20 god kade dosta dolgo gubele non stop riba vo taa suma.Neznam za vas ama jas sum osetil shto e golema riba na trska kade potrebata za dobra oprema itekako e vazna.Ne sum ja izvadil zoshto ne sum ja imal ovaa oprema shto deneska ja imam(mozebi ni so ovaa ne bi ja izvadil ama bi imal mnogu pogolemi shansi)
Za koja tematika pisuvas? Da se izmisli nova boila,nova aroma i vkus uste ednas da ja izlazeme Berta,gerta(koj ne znae iminja imaat pokrupnite krapovi :lol: ) koji se sto pati fateni i pusteni? I sega ne saka povejce od starite slatki :D Toa li e znaenje, za toa li Jane pisuvas? Koja e to tematika :D da sedam cel mesec dodeka ne uspeam da ja fatam Berta..ili Gerta bese?
Sto se odnesuva do zamoruvanjeto na tie svetski rekorderi krapovi,kolku se secavam 10 minuti (jas ne bi rekol zamaranje tuku VLECENJE ) 10 minuti rekorder krap od 42kg? Treba li da pobaram slika da go pogledneme? Pa toa stvorenje e grevota da go gledas,edvaj se dvizi od deformisanoto telo .a ne da go maltretiras .Na takov li krap treba da mu se raduvam? Ne fala,jas ne ,ama ocigledno gi ima mnogu koi i se gordeat so takov ulov :shock:

Келтан искрено да ти кажам пријателе, незнам од кога си на форумов, ама според постовиве твој ( а ги пратам сите буквално постови во сите теми ) можам народски да кажам дека си како додатен бензин во запален оган :lol: многу често ги "потпалуваш" темиве... ајде нема везе тоа, но по мое мислење, ти стварно незнаеш како изгледа едно комерцијално езеро, а не па да си бил на некое и да пројдеш кампања... кога ќе отидеш на такво езеро јас ти гарантирам дека 3-4 дена колку и да седиш ти со празни раце ќе си дојдеш, затоа што ќе бидеш зафатен со "црнецот" :) :)
сепак на оваа тема треба да коментираат доволно компетентни луѓе, кои што прошле доста кампањи и на дива и на комерцијала, а не хејтери...
и зашто ти некогаш не пробаш да ја уловиш таа БЕРТА или ГЕРТА? или воопшто не ни пробуваш, затоа што од старт знаеш дека нема да имаш таква привилеѓија ?

Кој си знае, си вади риба и преку манила.

Pozdrav do site fanovi, Ve sakam site ! :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 17, 2011 2:33 am 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
Mora da se seguvas :D Znaes sto e problemot so Vas ( ne so nas obicnite) mislite deka toa sto go pravite e ''Rocket science'' a ne edna ednostavna,relaksiracka rabota sto se vika ribolov! Vie imate carobni boili i recepti sto sekogas lovat,a nie obicnite samo crnecot ne brka :lol: Pa ne e bas taka.znaeme i nie da ulovime po nekoja diva riba,bezimena dodusa..Tie ne se brojat ? Znaci Vie i nikoj drug ne moze da ja fati Gerta? tocka! nemam komentar na ova,ako mislis deka e taka.
A sto e netocno vo mojot goren post? netocno li e deka so vreme Berta gi provali site vasi zamki pa sega ajde raketna nauka,da ja prevarime uste ednas?

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 17, 2011 2:43 am 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 19, 2011 2:20 pm
МислењаCOLON6956
Келтан, прав крапџија не потценува комерцијална вода!!!
Го знам твоето мислење за сето ова баш од темата 'Комерцијални или диви води', и ете поискусен си од мене, но си во тотална заблуда...Таа вода толку е пребирлива, толку е специфична и толку е ете србизам - захтевна, што кога би отишол на една таква вода ке се туфкаш со денови и голема е шансата да се вратиш празен!!!

Инаку за појаснување, тоа се вика МОДЕРЕН РИБОЛОВ НА КРАП, тоа ти е нешто како спинот со нови воблери од јапан со разни декори, со тропка, незнам флоатинг, синкинг...па за секој риба посебно ко за штуката џерк или сл...
РОКЕТ САЈЕНС, ДА....тоа е модерен риболов и модерниот риболов почива на комерцијални води каде има ГОЛЕМА РИБА, и истата нема да ја уловиш на вардар или црна НИКАД!!!

Луѓето надвор од Македонија, почни од соседиве каде има чудесни комерцијални па и босна ете сфатија дека ловот на крап е ТРОФЕЕН РИБОЛОВ т.е ЛОВ НА АДРЕНАЛИН, не е да фатам риба и да си ја однесам дома!!

За помодарство да не почињам муабет, тоа е поповеќе од јасно дека ти треба рокет сајенс но тоа и подразбира скромен буџет!!

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 17, 2011 2:48 am 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON6506
A znaes li zosto e tolku zahtevna? Koj ja napravi takva? Prirodata ili Modernoit krapski ribolov?
iskreno sto bi sakal povejce na trska ,divjak od reka od 20kg ili prase od ribnik od 30kg?

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 17, 2011 2:55 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1136
ЛокацијаCOLONСкопје
Keltan НапишиCOLON
Mora da se seguvas :D Znaes sto e problemot so Vas ( ne so nas obicnite) mislite deka toa sto go pravite e ''Rocket science'' a ne edna ednostavna,relaksiracka rabota sto se vika ribolov! Vie imate carobni boili i recepti sto sekogas lovat,a nie obicnite samo crnecot ne brka :lol: Pa ne e bas taka.znaeme i nie da ulovime po nekoja diva riba,bezimena dodusa..Tie ne se brojat ? Znaci Vie i nikoj drug ne moze da ja fati Gerta? tocka! nemam komentar na ova,ako mislis deka e taka.
A sto e netocno vo mojot goren post? netocno li e deka so vreme Berta gi provali site vasi zamki pa sega ajde raketna nauka,da ja prevarime uste ednas?

настапуваш со премногу циничност во секој пост, на тоа сакав да ти укажам и во претходниот пост, ама по се изгледа не допре тоа до тебе, па мора "соџвакано" на тањир да ти го сервирам
а тоа дека НИЕ ( необичните ) имаме чаробни бојли, незнам какви се тие јас сеуште а и прв пат слушам за нив, можда поискусните знаат какви се тие чаробни бојли па ќе ми кажат и мене... инаку убаво е што ловите дива риба, но колку таа риба после вашето ( во моментов, твоето ) ловење останува жива?
јас сепак мислам дека тука лежи зајакот ;) таму ќе да е болката најголема, пуштањето на рибата, за некој друг да ја фати... затоа и комерцијалите ти се толку одвратни, затоа што таму БЕРТА останува и за тебе и ти да ја фатиш еден ден, а дека е точно тоа што БЕРТА ги провали нашите замки, точно е ( крапот е една од најпаметните риби, тешко 2 пати да се излаже на едно те исто, брзо учи, и најчесто бојлата на која што била фатена еднаш да нејќе да ја помириса втор пат, затоа што во главата и кажува дека тоа е опасно за неа, па затоа и ја одбегнува ) , па мора и ние НЕНОРМАЛНИТЕ ( според тебе ) да измислуваме топла вода, за уште една слика со нашата драга госпоѓица БЕРТА, која што се надевам и ти еден ден ке ја фатиш и ќе можност да влезеш во светот на "ненормалните"

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 17, 2011 2:58 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1136
ЛокацијаCOLONСкопје
Keltan НапишиCOLON
A znaes li zosto e tolku zahtevna? Koj ja napravi takva? Prirodata ili Modernoit krapski ribolov?
iskreno sto bi sakal povejce na trska ,divjak od reka od 20kg ili prase od ribnik od 30kg?
секако дека повеќе би сакал дивјак од 20кг, но каде останаа такви примероци бе другар? 99% од нив само на едно место можеш да ѓи најдеш, знаеш каде? ВО МАНЏА !!! па затоа би рекол боље 30ка од комерцијала него ли година дена на диво да бањам олова и црнецот да ме реди

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 17, 2011 3:01 am 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 19, 2011 2:20 pm
МислењаCOLON6956
Keltan НапишиCOLON
Друже, риболовот еволуира...крапот учи...како да ти кажам незнам!
Неможеш да правиш разлика, неможеш да потцениш комерцијални води зашто 70% од истот почива на тоа...
Тоа е риболов на КРАП, тоа ке биде така и сам ке увидиш...

Што се однесув до природата воппшто не ја потценувам и има предност секако :lol: али не ме смеј, која природа...
Природата е риболов за да фатиш за дома...седи те молам!! Природата стои, ова друго сфати дека едноставно ЕВОЛУИРА!!

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 17, 2011 3:16 am 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON6506
MaximJaki НапишиCOLON
Keltan НапишиCOLON
секако дека повеќе би сакал дивјак од 20кг, но каде останаа такви примероци бе другар? 99% од нив само на едно место можеш да ѓи најдеш, знаеш каде? ВО МАНЏА !!! па затоа би рекол боље 30ка од комерцијала него ли година дена на диво да бањам олова и црнецот да ме реди
Povelete togas slednata seszona ce ve vodam na reka kade ima divjaci i od 30+ garantirano! Ce imate moznost so oci da gi videte,a dali ce prelazeme nekoj ce vidime.
maxim.gi izvrtuvas moite postovi;nikade nikogo ne narekov nenormalen ili bilo kako.A revoltot sto mozebi nazira od mene e zatoa sto citajci po forumov ne vidov ni edna edinstvena rabota od Vas krapciite da im pomognete na ajde obicnite.
Sto se odnesuva do mandza.sum pustil nazad povejce ribi od mnogumina sto sonuvaat cel zivot da ulovat.zatoa nemoj da mi drzite moralni predavanja.A divljakot e vkusna riba,koj ima problem ako ponesam eden dva godisno? Pa Jas na krap odam samo koga sakam da go jadam.A toa e dvapati godisno...I za drugoto si greska.da ti napisam koj pari sum frlil za oprema i kakva...nema da mi veruvas.Na havaji edna godina ce uzivam i jadam ribi,ako misllis deka mi doslo do riba.A Berta.Pa sto ce lovite ako ja ulovam i odnesam a i ne se jade,vestacka e :D
Eve ti edna slika od 16+ od pred desetina dena ama na LP ce ti ja pratam..divljak,podiv ne moze od Crna reka!!

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 17, 2011 3:30 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1136
ЛокацијаCOLONСкопје
јас стварно незнам каде не им помогнавне на оние што прашаа каде имаат проблем... на секое прашање од помладите крапџии, имаа цела низа на одговори и тоа од едни од најдобрите крапџии во македонија ( јане,драган итн итн итн )
дај боже да е така, дека жими една-две риби годишно зимаш, дај боже сите да се како тебе...

еве топката ја спуштивме некако, и би те замолил да не го покажуваш тој револт веќе толку јавно :)

и чекам ЛП за дивурјакот, да знаеш :) :)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 17, 2011 3:35 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Дек 02, 2010 7:49 pm
МислењаCOLON1985
... интересно дискутирате и убава забава си/ни прајте :D Морам да ги разочарам MaximJaki и Spaiva за нешто: Крапот има максимум меморија од 5мин и све останато е Инстинкт а не постои Паметна/Интелигентна риба :!: Животот на рибите се одвива под нагон на инстинкт, само Цицачите го организираан животот плански ;)

... ееееј, зашо бе на ЛП, дај и ние да го видиме дивјакот :mrgreen:

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS7891011»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 2 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON