www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пон Ное 18, 2024 4:52 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «12345ELLIPSIS10»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Vistini ili zabludi
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 23, 2011 11:22 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
Ne znam sto podrazbiras pod prosta boila :) ne e prosta vo nikoj slucaj nego e lovna i toa kako,cak ce se osudam da recam selektivna...nema krapcinja .A ako Ico znae sto saka krapot i uspeva da go ''zadrzi'' na hrana logikata veli deka ne bi imal vreme da na rajat pie edno kafe...Zosto ne e taka?
Cekaj, eve ti eden primer..faten krap primer deneska na edna lokacija vo golemo ezero..pusten, drugiot den istiot uloven 10km podaleku od toa mesto? Ne jas mislam deka e zabluda ...I nemoj da mislis deka ima tolku golema razlika medju reka i ezero.Dunav ne e mal...ima ogromni divjaci, kolku mina poznavas sto mozat da se pofalat so krap pogolem od ajde 10kg faten na Dunav? Ima golemi ezera kolku sakas ama slabo i tamu junaci ..Zosto? Ostavi malite ezera....sansite da ''naleta'' ne da go ''namamis'' se golemi vo toa e razlikata.A koj misli deka na Vardar e lesno da fatis krap..... da se razbereme pod krap mislam na na krapce 3-5 kg.Normalno na bilo koja voda najlesno e da ulovis krapce...kolku pomalo polesno i obratno se razbira...Prasaj go ICo kolku mina znae sto imaat krap pogolem od deset kila na Vardar... i kolku cesto gi lovat? A gi ima ne da gi nema...

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 23, 2011 11:30 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
Keltan НапишиCOLON
Ne znam sto podrazbiras pod prosta boila :) ne e prosta vo nikoj slucaj nego e lovna i toa kako,cak ce se osudam da recam selektivna...nema krapcinja .A ako Ico znae sto saka krapot i uspeva da go ''zadrzi'' na hrana logikata veli deka ne bi imal vreme da na rajat pie edno kafe...Zosto ne e taka?
Cekaj, eve ti eden primer..faten krap primer deneska na edna lokacija vo golemo ezero..pusten, drugiot den istiot uloven 10km podaleku od toa mesto? Ne jas mislam deka e zabluda ...I nemoj da mislis deka ima tolku golema razlika medju reka i ezero.Dunav ne e mal...ima ogromni divjaci, kolku mina poznavas sto mozat da se pofalat so krap pogolem od ajde 10kg faten na Dunav? Ima golemi ezera kolku sakas ama slabo i tamu junaci ..Zosto? Ostavi malite ezera....sansite da ''naleta'' ne da go ''namamis'' se golemi vo toa e razlikata.A koj misli deka na Vardar e lesno da fatis krap..... da se razbereme pod krap mislam na na krapce 3-5 kg.Normalno na bilo koja voda najlesno e da ulovis krapce...kolku pomalo polesno i obratno se razbira...Prasaj go ICo kolku mina znae sto imaat krap pogolem od deset kila na Vardar... i kolku cesto gi lovat? A gi ima ne da gi nema...
tocno e toa deka na vardar kitovi nema jas go lovam poveke od 15 god i nemam fateno pogolem od 9 kg, ama pa zatoa sum imal po 11 udari za 1 saaat 9 realizirani,, :D :D :D :D :D pisav predhodno deka on kuka nema , zanego idealna pozicija nema

ovaa godina lovev namerno na mesto na velesko amuri kaj sto na kraj pamet na covek nema da mu tekne da frli trska ..svedoci pola mak krap..hranata ja nosi ribata kaj sto pecas,, dali odma ke ja najde dali po 5 dena posle se tvote pet min..

samo ne e samo toa,,,,,,, kako ponatamu da ja zadrzis..toa e majstorlukot :D :D :D :D :D a u 90%SLUCAI SAMI SE ZABUVAME

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 23, 2011 11:41 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON6506
E toa jas go vikam zabluda :D deka moze nekoj da go zadrzi. A toa sto ti ne si fatil pogolem vo nikoj slucaj,ni pod razno ne moze da bide merilo deka gi nema pogolemi,zaboravete ja taa prikazna....
Da se razbereme ,ne tvrdam jas deka nekoj i nekoja boila ne lovat tvrdam deka se vo zabluda sto mislat deka go ''drzat''krapot na hrana.Si go donesol amurot kade ti sakas? Ok,sekogas li toa uspeva? Ni na edno prasanje nikoj ne mi dade logicen odgovor dosega.A sto e so onie ''denovi li se denovi krapski maki golemi '' :D koga nema ni eden udar ,jok, ni sssssss od krap?Sto togas? Zosto hranata ne ja nosi ribata kade pecas :D Ne e valjda da strajkuva da ne se hrani togas nikade ,malo sutra ....

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 23, 2011 11:52 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
Keltan НапишиCOLON
E toa jas go vikam zabluda :D deka moze nekoj da go zadrzi. A toa sto ti ne si fatil pogolem vo nikoj slucaj,ni pod razno ne moze da bide merilo deka gi nema pogolemi,zaboravete ja taa prikazna....
Da se razbereme ,ne tvrdam jas deka nekoj i nekoja boila ne lovat tvrdam deka se vo zabluda sto mislat deka go ''drzat''krapot na hrana.Si go donesol amurot kade ti sakas? Ok,sekogas li toa uspeva? Ni na edno prasanje nikoj ne mi dade logicen odgovor dosega.A sto e so onie ''denovi li se denovi krapski maki golemi '' :D koga nema ni eden udar ,jok, ni sssssss od krap?Sto togas? Zosto hranata ne ja nosi ribata kade pecas :D Ne e valjda da strajkuva da ne se hrani togas nikade ,malo sutra ....

znaci se se sveduva kako go sfakas ribolovot,, jas sum ribar i 100 sati da go cekam i da ne udri..

pr..pred pet godini i do sega pravam boili i prodavam na ljuge od cela mak.. zimaat skopjani od mene boili i sibaat na paljurci..posle izvesno vreme ..tel..ico nejke da pipne,,jas na istite boili lovam na natprevari i na drugi ezera i gi znam.. im kazuvam strategija i nacin na prihrana ..zaludno..

odime jas vardarski i goran klisarot na paljurci,,nosam isti boili .ostanuvame samo vecerta vadime 5 krapa od 5 do 8 kg i sabajleto si odime ..so ova sakam da obrazlozam ..ne e se vo boilata nego u glavata .. :D :D :D :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 24, 2011 12:01 am 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON6506
:D Ne se sekiraj ce kupuvaat i ponatamu,nego mi begate od odgovorot...Mora li boilata da bide prekrasno izbalansirana (znaci miksot) so masti proteini.....amminokiselini itd.. pa da go ''drzi'' krapot ...... da mu gi ponudi site potrebni sostojki za zivot ili moze uspesno da se lovi i na edna ''prazna'' eftina bez nikakvi crapski hemiji ,stimulatori atraktori,aromi.... boila :D

Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Vistini ili zabludi za sovrseno balansirana boila
ТемаИспратеноCOLONСаб Јан 14, 2012 5:07 am 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONВто Ное 30, 2010 3:15 am
МислењаCOLON1683
Ubavi postovi keltan so slikoviti primeri , koi mozat da ni se vo korist, temava vi e na mesto, Keltan go studiral krapot ko malo dete hehe kako sto kazuva on vadel krapovi i na evtina bojla , i taa rabotela na odredeni mesta.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Јан 14, 2012 10:43 pm 
Отсутен
Модератор

РегистриранCOLONВто Aвг 02, 2011 7:02 pm
МислењаCOLON3043
ЛокацијаCOLONСкопје
Келтан.. абе како да ти кажам.. со муабетиве сакаш да провоцираш.. да нервираш.. кажи ми што ти е поентата..
Ти каков крапџија си.. модерен, или од дедо ное.. ако си од дедо ное не глеам дека на бамбус факаш, глеам и дека на модерен мамец факаш, буташ нокла на удица или факаш на влакно??

Ја многу тешко се провоцирам.. ама доку*ца ми е да ти читам постови што почнуваат како твојот.. тука сме за да се дружиме и да размениме знаење.. а не да мериме кој е модерен а кој е од дедоное...

е сеа за балансран микс.. не немора.. кога сум немал многу пари сум праел ѓон боили и сум факал.. а сум факал и коа ке напраам изгор скапа бпоила... јас сега правам баланс мегу двете...

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Јан 15, 2012 3:01 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON6506
Ajde ce probam na kratko da objasnam sto mi e poentata.Krapot jade po malku i toa periodicno poradi nedostatok na zeludnik.Znaci dosol,kasnal edna dve boili.prodolzil ponatamu..naletal na crvi vo nekoj mulj i se nakrkal od niv . . .ponatamu nesto drugo....So nikakva boila ne mozeme da go naterame-zadrzime na naseto hraniliste ,TOA mi e poentata.Poentata mi e da se pravi MAMEC za krapot a ne hrana . . . . .
Ne se provokacii ova Martine, nego kako jas gi gledam ovie raboti .

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Јан 15, 2012 5:19 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON6506
DUMBAL НапишиCOLON
neka objasni nekoj ako znaj zosto na ezeroto strezevo krapot nikako nemoze da se lovi na boila a probale da go lovat mnogu lugje no bez uspeh
Vtor pat ce go citiram ovaj post :D Kako prvo treba da svatime nekoi raboti i ce go imame ogovorot.Covekot na primer,imame razvien mozok i site primeni informacii preku setilata moze da gi obrabotuvame i nosime zaklucoci.Po mirisot cak mozeme da znaeme sto e toa sto mirisa i duri kakov vkus ima (ako e hrana se razbira) E ribata toa ne moze! Krapot ne moze da napravi razlika sto e toa miris na jagotka ili na morkov ili na banana :D Vo vodata seto toa malku poinaku se slucuva,nema potreba da navleguvame vo detalji,osim ako nekogo ne go interesira? Sto jade krapot na Strezevo najmnogu ne bi znael (prirodna hrana) Ama znam deka nema ni stoti del intenzitet ,jacina toj miris od taa prirodna hrana so onaj sto go ima boilata...I sega ideme nie i go ''bombardirame'' so parfemi ( po navika i prenamirisani)Tuka e zajakot,bega od jacinata na mirisot na boilata , nesto novo e za nego ,a na novo,nepoznato najcesto se gleda kako na opasnost . Zatoa valjda za diva voda cesto ce stretnete preporaki,soveti za vnimatelno koristenje na aromi cak izbegnuvanje.. Znaci ne mu ni davame sansa da ja proba i toa e toa ne saka na boila.Se razbira so vreme mirisot se gubi pa nema tie boili da ostanat neizdeni,del od nekoj krap,del (posto ce se rasturat) i belata riba ce papa... Zavisno kakva e boilata taka i ce bide razlicno vremeto da pocne da ja zema,da ja prifati kako hrana...Jas bi igral na vkusot na boilata pred se.Zosto carevkata e opsto prifatena od krapot,na sekoja voda? Toa sto e najmnogu hranet na nea ? Jok ! Ribite nekako preferiraat polusvarena hrana ,polesno za niv a i polesno ja najduvaat poradi supstanciite,cestickite , se razbira vo toa vleguva i mirisot koji gi ispusta takva hrana.Zapametete deka jas i krapot imame razlicni viduvanja sto e toa miris i deka sosema razlicno go dozivuvame a da ne spomenuvam za intenzitetot so koj go osecame.Toa sto vas boilata vi mirisa prekrasno ne mora da znaci deka i krapot istoto go misli :D
Zatoa na diva voda jas pred se bi mu go napadnal setiloto za vkus :D
Koga jas bi lovel na diva voda koja ne videla boila nikogas,bi pocnal periodicno da hranam na taa voda so boila koja ima samo vkus,slatko,soleno,gorko amnokiselinite ce gi naseti prvi i od najdaleku a niv gi ima dovolno vo brasnata koji gi koristime.Se razbira i takva boila bi imala i miris ( sekoja sostojka vnatre,bilo brasno bilo secer,sol si ima svoj miris) ,ama bi bil diskreten,cak za nas tesko da ubavo go osetime ili raspoznaeme,ama nie ne sme krap,toj toa go moze i toa kako. . .Bi hranel bez veza,znaci bi frlal nasekade niz ezeroto,ne bi spremal moje mesto, hraniliste, sto na povejce mesta rasfrlame tolku pogolema verojatnost krapot da ja najde,proba...Kolku vreme? nemam pojma, sto podolgo vreme ,najverojatno koga ce dojdete da lovite pobrgu ce imate rezultat...

Последна промена од 1 на Keltan, променето е 0 пати

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Јан 22, 2012 5:58 pm 
Отсутен
Воздржан

РегистриранCOLONСаб Јан 21, 2012 6:44 pm
МислењаCOLON18
donekade ima golema tocnost vo poveketo gorenavedeni fakti od kolegite i toa e taka.No koga stanuva zbor za boila kaj mene licno mn.uspesna se ima pokazano slednava boila koja e moj licen mix.a se sostoi od meshani zitarici,trici,jajce i banana koj saka neka proba mn. e evtina kombinacija i li4no neka se uveri vo uspeshnosta na istata.inace ja montiram na pop up sistem. Pa 4ekame reportaza od ulovot kako dokaz za uspesnosta ,BISTRO

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «12345ELLIPSIS10»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 4 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY