www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Нед Ное 24, 2024 12:40 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS1112131415ELLIPSIS25»

Дали сте за порибување на нашите води со неавтохтони риби?
1. Да со штука. 42%  42%  [57 ]
2. Да со смуѓ. 26%  26%  [35 ]
3. Да со бас. 14%  14%  [19 ]
4. Да со некоја друга риба(наведете во коментарот која). 4%  4%  [5 ]
5. Не 15%  15%  [21 ]
Вкупно гласовиCOLON137
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 30, 2011 11:58 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Дек 02, 2010 7:49 pm
МислењаCOLON1985
коста НапишиCOLON
... Nekade 1993-1994 godina, nasiot Institut za genetski ispituvanja (onoj pod MANU), vrsese istrazuvanje so cel da se utvrdi dali ohridskata pastrmka e poseben vid ili ne (Lepi ne ripaj odma)...
... kolku si vidovit :o od kaj me vide deka odma ripnav a daleku sum od MK 2000km :shock: alal da ti e :mrgreen: Ohridskata Pastrmka e potocna Pastrmka i podnebje na ziveenje e OE... to e po mene, sve so treba da se znajt ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 30, 2011 11:59 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Oкт 26, 2010 9:38 pm
МислењаCOLON1320
ЛокацијаCOLONStrumica
И во прилог на моето тврдење ви враќам една стара тема.Видете за колкава водичка се работи,врие од штука,костреж,клен дури и сом....ама врие и од мрена,попадика,караш,бојник,крап.Ако не верувате видете што се има во кофата.
viewtopic.php?f=42&t=42
Како таму има баланс???

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 31, 2011 12:02 am 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
Lepi НапишиCOLON
коста НапишиCOLON
... Nekade 1993-1994 godina, nasiot Institut za genetski ispituvanja (onoj pod MANU), vrsese istrazuvanje so cel da se utvrdi dali ohridskata pastrmka e poseben vid ili ne (Lepi ne ripaj odma)...
... kolku si vidovit :o od kaj me vide deka odma ripnav a daleku sum od MK 2000km :shock: alal da ti e :mrgreen: Ohridskata Pastrmka e potocna Pastrmka i podnebje na ziveenje e OE... to e po mene, sve so treba da se znajt ;)
jakata pastramka na trska edna se nema fateno do sega,eeeee za u kafani nemam zbor broj 1 e ama ne za jadenje ,za kradenje oti kafandgivee 1000 den plakat kilo za vie ohridganive da mozete 30 god so mrezi da ja fakate,..

za 2-3 godini klenot ke vi bide domakin, :D :D :D bae samo presusuvanje toa ezero i oriz sadenje zavas ohridganive :D :D :D lepi ovaa ne e od mene od zare bosanac e :D :D :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 31, 2011 12:08 am 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Ное 12, 2010 9:34 am
МислењаCOLON1930
Poliz НапишиCOLON
Одговорот е толку прост......Никој не мрднал со прст за да ги има тие риби.
Полиз јас не те прашувам за вчера, денес, прашувам за 100-200 или ХХХ години наназад. Дај ми аргумент дека нема да се наруши воспоставениот баланс. Тоа одговори. Не ми давај примери од види овде или види онде.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 31, 2011 12:10 am 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
Stole НапишиCOLON
Poliz НапишиCOLON
Полиз јас не те прашувам за вчера, денес, прашувам за 100-200 или ХХХ години наназад. Дај ми аргумент дека нема да се наруши воспоставениот баланс. Тоа одговори. Не ми давај примери од види овде или види онде.
najdobro pasko kuzman da go prasate , moze znae na aleksandar dedomu dali lovel stuka porano na ovi prostori..ako ja imalo treba i sega da ja ima,,,, :D :D :D :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 31, 2011 12:12 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1985
... Ico, abe nase si e i najubo si e, OE :) a i Zare Bosanac ne mojt bez nego :D ... e sega ti gi okrivuvas ohriganive samo za ribite se kradele i ova i ona, so si 100% vo pravo, no mene me nervirat edna druga strana so site bogatasi vo MK gi nosat svoite gliseri koi go zagaduvaat, pocnuvajki od kanalot "Studencista" pa po celo ezero. Toa e vejke bez kontrola i nikoj za zal ne vodit smetka :( A riba Ico imat, ne se sekiram jas za to ;) Pastrmkata nemojt da izumrit od krivolov 100%, no ke trebit mnogu vreme da se oporavit vo edna stabilna populacija. No zalosno e so ne mojme da si ojme i da si fajkame so trska na blinker ili so Tapa/Crv ....

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 31, 2011 12:15 am 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Ное 12, 2010 9:34 am
МислењаCOLON1930
ico baits НапишиCOLON
najdobro pasko kuzman da go prasate , moze znae na aleksandar dedomu dali lovel stuka porano na ovi prostori..ako ja imalo treba i sega da ja ima,,,, :D :D :D :D
Е така е те пофалија пред малку и одма оп...заебанција

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 31, 2011 12:18 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1320
ЛокацијаCOLONStrumica
Stole НапишиCOLON
Poliz НапишиCOLON
Абе Столе, што ми е гајле пред 200 или ххх години што било.Тогаш не постоеле ни 80% од водите кај што одам јас денеска.Јас гледам за сега,оти сме за никаде со рибен фонд.Излегуваш ли на вода ти?Каде си правиш кеф?Какви риби ловиш и какви други има таму каде што одиш и што според тебе фали од риба таму?Па Столе немаш изградено став врз база на сопствено искуство,кажуваш се едно исто без потпора.Јас се потпирам на нешто кога тврдам,а тоа е искуство со тие риби и познавање на води кадешто живеат,услови кои им требаат,природна храна,мрест,риби што ги опкружуваат,денови минати во тие средини,посета на многу различни води...и да не набројувам уште се што ме натерало да тврдам дека треба штука во Македонија,во езерата,реките...Што да испитаме жити се,кога веќе немаме спас од некои никакви видови риби кои ги имаме.
И што е најсмешно викаш да не ти давам пример од види овде-онде??????Е како да ти образложам на друг начин.Да се потрудам да направам подводно видео ако треба?Што е за тебе образложение,ако не некој реален факт за дадена вода?
И еве ,дај ми ти аргумент дека пак ке се наруши балансот :!: Јас дадов доста примери каде што нема нарушен баланс :!:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 31, 2011 12:22 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1985
... Poliz, stukata, kostrezot, deverikata i dr, koi gi ima vo Grcija a i kaj nas vejke ne se povejke od 40 do 50 godini vo Grcija, a mozda i pokratko. Interesot na Grcija e sveden na moreto i tamosniot ribolov/Biznis. Toa e moe mislenje i ne sakam da te razubedam. Ovie Ribi se ziteli na Severna Evrova, Severna Rusija i kaj nas se prilagoduvaat, no kako ke ispadne ke vidime.

Jas sum siguren deka dokolku se poribi Deverika vo OE deka nema da uspee posto saka kategorija od 3ta i 4ta Klasa na vodi. No vo Globocica bi eksplodirala i ke e raj za ribolov. Primer za ova so go tvrdam za da go podkrepam e toa sto porano vo OE imase premnogu Skobal i Karas. Zosto? Cela kanalizacija vleguvase vo OE i niv gi imase vo izobilie, no sega koga kolektorot go sobra celo Gubre/Lajna niv gi snema. Kaj se ? Pa Globocica vriet od Skobal i Karas ...

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 31, 2011 12:25 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1320
ЛокацијаCOLONStrumica
Лепи ,сега кажа многу убаво ;) Има штука во Грција 40-50 години така?И плус викаш не ја ловеле.И што уништила штуката таму тие 40-50 години??
Врие од друга риба околу неа,тоа е ситуацијата.И плус сом,буцов,костреж,клен секаде.Се е тоа предатор,посебно кленот.Па не уништиле ништо.

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS1112131415ELLIPSIS25»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 1 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum