Чили, кари, црвен пипер, сол, бибер, цимет, ноктец, куркума..
Сите овие се палатанти и помагаат на варење на храна кај крапот..
Солта ја ставаат од две причини, како конзерванс и како осмолит, помага да крапот исфрли вишак вода од телото..
Солта му е потребна пред мрест, а по мрест не е веќе потребна.
Јас предпочитам да имам разни големини на семиња во спод миксот, заедно со коноп до 30% макс. во лето.
Како се намалува денот така се намалува и конопот во миксот.
Битното е да сварите посебно и да не ја фрлате водата, исцедете и искомбинирајте ги во миксот и додадете од водата..
Конопот е многу хранлив 35% протеини има, па затоа знае некогаш да се навртат на него само. Крапот го вари конопот за 15-22 саати.
Една идеа за спод микс..
1кг коноп
3кг голуб храна крупна
се вари се посебно
се комбинира
се прави шербет од 1кг шекер (или уште подобро меласа)
и се комбинира се, треба да се добие по течен спод микс кој е татлија благ..
_________________
ЗСРРК Мак Дам
Dodeka se fakate za glupi raboti okolu ribolovot, koj kolkav ribar e, koja e voda komercijala i jezovir, svatete deka kompletno toneme u ovoj sport