www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пет Ное 15, 2024 11:43 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «123456»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Гoдишни дoзвoли и држaвнa дoзвoлa 2015
ТемаИспратеноCOLONПет Феб 20, 2015 3:04 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Дек 09, 2011 2:36 am
МислењаCOLON2536
ЛокацијаCOLONСтруга
Mora ama i ne mora. Ako zdruzenieto resilo da ti izvadi preku niv legitimacija bez da platis clenarina, togas ne mora, a ako zdruzenieto resilo da naplati clenska za da ti izvadi legitimacija, togas mora.
MRF, ako odis direkno tamu, nema da ti izdade legitimacija bez na nea da pisuva zdruzenie, a koe zdruzenie ke go odberis ti e tvoe pravo, kako sto ima pravo zdruzenieto da ti naplati ili da ne ti naplati clenska za da stoi negovoto ime na legitimacijata.
Navistina ne mi se veruva za sto se razvi diskusija :hit_head:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Феб 20, 2015 3:18 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Ное 12, 2010 9:34 am
МислењаCOLON1930
Санта Фе
Да скратиме “маките“.
За да добиеш легитимација од МРФ МОРА ДА ИМАШ членска од здружение на риболовци. Пред да го формираме Рибар 2011 јас бев член на ЗСР Вардар ( таму не плаќав членарина - не ни бараа) и на легитимацијата од МРФ ми пишуваше дека сум таму член. По формирање на Рибар 2011, на легитимацијата ми пишува член на Рибар 2011

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Феб 21, 2015 2:10 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Сеп 21, 2012 2:25 am
МислењаCOLON1322
ЛокацијаCOLONПрилеп
Stole НапишиCOLON
Санта Фе
Да скратиме “маките“.
За да добиеш легитимација од МРФ МОРА ДА ИМАШ членска од здружение на риболовци. Пред да го формираме Рибар 2011 јас бев член на ЗСР Вардар ( таму не плаќав членарина - не ни бараа) и на легитимацијата од МРФ ми пишуваше дека сум таму член. По формирање на Рибар 2011, на легитимацијата ми пишува член на Рибар 2011
:lepi:
Јасно чичко Столе, иако не е баш добро регулирано... Исто како да мора да бидам член на здружение на возачи Прилеп за да можам да регистирам кола секоја година... Само тоа е, цела држава е хаос, а јас се запнав за еден правилник :|

@emil
Емил, добро е да има дискусија, ако мислевме сите исто тогаш ќе бевме роботи... Реков дека не коментирам членување, коментирам дали треба да бидеш член на некое здружение за да извадиш легитимација... и толку.

Постои само една солуција - РЕВОЛУЦИЈА !!!

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Феб 21, 2015 11:49 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Дек 18, 2010 9:47 am
МислењаCOLON4783
ЛокацијаCOLONskopje
ubavo pishav deka mora da si chlen na zdruzhenije za da vadish legitimacija :mrgreen:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Феб 23, 2015 1:11 pm 
Отсутен
Админ
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 07, 2010 10:26 am
МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
Филип НапишиCOLON
SantaFe НапишиCOLON
Не!
Немора да бидеш член за да извадиш легитимација. Напишав и пред два поста, членувањето во здружение е доброволно, а не задолжително! Еве јас не сум член на ниедно здружение, а имам легитимација...
Не е точно. Ти во моментов си член на Рибар 2011 и така си заведен во МРФ. Тоа што не плаќаш членарина е затоа што сме одлучиле членарината кај нас да биде на доброволна база. Секој кој го сака Рибар 2011 си плаќа членарина.
Инаку, може и ние да те условиме да плаќаш 100че ако сакаш легитимација преку нас, па ако не сакаш да платиш, да треба да вадиш од Пец-Пец рецимо, па и тој може да ти бара 100-200 членарина, а без здружение преку кое ќе поминат документите, нема легитимација.
Не ги доведувајте луѓето во заблуда, SantaFE е целосно во право. Не го правете 100 пати истиот моабет и истите заблуди на луѓето да им ги пуштате.

Член во здружение се станува со пополнување на ПРИСТАПНИЦА, плаќање на членарина и добивање на членска книшка од здружението, тоа е по закон и по СТАТУТИТЕ на здруженијата. SantaFE не е член на Рибар 2011, туку човек кој извадил легитимација преку Рибар 2011, така што членарина незнам што се спомнува во случајов.

Легитимација може да извади било кој без да биде член на здружение.

МРФ тоа што во своите архиви луѓето ги води како “членови“ на здруженија, тоа затоа што така му текнало на МРФ да води статистика и затоа што врз основа на тие бројки се одредуваат претставници на здруженијата во МРФ.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Феб 23, 2015 1:19 pm 
Отсутен
Админ
Членски аватор

МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
Филип НапишиCOLON
Без здружение не, МРФ е Федерација на риболовни здруженија и легитимациите ги издава на членовите на рибловните здруженија. За да си регистриран рекреативен риболовец, потребно е да си член на здружение - членка на МРФ.
За да си регистриран рекреативен риболовец, потребно е да извадиш легитимација, а со вадење на легитимација си само регистриран во регистарот на МРФ, не си член на здружение по закон и статут на здружение.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Феб 23, 2015 1:29 pm 
Отсутен
Админ
Членски аватор

МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
На Легитимациите не пишува “Член на тоа и тоа здружение“, туку само здружението, тоа е евиденција на МРФ преку кого е извадена таа легитимација.

Инаку еве кој е член на здружение според статутот на Рибар 2011

Член 20
Членувањето во Здружението е доброволно.
Член на Здружението може да биде секое физичко лице државјанин на Република Македонија и странски државјанин кој доброволно ќе пристапи кон Здружението со потпишување на пристапница ( евиденционен лист) независно од неговата возраст. Малолетно лице со наполнети 14 години се зачленува во Здружението со давање потпишана Изјава за согласност од неговиот родител или неговиот законски застапник, заверена на нотар.

Членовите своето членувањето го докажуваат со членска книшка.
Здружението бројот на членовите го докажува со потпишаните пристапници
(евиденциони листи) на лицата кои истите ги потпишале.

Исто така според истиот овој статут Должност на ЧЛЕНОВИТЕ е да плаќаат членарина, но на ЧЛЕНОВИТЕ зачленети на овој начин, а НЕ на оние кои извадиле легитимација преку здружението. Тие не се членови и немаат обврска за членарина.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Феб 23, 2015 2:57 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

МислењаCOLON1930
SantaFe НапишиCOLON
ПО ЗАКОН ЛЕГИТИМАЦИЈА ЗА РЕКРЕАТИВЕН РИБОЛОВ ЧИНИ 400 ДЕНАРИ И СЕ УПЛАЌА НА СМЕТКА НА МРФ!!! Тоа дали сакам да бидам член на некое здружение тоа е моја работа и нема никаква врска со вадењето на легитимација. Еве јас две години вадам преку Рибар 2011, си уплаќам 400 денари на сметка на МРФ и си добивам маркица (дури здружението ми ја доставува бесплатно на домашна адреса по пошта), а не сум член на здружението. Според мене тоа е присилување на луѓето бидејќи мора да извадат маркица (легитимација) па мора и 100 - 200 денари за членарина за здружението да платат. ПАК СПОРЕД ЗАКОН: ЧЛЕНУВАЊЕТО ВО ЗДРУЖЕНИЈА Е ДОБРОВОЛНО, А НЕ ОБВРЗУВАЧКО!!!
Само тоа е, кога нема институции да застанат зад тебе тогаш ќе бидиш оставен на „добрата воља“ на здруженијата, па ако се погоди некое кое несака да те „стрижи“ тогаш ОК, ако не...

И со легитимацијата ќе може само да се “сликаш“, а да ловиш риба ЈОК :D зошто во чл.20 од Статутот на МРФ пак стои ова :

[ img ]

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Феб 23, 2015 3:06 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
kolku objasnuvanje za edna legitimacija :D :D ne mi se veruva

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Феб 23, 2015 3:16 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

МислењаCOLON1930
Па кога не ти е јасно од “прва“ така иде тоа.

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «123456»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 4 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY