www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пет Ное 15, 2024 9:17 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «123456»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Debarsko 30.08.2012
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 01, 2012 10:47 am 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 19, 2011 2:20 pm
МислењаCOLON6956
Вака-така сте ги подбрале кленковците.
Браво за излетот и без нервози за изгубеното...се е тоа составен дел од риболовот. ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 01, 2012 11:48 am 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Дек 09, 2011 2:36 am
МислењаCOLON2536
ЛокацијаCOLONСтруга
Не ми е јасна една работа :
piratiti НапишиCOLON
Ni pobaraja da izvadime dozvoli. 200 den za dnevnica i 300 denari za camecot. Vkupno nas 2-cata ne kostase 700 den. (Jas licno mislim deka e mnogu).
А колку ве кошташе ова?
piratiti НапишиCOLON
A istotaka izgubivme dosta i kasiki, jas edni 10, Gonny sigurno nekoj 5-6...
Дали мислите дека риболовната опрема е прескапа?
Можеби треба да побараме од производителите и трговците да ги намалат цените.
Па кашиките што сте ги изгубиле ве чинеле барем три пати поскапо од дозволите.
А горивото?
Треба и цената на горивото да се намали, дефинитивно.
Мора да побараме од државата да ги намали акцизите за да можеме ние поевтино да риболовиме.
Тогаш дефинитивно ќе се намалат и цените на дозволите затоа што и концесионерите користат гориво за нивната работа.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 01, 2012 12:40 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Јан 21, 2011 11:33 pm
МислењаCOLON837
ЛокацијаCOLONTetovo
Drag gospodine Matoski,
Kako prvo sakam da vi zablagodarim sto go posetivte mojot post a istotaka da vi se zablagodarim za komentarot vo postot.
Sporedbata sto ste ja napravile nee adekvatna. Zosto !
Malku pogore,- malku sum raskazal za camecot vo voda sto vagase riba so mreza.
E sega......Jas sportist.....So edna solidna oprema....koj prosol i 130 km do tamu....Se trudim so moite sportski vestini da pomagam kolku tolku na prirodata, a po konkretno na ribniot fond, (ne samo na Debarsko tuku i na segde kade sto iden i sportuvam), da ne go ostetim i tie malku ribi sto gi imame.
*Nesum protiv na edno mesto kade sto se stiti ribniot fond, se poribuva redovno so ribi ....itn, da ne redim iljadnici pricini ko na site nas nise vise poznati., da platim ne 200 den no ako treba i 5 pati poveke od toa, vo opsto nee nikakov problem, ne jas i mojot prijatel Gonny, i veruvam i site drugi ribari bi go napravile toa. NO.......Mladiot gospodin koncesioner....nebil strpliv ni da stapi vo sila odlukata za stopasnki ribolov (*sto licno jas sum protiv ).....rano nautro sam, licno, si stanal da sobira mreza, i da bide prisuten koga ke sa vadi ribata....da vidi kolku izvadil.....Dali presmetkite ke mu bidat tocni ili se izlazes..... :!: :!: :!:
E sega doaga vreme jas na toa ezero ....sto se stopanisuva, plus da platim 700 den. ZA STO ???
Za da toj frli mrezi, ZATOA ??? Gospodime Matoski....Mrezata sto ja vidovme sabajleto ....recisi bese dolga do 1km.....Racunaj dvajca mazi ne mozeja da ja nosat.....A polna bese so plen.......
Zatoa rekov ne sakam da navleguvam vo toa sto i kako se desil....No poradi toa sto me prasavte, eve i vi odgovoriv.....
Ste trebale dobro da go procitale toa sto sum go pisuval pred da me prasuvate....no nema problem....sega valda ke vi bide po jasno.....
Mene nemie problemot do tie pari.....Mene mie problemot zosto toj na ne pravilen nacin da gi zeme tie pari.....
Mislim deka ova ima golema razlika .....a i vasiot odgovor.....Konkretno e tuka...
Dokolku imate uste nesto nejasno, ve molim slobodno prasuvajteme.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 01, 2012 12:59 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
emil.matoski НапишиCOLON
piratiti НапишиCOLON
Ni pobaraja da izvadime dozvoli. 200 den za dnevnica i 300 denari za camecot. Vkupno nas 2-cata ne kostase 700 den. (Jas licno mislim deka e mnogu).
А колку ве кошташе ова?
piratiti НапишиCOLON
А горивото?
Мора да побараме од државата да ги намали акцизите за да можеме ние поевтино да риболовиме.
Тогаш дефинитивно ќе се намалат и цените на дозволите затоа што и концесионерите користат гориво за нивната работа.
A da se napies ednp kafe na raat ,pa potoa ce diskutirame.Sabaljevo si mnogu nervozen :D
PS . Jas bi sakal da gu ukinat akcizite,carnite ,danocite na Jahti :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 01, 2012 1:08 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONПон Феб 28, 2011 11:19 am
МислењаCOLON946
ЛокацијаCOLONSkopje
emil.matoski НапишиCOLON
piratiti НапишиCOLON
А колку ве кошташе ова?
piratiti НапишиCOLON
А горивото?
Abe Drugar,bas zaradi ovie pricini sto gi napomena pogore, plus davackite za dnevna i za camec , me primoruva da najdam drug nacin na druzenje so prirodata, zosto ova e tesko izdrzlivo za mene a mozam da zamislam i za kolku drugi... so vakov pristap i so vakvi ceni verovatno ke otkazete mnogu sportski ribolovci..pa bistro neka e !!!!!!!!!!

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 01, 2012 1:24 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

МислењаCOLON2536
ЛокацијаCOLONСтруга
Пријателе piratiti.
Не мора да ми се обраќаш со господине. Колку што гледам по сликите, генерациски сме блиски.

Мојот пост погоре се однесуваше на твојата забелешка дека 700 денари за дозвола се многу. А за твојот став за стопанскиот риболов не напишав ништо. Секој може да има свој став во врска со стопанскиот риболов, но некој одлучил да Дебарско Езеро се даде под концесија за стопански риболов и тоа е тоа. Дали ќе биде тоа Пепи или јас и ти, тоа е во случајов небитно.
Од друга страна пак, колку што ми е мене познато, Пепи сеуште не почнал со ловење, а со заштита на езерото почнал уште поодамна. Јас се познавам со Пепи и знам дека веќе ги опремил своите 3 рибочувари со комплетна опрема и тие веќе се на терен. Што си видел ти таму не знам и нема да те спорам, но биди сигурен дека од „утре“ сигурно ќе гледаш како се вадат мрежи од Дебарско Езеро и се тоа ќе биде легално.
Институциите одлучиле дека езерото има капацитет за стопански риболов, а со тоа би се обезбедиле средства за порибување и заштита. Концесионерот нема интерес да дозволи било кој друг освен него да лови со мрежи. Зошто некој друг да профитира од тоа? А од друга страна концесионерот ќе има 4-5 рибари кои и деноноќно да поставуваат мрежи нема да можат да изловат толку колку што можеле 100 рибокрадци до сега.
Како и да е, концесијата за стопански риболов е 6 години. Времето ќе покаже дали се направила грешка со стопанскиот риболов или не. Јас мислам дека ќе биде подобро. Можеби грешам, но не сум во ситуација да давам точни проценки па затоа им верувам на институциите што вршат испитувања и процениле така како што процениле.
Најважно е да сватиме дека Езерата и Реките не се создадени исклучиво за нас рекреативците. Државата гледа како може од нив да живеат повеќе фамилии, да се вработат повеќе луѓе. Доколку едно Езеро има капацитет за стопански риболов тогаш и треба тоа да се воведе.

Не сакам да се лутиш за постот погоре. Можеби модераторите треба да ги префрлет овие постови во темата за Дебарско Езеро.
Со се што е напишано само разменуваме мислења и во ниеден момент не сакам никого да навредам.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 01, 2012 1:47 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

МислењаCOLON2536
ЛокацијаCOLONСтруга
Keltan НапишиCOLON
A da se napies ednp kafe na raat ,pa potoa ce diskutirame.Sabaljevo si mnogu nervozen :D
PS . Jas bi sakal da gu ukinat akcizite,carnite ,danocite na Jahti :D
Испив едно кафе и :shock: се расонав. :D
Не бе пријателе не сум нервозен воопшто
Ама кога ги прочитав, после кафето, моите постови видов дека вистински нервозно делувале.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 01, 2012 10:02 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПет Maр 04, 2011 10:01 pm
МислењаCOLON2305
To be momceta. Odamna nemam videno reportaza od Debarsko.
Posebno mi e draga zatoa sto zapoznavam nakoj od Vas na taa reportaza.Po mene Debarsko e ezero koe treba da se spomnuva isto kako i Kozjak.
Bi go trampal za Kozjak bez oko dai trepn,a i patot e podednakvo losh ;)
Ona sto me cudi(zagrizuva)kako da me izvadite niedna pastrmka cim ste gi spustile kasikite na dno?
Uste ednas Bravo,a za kasikite..... Pa toa e samo metal :mrgreen:
Prostete sto ke vi ja rasipam malku reportazata ama imam dva komentara:
1.zar stopanski ribolov ne se odviva na specijalni mesta (punktovi)vo prisustvo na nadlezni lica pod kontrola na ispolntetata kvota?
2.za zal mislam deka idninata e bas vo takviot ribolov.Skap ama efektiven.
Mislam dela sekade vo svetot se odi kon taa idea deka nema da mozes da bides redovno na voda.Ke bide kako praznik,i ke go pamtis dolgo vreme.Ke platis skapa karta ama ke imas fotografija so golema riba.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 01, 2012 10:09 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONПон Maр 07, 2011 11:21 pm
МислењаCOLON1581
Најважно е да сватиме дека Езерата и Реките не се создадени исклучиво за нас рекреативците. Државата гледа како може од нив да живеат повеќе фамилии, да се вработат повеќе луѓе. Доколку едно Езеро има капацитет за стопански риболов тогаш и треба тоа да се воведе.
trojca cuvari i ne se poveke familii ti kako vicon site dva .Uste malku ke izmislat i pravilo od obala da ne smees da zafrlis poveke od deset metri .uupss da ne vi dadov idea za nova dozvola :dozvola nad deset metri: a soodvetno na vasiot stav togas i koncesijata koja ja dobivate treba drzavata deset kratno da ja zgolemi i da vi izmisli uste nekoi drugi davacki na primer po broj krluski po 0,0001 deni u budjet i za sekoja riba sto e ulovena na mreza da poribuvate po dve.vo sekoj slucaj dnevna od 200 denari mislam deka e soodvetna na nasiot standard no 300 za camec e malku preterano ili davajte popust ako e so ekoloski motor kako (elektro)i da platis ama barem i kapitalni primeroci da ima pa da bide ribolov za pametenje

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 01, 2012 10:42 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
300 den za camec.Moze li nekoj da mi pojasni sto znaci toa ? dali e toa cena da iznajmis camec na eden den ili e nesto kako patarina ?

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «123456»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 25 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY