Boris -ribar.com.mk НапишиCOLON |
Ти Гоце што си инаку по професија, чисто да знаеме експертизава од каде ти е ?
Експертиза не е има други експерти,по професија сум рекреативен риболовец во однос на темата,пишувам од искуство од 30 години,баш на овој потег и верувам дека знам кога се мрести и каде се мрести и што се мрести.До сега вас не сум ве видел на овој потег ниту Васил а си давате за право да застанете на една страна.Друга работа е тоа што со бришење на коментари, темита ги носите во погрешен правец т.е. без поента.Во ниеден момент не реков дека сум експерт меѓутоа вакво искуство на долгогодишни риболовци,е ценето секаде освен кај нас,а се појави различно мислење одма се дочекува на нож,т.е. се брани другата страна макар и да не биде во право.Ви благодарам што не сакате да прифатите едно размислување од долгогодишен риболовец,со ова ги обесхрабрувате и другите колеги со големо искуство да дадат свое мислење.
Гоце не генерализирај безвезе, кога зборуваш треба да зборуваш со аргументи, а не од памет, јас ти пишав така затоа што сум израснат на потегот на Вардар во Хром и Карпош, повеќе од 20 години сум таму, можам да ти кажам од Тихач на кривина, преку Карпа, преку Железничкиот мост, Каскада, Обединети нации, скршената каскада, па се до улив со Лепенец, на секои половина метри што има од конфигурација на терен во вода и надвор од неа и све друго што те интересира, имало години и месеци посебно кога сум бил во основно и средно, кога секој ден од изгрејсонце до темница сум бил таму на Вардар, па сепак не си дозволува да вадам експертиза за тоа која риба и под кој камен се мрести, нема место каде не сум влагол и не сум се бањал на целиот тој потег, во врска со мрсестењето можеби нешто знам, можеби сум слушнал 300 рибарски моабети, можеби сум видел, ама пак не давам тврдења, ниту пак заклучоци за тоа. Затоа те прашав што си по струка, јас сум правник по струка, а риболовец по хоби и неможам да се дрзнам на Професор по рибарство да му тврдам дека појма нема што збори и дека ја како рибариште по струка ќе му кажам што е вистината. Не треба да избрзуваш со заклучоци и тврдења, на иста страна сме, риболовци загрижени за рибата, за времињата кои се сега и кои биле порано, за тоа што бојникот го нема како порано, за тоа што мрената ја нема како порано, за варирањето на водата и новите услови во Вардар во кои последните 5-6 години рибите живеат, за старите добри времиња во кои на овој потег на Вардар неможеше место да фатиш....ама тоа е, се менуваат времињата, тука сме да разговараме, а кога разговараме не треба да има тенденциозност и зборење од памет,.....“До сега вас не сум ве видел на овој потег“....каков ти е овој моабет ?? од памет....па и ја не те знам лично и што треба да кажам сега “Гоце јас тебе не те знам лично, ти никогаш не си ловел на овој потег, врска немаш што збориш“.......не е во ред за темите вакви безвезе моабети, треба да зборуваш со аргументи, а не со страст