www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пет Ное 15, 2024 11:45 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS1213141516ELLIPSIS24»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: НАТПРЕВАРИ и КУПОВИ (ОПШТО)
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 7:23 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Дек 09, 2011 2:36 am
МислењаCOLON2536
ЛокацијаCOLONСтруга
Јас за себе можам да кажам дека сум непоправлив антиспортист и не се срамам од тоа. Никогаш во животот не сум сакал да се натпреварувам со никого. Никогаш сум го немал натпреварувачкиот дух во мене, она што би ме натерало да бидам подобар од другиот. Можеби затоа и го одбрав риболовот како мое ХОБИ и РЕКРЕАЦИЈА, а не како спорт.
Во последно време, како претседател на ЗРСК Пастрмка - Струга, се среќавам со некои проблеми кои се поврзани со организирање на спортски натпревари и, сакал или не, морам да работам на истите или барем да сум во тек со проблематиката.

Замислете, недај боже, на некој во текот на натпреварот или дружењето, сеедно, ако му се случи нешто ( повреда, смрт ). Кој ќе биде одговорен ако не е се регуларно? Организаторот нормално.
Организаторот ќе каже дека било дружење. Јас колку што знам секое помасовно собирање на луѓе мора да се пријави во полиција, болница и т.н. Добро, дружење, ама како тоа се дружите и со тоа го кршите законот? Риболовите на вода што нема концесија, или пак риболовите на вода што има концесија, а не поседувате риболовни дозволи (сите овде мислам дека знаеме што вика законот и за двата случаи). За какво дружење станува збор овде?
Организаторот ќе каже дека има натпревар. Е тука веќе има правила. Правилата се со закон пропишани и тука нема отстапки. Ако не се постапило по правилата тогаш не сакам ни да помислам какви последици би произлегле за организаторот. Доколку се постапело по правилата нема да има место за проблем. А правилата мислам дека може секое посериозно здружение да ги исполни, нормално ако нема предрасуди од типот „кој се тие мене да ми кажат како треба, јас знам најдобро“.

Е сега доколку сметаме дека правилата не се во ред јас во потполност би се сложил со Борис. Мора прво да работиме на планот да ги смениме тие правила, а до тогаш мора да се почитуваат постоечките. Во спротивно ... лошо ни се пишува.
Најлошиот закон (читај правило) е подобар од тоа да нема Закон ( пак читај правило).

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 7:27 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Jун 15, 2011 3:06 pm
МислењаCOLON1998
Емил, тогаш организаторот ќе наведе ставка со која ќе се наложи на сите натпреваруваче „дружби“ да имаа обезбедено соодветно спортско осигурување од повреда.

Јас имам такво и не е воопшто скапо.
Ете ти, решен проблем.

Дури јас се нудам со нашето Здружението за заштита и спасување во планина и непристапен терен АСКЛЕПИЈ Скопје да го обезбедуваме теренот.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 8:07 pm 
Отсутен
Воздржан

РегистриранCOLONВто Aпр 05, 2011 12:33 pm
МислењаCOLON66
emil.matoski НапишиCOLON
Јас за себе можам да кажам дека сум непоправлив антиспортист и не се срамам од тоа. Никогаш во животот не сум сакал да се натпреварувам со никого. Никогаш сум го немал натпреварувачкиот дух во мене, она што би ме натерало да бидам подобар од другиот. Можеби затоа и го одбрав риболовот како мое ХОБИ и РЕКРЕАЦИЈА, а не како спорт.
Во последно време, како претседател на ЗРСК Пастрмка - Струга, се среќавам со некои проблеми кои се поврзани со организирање на спортски натпревари и, сакал или не, морам да работам на истите или барем да сум во тек со проблематиката.

Замислете, недај боже, на некој во текот на натпреварот или дружењето, сеедно, ако му се случи нешто ( повреда, смрт ). Кој ќе биде одговорен ако не е се регуларно? Организаторот нормално.
Организаторот ќе каже дека било дружење. Јас колку што знам секое помасовно собирање на луѓе мора да се пријави во полиција, болница и т.н. Добро, дружење, ама како тоа се дружите и со тоа го кршите законот? Риболовите на вода што нема концесија, или пак риболовите на вода што има концесија, а не поседувате риболовни дозволи (сите овде мислам дека знаеме што вика законот и за двата случаи). За какво дружење станува збор овде?
Организаторот ќе каже дека има натпревар. Е тука веќе има правила. Правилата се со закон пропишани и тука нема отстапки. Ако не се постапило по правилата тогаш не сакам ни да помислам какви последици би произлегле за организаторот. Доколку се постапело по правилата нема да има место за проблем. А правилата мислам дека може секое посериозно здружение да ги исполни, нормално ако нема предрасуди од типот „кој се тие мене да ми кажат како треба, јас знам најдобро“.

Е сега доколку сметаме дека правилата не се во ред јас во потполност би се сложил со Борис. Мора прво да работиме на планот да ги смениме тие правила, а до тогаш мора да се почитуваат постоечките. Во спротивно ... лошо ни се пишува.
Најлошиот закон (читај правило) е подобар од тоа да нема Закон ( пак читај правило).

Klasicno uvlekuvanje...
Sum ucestvuval na mnogu kup natprevari,drzavni ligi,megjunarodni turniri so ogromna posetenost i ucestvo na golem broj ekipi i tvrdam deka nikogas nemalo prisustvo na policija ili medicinski ekipi,tuku ocigledno se raboti za kapriz ili ona pogore.
Nikoj ovde ne e da se sraboti nesto von granicite na zakonot,tuku da se izraboti nesto na sto odamna se nemame posveteno ili go imame izostaveno vo naseto socijalno ziveenje,a toa e druzenjeto

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 8:17 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONВто Jун 28, 2011 1:56 pm
МислењаCOLON678
ako se nema koncisioner zatoa kako zdruzenie barame ovlastuvanje od drzavnite instutci min. za sum.. i vod.. od mladi i sport pa obavestuvanje do drz.. inspektr.. posto je sobir na ludze normalno deka se prijavuva do najbliskata P.S potoa se prijavuva do podracnata boln.. vevcani emile ne se sekiraj gi znaeme i nie do nekade propisite kako odat a sto ne znaeme tuka ste pa ni obavestite da nema propust ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 8:27 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Дек 09, 2011 2:36 am
МислењаCOLON2536
ЛокацијаCOLONСтруга
Tasim НапишиCOLON
ako se nema koncisioner zatoa kako zdruzenie barame ovlastuvanje od drzavnite instutci min. za sum.. i vod.. od mladi i sport pa obavestuvanje do drz.. inspektr.. posto je sobir na ludze normalno deka se prijavuva do najbliskata P.S potoa se prijavuva do podracnata boln.. vevcani emile ne se sekiraj gi znaeme i nie do nekade propisite kako odat a sto ne znaeme tuka ste pa ni obavestite da nema propust ;)
Не реков дека не знаете, само сакав да посочам некои работи за сите членови на форумов.
Се отвори широка дискусија и мислам дека е во ред да се знае што би произлегло доколку не се почитува законот, што пак ќе кажам не се однесува стриктно за Црн Дрим - Лабуништа туку за сите оние кои не би постапиле по него.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 9:05 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONПон Aпр 30, 2012 7:40 pm
МислењаCOLON583
ЛокацијаCOLONСкопје
А да предложам нешто за такмичарите кои треба да ја преставуваат Македонија....

Сте пробале ли да побарате финансирење од Агенцијата за Млади и Спорт ?
Кога Лазар ПОповски можеше да потроши огромни пари за испраќење на навивачи за ракомет,кошарка....
НАВИВАЧИ ееејјјј....огромни пари се потрошија
зошто не би можело да се финансира спортска екипа за риболов ?

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 9:19 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Феб 26, 2011 4:07 pm
МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
bravo sasoj -- e ovde veke vredi da se pise nekoj dopis ili branje do nadleznata agencija ili ministerstvo ;)

- inaku kako za informacija + posto ke se lovi neprekinato 72 casa -- mislam deka treba koncesionerot da izdade nekoj dokument-odobrenie na sekoj eden posebno od onie koi ke se DRUZAT-AKTIVNO ;)
posto nokniot ribolov istotaka nee dozvolen

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 9:26 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONНед Maј 01, 2011 1:26 pm
МислењаCOLON3505
Бидејки вадење на разни документи е поврзано со голема загуба на време имам еден предлог - преку ноќ натпреварувачите да спијат !
Така нема да го нарушат законот :mrgreen:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 9:48 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONНед Jул 10, 2011 1:06 pm
МислењаCOLON5485
sasoj НапишиCOLON

Кога Лазар ПОповски можеше да потроши огромни пари за испраќење на навивачи за ракомет,кошарка....
Ne znam dali mozes kako poedinec ili kako ekipa da baras mislam deka mora da ide preku MRF a oni i da dobijat nema da ti gi dadat ke si gi zacuvaat za sebe taka se u kriza po malce im se blokira smetkata...

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 9:57 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONПон Aпр 30, 2012 7:40 pm
МислењаCOLON583
ЛокацијаCOLONСкопје
krste1978 НапишиCOLON
sasoj НапишиCOLON

Ne znam dali mozes kako poedinec ili kako ekipa da baras mislam deka mora da ide preku MRF a oni i da dobijat nema da ti gi dadat ke si gi zacuvaat za sebe taka se u kriza po malce im se blokira smetkata...
А неее тоа нема да смее да се случи...во извештајот на Агенцијата ќе стои колку средства се доделени за овој спорт..
Ќе мора МРф до денарче да ги даде тие пари (доколку одат преку неа парите секако)
МРФ нема да смее да влезе во таква авантура,ќе пукне брука и ќе се дознае веднаш..

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS1213141516ELLIPSIS24»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 29 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum