Rade Rusevski НапишиCOLON |
Околу комисијата, за жал таа е во мирување од моментот кога се донесоа измените на законот. Таа веќе нема овластувања, бидејќи фондот што беше наменет за порибување, сега оди во буџетот на РМ. Но МРФ не се откажува од порибувањата!!!, ќе ги има и во иднина.
Јас како член на комисијата за порибување при МРФ имам неколку прашања за Раде Русески, претседателот на таа комисијата?
Кога последно се сотанала комисијат за порибување при МРФ?
Дали работата на оваа комисија е само таа да порибува, или пак може да има и други обврски? Можеби ќе прашате што би работела друго оваа комисија? Еве на пример да ги притиска и да им помага на концесионерите при порибувањето, да ги следи сите порибувања, медумски да им даде значење на порибувањата, и ред други работи поврзани со порибувањето.
Дали, доколку не се смени Законот, постоењето на комисијата за порибување при МРФ ќе се доведе во прашање?
И едно дирекно прашање. Зошто јас, како член на таа комисија, од почетокот на 2009 година па се до денес воопшто не сум поканет на НИТУ ЕДЕН состанок? Зарем немаше потреба да се кажат два-три збора? Зарем не можеше да не повикате и да кажете „Од сега па натаму нашата комисија е во мирување затоа што ...“. Можеби некој од членовите имаше некоја идеја за некакви активности. Или пак сами донесовте одлука да ја ставите комисијата под „стечај“?
Од друга страна, Законот е сменет во 2008 година. Зошто во 2009 година е формирана таква комисија ако не била потребна?
Rade Rusevski НапишиCOLON |
... фондот што беше наменет за порибување, сега оди во буџетот на РМ.
А зошто, ако е така, се покачи цената на легитимацијата од 300 на 400 ден.?
Средствата што одат во касата на РМ ги покрија риболовците, или се лажам?