Znaes li sto znacese vo vremeto na SFRJ poimot ZIK-Kumanovo .ZIK-Prilep ? zemjodelsko industriski kombinat...e takov eden imase vo Prilep koj pazi sreca na 20-tina km od Prilep imase ogromni ribnici za krap ( i den denes rabotat,samo se privatni ) E sreca moja pa eden od tie togasnite ''upraviteli-direktori'' na tie ribnici mi e blizok prijatel koj e neviden strucnjak za odgleduvanje krap vo ribnik a i denesniot gazda mi e blizok koj isto ima vraboteno ''krapski obrazovana licnost''.Tamu vo tie ribnici sum napravili milion probi vaka-taka...taka da mnogu raboti mi se jasni...A toa sto nekoj ovde saka da krapskiot ribolov go prikaze kako svemirska nauka ,kako kvantna fizika e druga rabota...Potrosil nekoj 5000 evra da dojde do recept..sto lovi samo kade lovi? sekade? malo sutra....Toa sto mu trebale tolku pari e odraz samo na negovoto slepo veruvanje vo nesto sto nema vrska so realnosta tuku e samo proizvod na edna ogromna komercijalna mreza koja dikitira nekoi raboti se so cel da izvlecat sto povejce pari od naivni krapcii..nisto drugo!
Eve ce ve prasam site ovde : Sto mislite , so sto go prihranuvaat krapot vo ''PELAGICEVO'' vo mrtviot period koga nema dovolno ''krapcii'' da gi hranat so nivnite cuda?? Jas ce vi kazam so istata hrana koja ja koristat vo ribnicite....i carevka se razbira kako najeftina hrana a ima skoro se ama bas se sto mu treba na eden krap da prezuvee podolg period!
Takvi tipovi na ezera se ''zavisni'' od hrana koja im ja serviraat krapcii koi ete sakaat na takvi ezera da lovat.TAMU ne moze da ima prirodna hrana dovolno za site krapovi vo nikoj slucaj (pregusto naseleno so relativno pokrupna riba) a za toa ''gazdite'' se ite kako svesni i moraat da prihranuvaat ..samo sigurno ne so boili od 5000 evra nego so evtina ,kvalitetna izbalansirana hrana koja ja smislil nekoj mnogu popameten od mene ili jane-mane- ico-kico amater.Svesen li e nekoj kolkava odgovornost snosi proizvoditelite na takvi hrani? Znae li kolkava steta moze da napravi ( finansiska pred se) so nekvalitetni peleti?
Takvi peleti sum koristel dovolno i vo tie za nekogo vukoebini i na ezero kade site ovde prisutni takmicari za tri dena ne ulovile ni edno krapce ne KRAP.Perun e svedok
I sum ulovil i toa dobro.Ama so prethodno obilno prihranuvanje,denovi.....isto seto vazi i za pastrmskite peleti i za kuceska, maceska hrana...samo ejj,ne sum lovel bas sekogas a zosto e taka ce probam da pojasnam kako sum naucil dremejci po onie vukoebini i posmatrajci go krapot vo zivo kako mi se seta niz hrana..nezainteresiran..
Eve jas imam doblest i ce napisam nesto koe ce krene dosta vreva kade bilo da go napisam.Krapot mozete da go hranite sekogas so edna ista ''VASA'' boila koja samo vie i samo vie ce si mislite.ama samo ce mislite deka ja prifatil ...Nema sansi da go naviknete da sekogas ja zema,pardon ''raspoznava'' deka ova e tocno dovolen fakt e sto sekoj krapcija ima pominati denovi bez udar i toa cesto,bi se osmelil i bi rekol precesto go jadel od crnecot( pisuvam za diva voda,a diva voda za mene e i bara od 1km kvadraten vo koja ima krap i prirodna hrana,koja patem e balans kolku krapovi ce opstanat vo toa virce,znaci diva voda e sekade kade ima srazmerna kolicina krap-prirpdna hrana.a ne ezerca koji se prepolni so riba i ''ZAVISNI'' od covekot dali ce preziveat i toa e patem edina pricina zosto sum protiv takvi vodi i ne go cenam toj ulov)
Zapamtete edno ,krapot prirodata go ogranicila vo edna rabota a toa e ''razmisluvanje'' koga ribata bi mozela da razmisluva odamna nekoj ce gi dresirase i ce gi gledavme vo Cirkus kako izveduvaat vratolomii za edno parce krapska peleta a za boila i mozebi bi odigrale i eden valcer.....A posto toa cudo ne sme go videle .barem zasega...krapot igra na karta probam_cini-goltam.probam-ne cini-ne goltam...... ako izgledate dovolno videa mozebi seto ova sto go pisuvam ce vi bide mnogu pojasno...
A posto ajde nema mozok sto e fakt, koj ku. . . . se laze nekoj deka mojata aroma,hemija ja ''znae'' ili cuvaj boze ''pamti'' ako ja znae i pamti sekogas ama bas sekogas bi go lovele.....
Ima raboti koji se povtoruvaat na sekoja voda bez razlika kade i kakva e taa voda....krap e krap znaci samo riba koja nema striktni pravila na ponasanje a pricina e ''nedostatokot na mozok za poslozeno razmisluvanje'' taka da moze nekoj da go tupi do sabalje i nema da ja najde pravata pricina zosto krapot ''ne mu jade''
Sega udrete da ve citam so kontra argumenti ,zanimlivo ce bide se nadevam