Дaј и ФФМ дa јa укинеме, дрвa ни се фудбaлерите, не се плaсирaaт ни нa светскo ни нa еврoпскo, a зa рaзликa oд 50.000 еур нa МРФ, oвие трoшaт милиoни еврa.
ФФМ не наплаќа пари од децата што играат фудбал по парковите и игралиштата, таа си се финансира од спонзори и од државни пари. Овде има разлика, па нека трошат колку сакаат и колку можат, не е наша работа и не ги засега воопшто рекреативците фудбалери.
Нo дa се укине некaкoв спoрт вo еднa држaвa, дa немa финaнсирaње нa спoртски нaтпревaри, ми звучи кaкo идејa нa некoј тaлибaнец, a не нa чoвек кoј пред некoлку гoдини ми пoкaжувaше витрини пoлни сo пехaри oд спoртски нaтпревaри.
Да, во право си, во моето здружение има многу пехари, ама не сме направиле муабет за тоа кој е мојот став околу тоа. Еве сега ќе го изнесам овде. Пехарите се собирани од 1952 година до 1995/6. Во тој период имало државни фирми кои давале по некој денар за да риболовците се натпреваруваат и освојуваат пехари. Тоа било ок, но во тој период никој од моето здружение сериозно не се занимавал со заштита на рибите и немало рибочувари, па водите се испустиле плус снемало државни фирми за да финансираат натпревари, па Пастрмка од Струга паднало до тој степен што веќе сите ја заборавиле, дури ни пехарите на никој ништо не му значеле, дури до степен што малку фалело да згасне здружението кое постоело 60+ години. Зошто? Затоа што спортскиот риболов веќе не можел да се финансира, а тогашното раководство не се занимавало многу со рекреативен риболов.
Инаку да, и денес ми се полни срцето кога некој од моето здружение ќе освои пехар, ми се полни срцето кога некој од моето здружение ќе отиде на светско .... но кога ќе ја видиме глобалната слика за спортскот риболов во МК, кога ќе видам дека се фрлаат многу пари во бунар со назнака спортски риболов, а голем дел од тие пари се собрани од рекреативците .... и на крај спортистите да негодуваат и наместо да го ценат тоа, да фрлаат со дрва и камења .... и да бараат лигата да се презакаже затоа што требало да се оди на куп натпревар .... не може да се очекува да наидете на разбирање од рекреативците, извинете ама не може.