www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Саб Ное 16, 2024 6:26 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «123456»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 08, 2012 7:31 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONПет Ное 25, 2011 8:33 pm
МислењаCOLON306
Искрено, во ниту еден момент не претпоставив дека судијата ќе донесе ваква пресуда. Две години докажувавме дали има или нема помор. Тоа се докажа со еден куп доказни материјали што од записници од инспекторат, што од животна средина, со записници од терен, со еден куп фотографии, сведоци и очевидци. Кога веќе се помирија со тоа дека има помор ЕВН ја оспори проценката на направената штета. Првата проценка беше на над 90.000 евра. Повеќе од две години се натегавме дали и колку треба ЕВН да плати. Не беше прашање дали треба да плати, туку колку да плати. На крај судот повика вештак кој правеше проценка. Штетата беше проценета на приближно 50.000 евра. Не ја споревме проценката се со цел случајот побрзо да се заврши и најпосле некој да плати за сторениот помор. На последното рочиште кога двете страни требаше да ги дадат своите завршни зборови ЕВН поднесе приговор за легитимитет на тужба. Изгледаше како фаќање за сламка од страна на ЕВН. После 5 години спор некој го спори легитимитетот на тужителот да бара оштета. Нешто што се прави на прво рочиште ако воопшто има било каков основ за тоа, а не по 5 години спор.

И на крај катастрофална пресуда. Имало помор, имало штета ама ЕВН нема да плати за тоа, затоа што концесионерот и МРФ, според судијката не можат да бараат оштета.

Има ли логика? Има ли правдина? Кои се мотивите за ваква пресуда? Што ја натерало судијката да донесе ваква пресуда? Многу прашања се поставија во судот во Скопје по изрекувањето на пресудата.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 08, 2012 7:56 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 19, 2011 2:20 pm
МислењаCOLON6956
Оваа одлука се коси со сите основи.
Зарем испаѓа на крајот дека целта ги оправудува и средствата и последиците?:
ПОБОГУ! :hit_head:

Овдека ЕВН мора да има добра позадина и одобрение за тој акт за да сето ова излезе во нивна корист.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 08, 2012 8:06 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONЧет Aпр 28, 2011 5:51 pm
МислењаCOLON1321
ЛокацијаCOLONRåån
Vasil Kostov НапишиCOLON
И на крај катастрофална пресуда. Имало помор, имало штета ама ЕВН нема да плати за тоа, затоа што концесионерот и МРФ, според судијката не можат да бараат оштета.

Има ли логика? Има ли правдина? Кои се мотивите за ваква пресуда? Што ја натерало судијката да донесе ваква пресуда? Многу прашања се поставија во судот во Скопје по изрекувањето на пресудата.
Ke imase logika ako familijata na pocinatite ribi mozese da bara osteta za ubistvo na svojte bliski.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 08, 2012 8:14 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONНед Maр 20, 2011 2:59 pm
МислењаCOLON673
ЛокацијаCOLONskopje
На крај судот повика вештак кој правеше проценка.
Go zemali vo obzir toa deka nekoi vrsti na ribi,nemozat da se obnovat(nema mrestilista)ribi od redok vid,i ribi so spor procez na razvivanje.No i toj vestak sigurno e na stranata na EVN.Koga mozat tie da te tuzat za se i sesto povrzano so EVN,Ke mozeme i nie.Ajde site so krenat glas protiv sudikata(presudata). Barem toa mislam deka go mozeme.....od 20,000 iljadi dovolno e da se sobereme 2000 za eden miren protest poradi netocna presuda.Mislam deka ke moraat da potkleknat-ako ne od drugo od sram :!:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 08, 2012 8:21 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Ное 12, 2010 9:34 am
МислењаCOLON1930
Vasil Kostov НапишиCOLON
Искрено, во ниту еден момент не претпоставив дека судијата ќе донесе ваква пресуда. Две години докажувавме дали има или нема помор. Тоа се докажа со еден куп доказни материјали што од записници од инспекторат, што од животна средина, со записници од терен, со еден куп фотографии, сведоци и очевидци. Кога веќе се помирија со тоа дека има помор ЕВН ја оспори проценката на направената штета. Првата проценка беше на над 90.000 евра. Повеќе од две години се натегавме дали и колку треба ЕВН да плати. Не беше прашање дали треба да плати, туку колку да плати. На крај судот повика вештак кој правеше проценка. Штетата беше проценета на приближно 50.000 евра. Не ја споревме проценката се со цел случајот побрзо да се заврши и најпосле некој да плати за сторениот помор. На последното рочиште кога двете страни требаше да ги дадат своите завршни зборови ЕВН поднесе приговор за легитимитет на тужба. Изгледаше како фаќање за сламка од страна на ЕВН. После 5 години спор некој го спори легитимитетот на тужителот да бара оштета. Нешто што се прави на прво рочиште ако воопшто има било каков основ за тоа, а не по 5 години спор.

Адвокатите дебело ќе наплатат од ЕВН и еден дел ќе оди за “бога“...попросто здравје. Сите го знаете тоа и не се чудете

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 08, 2012 8:45 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONПет Ное 25, 2011 8:33 pm
МислењаCOLON306
Исправка, презимето на судијата не е Богатиновска, како што е напишано во писмото, туку БОГДАНОВСКА.
СНЕЖАНА БОГДАНОВСКА

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 08, 2012 9:02 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONСре Јан 19, 2011 2:34 pm
МислењаCOLON403
ЛокацијаCOLONKavadarci -Skopje-Kavadarci
:o Јас очекував да се слави, а што се случило во меѓувреме :o Како што Столе кажа, малку погоре, НЕМА ДРУГА ПРАКСА и ТОА Е ЈАСНО КАКО ДЕН.
Но, верувајте дека жалбата ќе даде резултат, а уште повеќе доколку се направи и медиумски притисок за случајот. Но следниот пат Професоре, ќе кажете на време на форум, па да дојдеме и едно 100-тина луѓе пред судот, малку да дигнеме врева, па ќе дојде некоја камера....и тн. и тн.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 08, 2012 10:11 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПет Maр 04, 2011 10:01 pm
МислењаCOLON2305
Za mene problemot e pogolem otkolku revoltot na ribarite. Evn so nejzinoto nahalno odnesuvanje petpari nedava za site posledici:
- pomor na ribi
- zagaduvanje na okolina
- zagaduvanje na plodno zenjiste( zatoa sto del od Treska gi navodnuva nivite)
- steta na turizmot( matka e reklamirana kako edna od destinaciite sto strancite mora da ja posetat dokolku doagjat vo Mk
- doveduvanje vo opasnost od zaraza na zitelite od selata koj se locirani na sama Treska
- neznam dali ima nekakva steta i kaj speleolozite?
Ovie mi teknaa na prva lopta
Muabetot e deka ne se zalat ribarite zatoa sto se " budali" tuku zatoa sto oni edinstveno se z" gnale da ja baraat pravdata.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 08, 2012 10:20 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Aвг 31, 2011 11:10 pm
МислењаCOLON916
Para vrti de burgija nece

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Ное 08, 2012 11:10 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Дек 02, 2010 7:49 pm
МислењаCOLON1985
... ЕВН Охридско Езеро го третират како Акумулација, пак шо останвит за друго :x

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «123456»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 5 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY