www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Саб Ное 16, 2024 8:46 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2




Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 12»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON CEZAR
ТемаИспратеноCOLONЧет Maј 24, 2012 10:08 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
Mislam deka treba da go imame ovde negoviot pristap kon krapskot ribolov .ako ne e vo red neka brise .jas licno sum kompletno na negova strana sto se odnesuva do pristapot kon izrabotka na boil :D
Ima mnogu delovi pa ako e vo red so ovaa bi gi prenesol site tuka,veruvajte ima sto da se nauci,nastrana toa sto ima eden kup drugi informacii na edno mesto

Povelete citajte :D
Cezar > Darko Zupancic

U ovom tekstu ću dati bazne informacije za proizvodnju boili smesa. Onako kako na
sve to ja gledam, izrada boili smesa po mojim vizijama. Polazna tačka je izrada boili
smesa koje nenarušavaju zdravlje ribe. Takve smese su u većini slučajeva i jeftine
boile smese. One su bazirane na baznim temeljima fiziologije o ishrani. Ono što važi
za nas ljude važi u većini slučajeva i za naše drugare šarane.
U ovom tekstu ću se potruditi da “prst stavim na mesto gde najviše boli!”. Sa drugim
rečima: potrudiću se da ukažem na greške koje se najčešće prave.
Nemoj nikada iz vida izgubiti sledeću činjenicu: mnogo teže je napraviti skupu i boilu
koja nelovi ribu već jeftinu i lovnu boilu!
Na ovoj stranici možeš pročitati ili sebi odštampati i tekst pod imenom
“Balans Ishrane”. Taj tekst zajedno sa ovim formira bazu za izradu zdravih
i odgovornih smesa za naše drugare šarane. Na istoj stranici možeš videti i
nekoliko recepata, tekst pod imenom “Recepti”.
Izvori energije
Gotovo svi izvori energije se sastoje od: proteina (belančevina), masti, ugljenih
hidrata i vlakana. Izuzetak čine rafinirani produkti iz kojih su se odstranili pojedini
nutrienti kako bi se dobio određeni produkat koji je bogat sa samo jednim od njih, u
većini slučajeva su to produkti bogati isključivo proteinima. Ovakvi produkti su dakle
jednostrani produkti, oni se upotrebljavaju u razno-raznim smesama za bodi bildere,
balansiranoj hrani za decu, životinje i tako dalje.
Ništa nije samo protein, mast ili ugljeni hidrat. Gotovo svi izvori energije su
kombinacija upravo navedenog.
Protein
Od veoma velike važnosti za izgradnju telesnog tkiva, to jest za razvoj šaranskog
tela. Prekomerna doza belančevina se iskoristi kao izvor energije. Za jednu ribu su
belančevina od riba (srodnika) najidealniji izvor za belančevine. Sa drugim rečima:
kvalitetno riblje brašno. Lično upotrebljavam samo LT riblja brašna.
Masti
Jedna od grešaka koja se veoma lako napravi je kombinacija masti sa mnogo
vitamina A. Tako jedna kombinacija prouzrokuje trovanje jetre kod ribe. Suvišna
mast se taloži oko jetre što kod ribe može prouzrokovati fatalne posledice. O ovome
ima jako mnogo dokaza, stručnih tekstova i diskusija. Ljubitelji koi šarana znaju
mnogo o ovom fenomenu. Hrana koja se nudi koi ribama mora biti 100% u balansu.
Iz ovog se vrlo lako mogu izvući i paralele za šaranski ribolov.
Ako u jedan boili miks staviš nekoliko jaja, mleka za teliće, hranu za pastrmke i hranu
za ptice tada već imaš masnu boilu (ovo rade gotovo svi). Ako u nju staviš
balansirane hrane za kerove, mačke, svinje tada se nalaziš u velikim problemima. Jedan šaran od 10 kila može na dan pojesti 1 kilu boila. Većina šaranaša na jedan
kilogram miksa stavlja 10 jaja. Deset jaja na dan nije zdravo za nikog, pa tako ni za
nas ljude, za šarane takođe.
Gde ima mnogo vitamina A. U sledećim produktima: riblje ulje od jetre (apoteka),
kelp, morska trava, hrana za koi šarane, mleka u prahu, jaje (sve forme),
izbalansirana hrana za mačke i kerove, frolic, aminol, hrana za ptice, hrana za kečige,
hrana za pastrmke, Robin Red…
Kada po razno-raznim stranicama malo kritičnije gledam boili smese u mnogima od
njih ima vrlo često više od ovih upravo navedenih produkata. Kada se u miks još
stave i sledeći produkti: konoplja, kiki-riki brašno, sojino masno brašno (najradije
tostirano), ulja (najradije 3 i više) tada je mogućno konkludirati samo sledeće:
“Ti dečko nisi ništa razumeo u vezi boili smesa, nažalost!”.
Uvredio se ti ili ne, ovo su činjenice koje se jednostavno nesmeju izgubiti iz šaranskih
vidika. Ovo je baza, baza za izradu zdravih i po ribu odgovornih boili mikseva. Meni je
zdravlje šarana isto tako važno kao i moje sopstveno zdravlje. Dakle, ako si se ti
naljutio ili se pak planiraš naljutiti onda te molim da napustiš ovu stranicu i da se
vratiš na sve ostale gde se uglavnom u vezi ove problematike “mlati prazna slama”.
Ti si na kraju krajeva sam i dobrovoljno došao na ovu stranicu. Ako ti ove vizije i
pristup neodgovraju onda lep pozdrav i živ i zdrav ti meni bio.
Još malo o mastima. Mi već znamo da licitin poseduje svojstva emulgatora, sa
drugim rečima on je u stanju da razbije ulja na sitne čestice. Licitina ima u
žumancetu od jaja.
Svako žumance može da emulgira 175 ml ulja. Ti možeš da uradiš sledeće: odstrani
od nekoliko jaja samo žumance. Pomešaj ga zajedno sa eventualnim aditivima,
tečnim aromama i željenom količinom ulja. Sve to izlupaj sa mikserom i tu smesu
dodaj u ostale boili sastojke
Ugljeni hidrati
1. Monosaharidi, oni se sastoje iz jednog molekula, kao na primer: glukoza
(dekstroza, grožđani šećer), fruktoza (voćni šećer).
2. Disaharidi, oni se sastoje od dva monosaharidna molekula. Oni se dele na
sukrozu/saharozu (šećer), laktozu (mlečni šećer) i maltozu (šećer od ječma).
Ugljeni hidrati se dele na SPORE I BRZE. Baza za ovu podelu je takozvani Glihemijski
Indeks, GI indeks.
Produkti sa visokom GI vrednosti se brzo vare, produkti sa niskom GI vrednosti se
sporo vare. Sada smo stigli do bolne tačke u vezi ugljenih hidrata. Kada upotrebiti
spore, kada brze hidrate. Uz sve to uzimajući u obzir i dužinu varenja hrane u
šaranskim crevima, priča o encimima, godišnje doba, temperatura vode. Sporo varljivi (zdravi) ugljeni hidrati
Su polisaharidi, oni se sastoje od više monosaharidnih molekula, uglavnom od
glukoze. Oni se u telu ribe veoma sporo vare. Oni se javljaju u obliku skroba,
celuloze. Ovi hidrati se sastoje od dugih glukoze-lanaca koji se rastvaraju u vodi.
Ovi produkti usporavaju transport svarenih ugljenih hidrata u krv. Samim tim je
procenat glukoze u krvi manje više stabilan. Sa drugim rečima organizam će svarenu
hranu polako i ravnomerno da upije. Ovu činjenicu možemo u odgovarajućim
okolnostima da iskoristimo u našu korist!
U sporo varljive ugljene hidrate spadaju između ostalog i: paprika, kiki-riki, fruktoza,
leče, grašak, slanutak, pasulj, lešnik, slatki krompir, raženo brašno, laktoza, bela riža,
pšenično braon brašno…
Brzo varljivi (nezdravi) ugljeni hidrati
Ovi hidrati se mnogo brže vare, encimi imaju mnogo manje posla već kod prvo
navedinih. Nutrienti se direktno transportuju u krvne sudove. Oni pruzrokuju veliki
porast šećera u krvi u kratkom vremenskom roku. I ova vrsta ugljenih hidrata za nas
šaranaše ima svoje prednosti i nedostatke.
Ovde spadaju izmedju ostalog i: heljda, griz, ječmena kaša, proso, kokice, belo
pšenično brašno, med, beli hleb, šećer, maltoza, glukoza, dekstroza, krompir pire,
modificirani skrob.
Jedan drugi negativni aspekat prilikom varenja ugljenih hidrata je negativni uticaj
sastojaka na encime koji se nalaze u tim biljnim produktima. Sve biljni produkti i jaja
negativno utiču na proces varenja u našoj boili. Tu se može ubrojati i soja. Ta ista
soja koju mi masovno upotrebljavamo u jednom boili miksu. Ona negativno utiče na
encime koji su odgovorni za varenje hrane u šaranskim crevima. Ovo možeš da
izbegneš upotrebom tostirane soje. Šta to znači, tostirana soja:
Soja u zrnu se injektira uz pomoć pare. Na ovaj način se čaura odvoji od
zrna. Zrna se tada presuju dok se nedobije “flakes” (pahuljice) forma.
Putem takozvane heksan ekstrakcije se dobija sirovo sojino ulje. Ostatak
sojinog ulja u pahuljicama se odstrani presovanjem. Pahuljice tada prođu
kroz vakum isparivač. Na ovaj način se dobiju bele pahuljice. Uz pomoć
alkohol-voda ekstrakcije pahuljice se oslobode od nevarljivih polisaharida.
Taj isti produkat se tada tostira, na ovaj način se aktivira tripsin. Produkat
se tada osuši i samelje. Tripsin igra veoma važnu ulogu pri razbijanju
lanaca belančevina i aktiviranju encima za probavu hrane.
Isto važi i za tostirane lupine, konoplju, kukuruz, pšenične klice i tako dalje. Ovde
možeš još da ubrojiš i brašno od sesama i kiki-rikija kao i lanene ljuspice, zadnje
naveden je top sastojak za boile. Sa drugim rečima, ako možeš da kupiš tostirane
produkte uradi to. To su top-sastojci za boile. Oni pozitivno utiču na varenju tvoje
boile.Ispitivanjem pojedinih organa i krvi kod koi šarana se moglo ustanoviti da je kod riba
koje su redovno hranjene sa hranom bogatom brzo varljivim hidratima lošeg kvaliteta
došlo do taloženja masti u jetri i mišićnim tkivima. Ribe nisu imale apetit da
konzumiraju bilo koju hranu. Koi šarani su u potpunosti zavisni od hrane koja im se
nudi, sa drugim rečima ona mora biti perfektno izbalansirana, nije na odmet znati.
Dužina pražnjenja šaranskih creva je jedno, varenje hrane nešto drugo. Šaran će pre
da ogladni ako u hrani koju mu nudimo nema produkata koji se teško vare!
Jedan produkat mora da u sebi ima sto više vlakana koji se teško vare. Ta ista vlakna
podpomažu da hrana lakše prolazi kroz šaransko crevo.
U vezi pojma “ZASIĆENOST” treba prvenstveno da se gleda o kojim energetskim
produktima se radi. Masti i ulja nam daju vise energije i samim tim brže zasite
šaranske potrebe.
Žuč igra važnu ulogu pri varenju masti. Ona emulgira masti tako da encimi bolje
mogu da odrade svoj posao, u masti nema encima. Pri temperaturi vode od 7 stepeni
celzijusa encimi spavaju, što viša temperatura vode to više encima.
Još nekoliko rečenica:
Jedan dobro izbalansirani miks treba da se sastoji od: lako varljivih i u vodi
rastvorljivih produkata uz jedan određeni procenat teško varljivih produkata,
energetska vrednost u njemu nesme da bude preterano visoka.
Sastojci koji se lako vare su i sastojci koji se lako tope u vodi. Jedna instant boila
mora da se sastoji od produkata koji se lako vare i koji se lako tope u vodi.
Boila na duge staze mora biti dobro izbalansirana, u njoj mora da bude sastojaka koji
se teško vare, ona mora biti bogata sa vlaknima kako nebi došlo do zatvaranja creva,
pogotovo pri temperaturi vode ispod 12 stepeni celzijusa.
Jedan deo flore u crevima je u direktnoj zavisnosti od produkata koji se nesvare!
Jalova boila ima tekođe u sebi hranljivu vrednost, naročito ako si fiksiran na ulov
velike ribe, u zavisnosti od situacije…
Svako živo biće je u stanju da u sebe unese (upije) nekoliko grama belančevina na
sat. Ostatak se koristi kao izvor energije ili kroz creva napusti telo.
Višak belančevina se kao amonijak napolje izbacuje putem škrga.
Ako se nešto 100% svari to ne mora da znači da se i 100% iskoristi!
Jedan MALI deo prevarene hrane se pretvori u biomasu.Brzo varenje znači da se hrana brzo transportuje koroz šaranska creva, samim tim će
korisni učinak svarene hrane biti umanjen, da li nam je to cilj?
U svakom slučaju, i ovu činjenicu možeš da iskoristiš u tvoju korist, kada upotrebiti
brzo varljive a kada sporo varljive ugljene hidrate?
Vlakna
Vlakna su vrlo važna naročito u kasnu jesen, zimu i proljeće. Voda je hladnija,
metabolizam ribe pada i probava hrane traje duže. U zimskim mesecima probava
hrane traje i do 24 sata, leti je to oko 6 sati!
Postotak vlakana u tvom miksu treba biti od 3-4 grama na 240/kcal. Leti 3 grama, u
jesen i proleće oko 3.5 grama i zimi 4 grama.
Bogati vlaknima su sledeći produkti:

Žitno posije, soja bez masti, zob, kakao, badem, heljda, žitne klice, masna soja,
hrana za ptice, cimet, koncentrat za svinje, slatka aleva paprika, kim, koi spirulina,
raž, indijski orah, hrana za koi šarane, mleveni grašak, lan, proso, konoplja, zobena
slad, robin red, lupini-žuti, kiki-riki…
Vitamini i minerali
Regulišu između ostalog varenje hrane u telu kod riba. Igraju veoma važnu ulogu za
jedan duži vremenski period. Oni nebi smeli izostati u jednom dobrom boili miksu.
Boili miksevi – kombinacije
Postoji više načina (kombinacija) kako doći do lovnih i za po zdravlje ribe odgovornih
recepata. Tako nešto se između ostalog može ostvariti realizacijom sledećih mikseva:
- miks sa relativno mnogo proteina i jako malo masti;
- miks sa relativno malo masti i proteina i sa mnogo ugljenih hidrata;
- miks sa osrednjim količinama proteina, masti i ugljenih hidrata (neutralni miks,
miks sa kojim se može loviti tokom cele godine).
Sve navedene količine se odnose za jedan kilogram suve boili smese (100%).
Miks sa relativno mnogo proteina i relativno malo masti
Najveći deo boili mikseva se sastoji od žitarica (mehaničke osobine boile: vezivanje,
tvrdoća, valjanje, istant reakcija, izvori za vitamine iz B grupe i vlakna), ribljeg brašna
(izvori za najkvalitetniji protein, masti, amino kiseline, atrakcija), mleka u prahu
(vitamin A, lako topiv mlečni protein, masti, amino kiseline), hrane za ptice (izvori za
vitamine B i A, masti, atrakcija), jaja (masti, vitamin A, mehaničke osobine).
Za žitarice je najbolje koristiti sledeću kombinaciju: kukuruzno brašno, pšenično
braon brašno, pšenični griz. Ako ti ove tri žitarice čine bazu za jedan boili miks (40%-
50%) tada ti još ostane 50% do 60% za ostale sastojke po želji. Ako se pridržavaš ovih baznih pravila nemoguće je napraviti skupu i nelovnu boilu. Nemoguće je
napraviti boilu sa lošim mehaničkim osobinama!
Savet: stavi u bazni deo miksa kukuruzno i pšenično braon brašno u sledećem
odnosu: 1/3 kukuruznog i 2/3 pšeničnog braon brašna.
Ovako jedan miks se sastoji od: žitarica 60% (uključujući i masnu tostiranu soju, ona
je bogata sa biljnim proteinom), ribljeg brašna 25%, mlečnih proteina 10%, prirodnih
aditiva 5% (crvrni luk u prahu) i 5 svežih jaja od kokoške (praksa me je naučila da je
za 1kg suvog miksa dovoljno staviti 5-7 jaja).
U ovako jedan miks se mogu staviti sledeći produkti (procentualno izraženo).
01. Kukuruzno brašno 20%
02. Pšenično smeđe (braon) brašno 15%
03. Pšenični griz 15%
04. Sojino masno tostirano brašno 10%
05. LT riblje brašno, haringa 25%
06. Lakto-albumin, P=80% 10%
07. Luk, crveni, osušeni, prah 05%
Totalno 100%
08. 5 svežih jaja od kokoške, ostali deo po potrebi voda.
Belančevine 48%
Masti 20%
Ugljeni hidrati 42%
NIB, Neto iskorištene belančevine 76%
Amino kiseline 23,%
Vlakna 3,6 grama/240kcal
Miks sa relativno malo masti i proteina i sa mnogo ugljenih hidrata
Sastav ovako jednog miksa je: žitarice 85%, hrana za ptice 10% (ili Robin Red, to je
takođe jedna vrsta hrane za ptice), prirodni aditiv 5%.
U ovako jedan miks se mogu staviti sledeći produkti (procentualno izraženo).
01. Kukuruzno brašno 20%
02. Pšenično smeđe (braon) brašno 15%
03. Pšenični griz 15%
04. Slanutak, tostirano brašno 10%
05. Heljdino brašno 15%
06. Krompirovo brašno 10%
07. Luk, crveni, osušeni, prah 05%
08. Hrana za ptice (Robin Red) 10%
Totalno 100%
09. 8 svežih jaja od kokoške, ostali deo po potrebi voda. Belančevine 17%
Masti 18%
Ugljeni hidrati 65%
NIB, Neto iskorištene belančevine 69%
Amino kiseline 07%
Vlakna 4,9 grama/240kcal
Miks sa osrednjim količinama proteina, masti i ugljenih hidrata
Ili, zlatna sredina. Sa ovako jednim miksom možeš loviti cele godine.
Sastav ovako jednog miksa je: žitarice 70%, riblje brašno 15%, mlečni protein 10%,
prirodni aditiv 5%.
U ovako jedan miks se mogu staviti sledeći produkti (procentualno izraženo).
01. Kukuruzno brašno 20%
02. Pšenično smeđe (braon) brašno 15%
03. Pšenični griz 15%
04. Sojino masno tostirano brašno 10%
05. LT riblje brašno, haringa 15%
06. Lakto-albumin, P=80% 10%
07. Luk, crveni, osušeni, prah 05%
08. Zagrejani pasulj, brašno 10%
Totalno 100%
08. 6 svežih jaja od kokoške, ostali deo po potrebi voda.
Belančevine 34%
Masti 20%
Ugljeni hidrati 46%
NIB, Neto iskorištene belančevine 74%
Amino kiseline 20%
Vlakna 3,8 grama/240kcal
Ako se budeš pridržavao svega upravo napisanog tada imaš zdravu, lovnu i jeftinu
boilu. Boilu koja i bez upotrebe razno-raznih boili programa zadovoljava bazne
kriterijume. Sve ovo i nije tako teško kako na prvi pogled izgleda. U većini slučajeva
je malo logičnog razmišljanja i upornosti više nego dovoljno.
Ti bi znači sa tvojom boilom trebalo da islkjučiš mogućnost da se šaran
vrati da jede prirodnu hranu, ili još bolje rečeno ti sa tvojom boilom treba
da pobudiš interesovanje šarana da uopšte pokuša da pojede tvoju boilu.
Nemoj da se brineš ako je boila dobra on će to da zapamti, postoji čak i
mogućnost da ako redovno i dugo budeš hranio tvoju boilu prihavati kao
dodatni izvor energije (dodatni izvor hrane)! Sa drugim rečima: ti treba da
mu ponudiš top boilu. To možeš da uradiš samo onda kada znaš koje produkte možeš kombinovati jedne sa drugima i šta sve postižeš sa
izabranim satojcima.
Nadam de da sam ti bar malo pomogao pri realizaciji boili mikseva. I ovde važi
sledeće: “RADI I RAZMIŠLJAJ ŠTO MOGUĆE JEDNOSTAVNIJE.”
Na ovoj stranici ima još više informacija, kao i tekst “Balans ishrane” (Mala Riba –
Velika Riba). Taj tekst zajedno sa ovim formira bazu za izradu boili mikseva.
Mnogo uspeha!
dARKO (2009)

_________________
[ img ]
Како лови Келтан крапови ? Оди до реката и вика: ‘‘Ти , ти, и ти – надвор !‘‘.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: CEZAR
ТемаИспратеноCOLONСре Jун 13, 2012 7:53 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
JaneMK ,me interesira,sto mislis za pristapot na Darko kon krapskiot ribolov :?: Gledam nikoj nisto ne iskomentira i se prasam dali da prodolzam.Mene licno nekako mi odgovara negovoto razmisluvanje .. . mi rascisti vo glavata mnogu prasanja ,

_________________
[ img ]
Како лови Келтан крапови ? Оди до реката и вика: ‘‘Ти , ти, и ти – надвор !‘‘.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: CEZAR
ТемаИспратеноCOLONСре Jун 13, 2012 7:57 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
Odlicen krapdjija so mnogu golemo poznavanje na problematikata okolu boilite,eden od osnovacite na Vodena lisica sajt vo koj nemoze sekoj da clenuva(bev pokanet) ama vo posledno vreme drugar zabegaa mnogu.Shto e stetno shto ne e pa zabegaa so procentite i tablicite a na voda nikade neodat.Sve teorija a praksa 0.

Eden od negovite tekstovi e boila za golema riba shto voopshto ne go podrzuvam od prakticna gledna tocka.Mnogu pati se pokazalo kako razlicno od negovoto mislenje

_________________
Rodjen da peca,Nateran da radi


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: CEZAR
ТемаИспратеноCOLONВто Jул 03, 2012 12:21 am 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
Bas me interesira sto mislite za ovaj tekst od Darko :D


ŠARANSKI PARFEMI
Da li šaran može da miriše i prepozna miris?
Šaran može da primeti stimulanse (nadražaje) koje ispušta naš mamac.
Kako onda jedan šaran proba hranu:
U vezi toga se na ovoj stranici može pročitati jedan opširan tekst iz 1984-e godine
pod nazivom "Food handling and mastication in the carp" od autora Ferdinant A.
Sibbing. Ova teza je korištena za doktorski rad na poljoprivrednom fakultetu u gradu
Wageningen, Holandija. Ova nije tek tako nešto, to je doktorski rad kojeg treba
respektovati. Nama šaranašima može biti od velike koristi. U njemu tačno možemo
pročitati i sebi stvoriti ideje šta se sve događa u šaranskom telu i oko njega.
Prvo nešto o čulima kod šarana.
Čulo za ukus
Čulo za ukus je kod šarana od veoma velike važnosti u potrazi za hranom. Čula za
ukus se mogu naći po celom šaranskom telu sve do peraja. Kada bi ovako nešto
posedovao jedan čovek tada bi on mogao da sa prstima na nogama oseti kakav ukus
ima određena hrana!!! Ali, ipak se najveći deo ovih čula nalazi na brčićima kod
šarana, usnama i usnoj duplji. Sa drugim rečima: šaran “oseća” vodu koja struji
pored njega te na taj način lokalizuje pravac u kojem se nalazi hrana, za daljnje
istraživanje da li se nešto može pojesti on upotrebi svoje brčiće, usne i usnu duplju.
Na brčićima i usni ima oko 380 ovih čula na jednom kvadratnom milimetru.
Čulo za pipanje (probu)
Ova čula su takođe od velikog značaja u potrazi za hranom. Ovi veoma mali nervi se
takođe mogu naći po celom telu šarana. Najveća koncentracija je na rubovima
usana, prednjoj strani glave i na brčićima. Šaranu se na ovaj način pruža mogućnost
da primeti i najmnje pokrete u vodi. Misli na vodene mušice ili druge insekte i larve
koje se nalaze u blatu. Na ovaj način se registruju i pokreti malih plivajućih
životinjica. Uz malo fantazije možeš doći do zaključka da i pad boile u vodu može da
pobudi interesovanje kod šarana. Boila mu je skrenula pažnju, kada joj se bude
približio on će već znati da se tamo može pojesti nešto dobro. Ovo pod uslovom da
se radi o pozitivnom navikavanju. Sve upravo opisano može da prouzrokuje i
negativno navikavanje, u tom slučaju će doći do bega! Bočna linija
Šaran koristi još i jedno drugo čulo sa kojima može da registruje vibracije i razlike u
pritisku. Taj organ se naziva “bočna linija”. Nauka je dokazala da je šaran u stanju da
uz pomoć ovog organa prepoznaje razliku između “normalnih pokreta” i “pokreta
opasnosti” od njegovih srodnika. Šaran registruje i pokrete ribolovca na obali, bilo bi
dobro da na obali budeš veoma tih i obazriv.
Skoro svako od nas je video nagle pokrete šarana na površini vode koji se dao u beg,
na ovaj način se prouzrokuje i beg drugih srodnika. To su vrlo često i šarani koji se
tog momenta hrane sa tvojim specijalitetima na tvom hranilištu!!! Ovaj beg
prouzrokuju vibracije koje šaran oped registruje uz pomoć bočne linije. Riba te
pokrete asocira sa opasnostima te se instinktivno da u beg!!!
Bočna linija igra veliku ulogu i pri najmanjim promenama pritiska. To je jedan vrlo
mali kanal koji je u stvari ta bočna linija, on se nalazi sa obe strane te bočne linije.
Taj kanal je napunjen sa slinom. Uz pomoć malih otvora u tom kanalu male ćelije
šalju signal u mozak. Na ovaj način šaran može da kontroliše celo svoje telo. On na
ovaj način održava ravnotežu, određuje pod kojim uglom pliva, pravi razliku između
gore i dole i tako dalje.
Mi ljudi živimo u okolini koja je okružena vazduhom. Mi smo u mogućnosti da nešto
mirišemo tek onda kada se određena aroma počne rasprostirati kroz vazduh. Tek
kada određena aroma stigne do našeg nosa tada je možemo i registrirati. Uz pomoć
određenih ćelija se sačuvaju i po takozvanom principu “Ključ-Brava” se dalje putem
nervnog sistema transportuje ka mozgu. Ove nove informacije se porede sa već
poznatim. Ovaj proces se naziva HEMORECEPTORI. Jedna hemijska supstanca, u
našem slučaju aroma se pojavi u jednom određenom receptoru. Putem njega se
pošalje jedan određeni signal u naš mozak.
Šarani žive u medijumu koji se zove VODA.
U vodi nije mogućno napraviti razliku između MIRISA i UKUSA
.
Hemoprocesori se u vodi kod riba pre mogu uporediti sa ljudskim ukusom. Pri
doživljaju ukusa se kod ljudi ne aktivira samo “Ključ-Brava” reakcija. U celom tom
procesu mozak je takođe aktivan. U taj proces se priključe i mentalni procesi,
posebno takozvani kognitivni procesi.
Da li šaran može da miriše i prepozna miris? Odgovor je NE.
Šaran ne miriše, on proba (pukusi). Ako šaran pliva iznad jedne boile on je
u stanju da uz pomoć njegovih receptora na stomaku (i na njegovom
celom telu) detektira ukus.
Šaran jede u vodi što znači da se on susreće sa sasvim drugim ukusom već mi ljudi. On nejede na suvom, on nema nos i
jezik.
Poznavajući sve ove činjenice mi još uvek nije jasno zašto ribolovci daju tako mnogo
novaca za šaranske parfeme. Posle svih tih informacija sa web stranica, knjiga,
naučnih teza i tako dalje. Da bi zadovoljili samog sebe ili zbog toga što to rade gotovi
sve druge kolege??? Da bi sa kolegama ribolovcima imali šta mirisati na obalama
reka i jezera, ono što njima (nama) miriše šaranu smrdi, i obrnuto…

Potrudi se da ralizuješ jedan jednostavni i za ribu zdravi mamac. Usredi tvoju pažnju
na ukus tvoje boile. Za ovako nešto ti vrlo dobro mogu poslužiti: so, šećer, biber,
slatka i ljuta mlevena paprika, beli luk, crveni luk, razno-razne buljon kocke za supu
(obrati posebnu pažnju na goveđi buljon), sojin sos, anis, koriander…
Ima bezbroj začina koji se mogu iskoristiti za boili smese. Idi malo poseti tvoju baku
ili mamu pa ih pitaj za par saveta. Ako budeš zalutao na neku pijacu na sredenjem ili
dalekom istoku kupi si malo mirođija kojih nema u zemlji gde ti živiš, budi kreativan i
potrudi se da radiš i upotrebljavaš ono što konkurencija ne radi… I što je još mnogo
važnije: ćuti i lovi, nemoj nikome da govoriš tajne tvojih bakinih i dedinih kolačića
kako nebi došlo do i suviše brzog “negativnog navikavanja”.

_________________
[ img ]
Како лови Келтан крапови ? Оди до реката и вика: ‘‘Ти , ти, и ти – надвор !‘‘.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: CEZAR
ТемаИспратеноCOLONВто Jул 03, 2012 12:24 am 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
So prosti zborovi sekoja promena na hemizmot na vodata krapot ja oseka.Aromite i drugite atraktori go menuvaat hemizmot na vodata.Kolku aroma i atrakt ke stavish za tolku vo momentot ke se smeni hemizmot.DAli nego mu odgovara ili ne zavisi koi kombinacii si gi napravil

_________________
Rodjen da peca,Nateran da radi


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: CEZAR
ТемаИспратеноCOLONВто Jул 03, 2012 12:28 am 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
Keltan eve ti uste eden mal tekst od drug cezar

Koristi nema dakako nikakve niti če ikada bilo koji konzervans imati koristi, možemo samo pričati o komociji. Evo samo opširno pojašnjenje.
Konzervansi djeluju na enzime kojima microorganizmi napadaju hranjive tvari ne samo u našim boilama nego svemu oko nas što se da razgraditi to je njihov evolucijski zadatak. Znaći niti djelić naše boile adekvatno zaštičen konzervansom nije podložan razgradnji.
Ako znaš kako se razgrađuje hrana u probavnom traktu ribe onda je zaključak jasan. Na isti naćin kao i microorganizmi enzimima se pokušava što više iskoristiti unešena hrana. Pošto je ta hrana apsolutno #zaštičena# razgradnje, a samim time i koristi nema nikakve.
To može, jedno vrijeme, i to na nekim vodama, trajati, ali ne dugo. Samo uz predpostavku da je šaran glup ko panj takvom hranom možemo planirati uspješne ribolove.
Mamci na dlaci, znači oni koji ne dolaze u probavni trakt ribe, nego nam koriste isključivo za prevariti ribu mogu biti tretirani i zaštičeni konzervansima bez nekih prevelikih kontra efekata.
Na kraju to je jedna strana priče, druga strana je ona još gora koja govori o direktnoj šteti konzervansa na sav podvodni svijet u koji takve stvari trpamo u velikim količinama. Direktan poguban značaj na biće ribe koja sa određenim količinama takvim tretiranih produkata ima u perspektivi tužan kraj.
Sad dolazi veliko pitanje, a zašto to sve skupa. Samo je jedan razlog, KOMOCIJA PROIZVOĐAĆA I SAMIH RIBOLOVACA. Ništa drugo!

_________________
Rodjen da peca,Nateran da radi


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: CEZAR
ТемаИспратеноCOLONВто Jул 03, 2012 8:35 am 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
so vakvi pisateli sakam , da se namestam box do box,5 dena, i neka me ubedat za pogore napisanoto, samo da ne im treba gumicka za brisenje,,,

do kaj otide rabotava ne mi se veruva, CEZAR,,cccccccc :D :D :D

_________________
http://www.carpologija.com/


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: CEZAR
ТемаИспратеноCOLONВто Jул 03, 2012 1:34 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:44 pm
МислењаCOLON4404
JaneMK НапишиCOLON
Keltan eve ti uste eden mal tekst od drug cezar
Da ne se vika toj drugiot cezar žac slucajno :mrgreen:

_________________
https://www.facebook.com/Detektivski-Bezbednosen-Servis-Udjata-1501192640209658/?fref=ts


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: CEZAR
ТемаИспратеноCOLONВто Jул 03, 2012 9:36 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
Taka e Filip,inace ova se odnesuva za site vrsti konzerviranje pogotovo so sol koja ovde bese dosta polemizirana i koja itekako e shtetna za ribata i za celata flora i fauna vo vodata

_________________
Rodjen da peca,Nateran da radi


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: CEZAR
ТемаИспратеноCOLONСаб Aвг 25, 2012 3:38 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
Keltan НапишиCOLON
Mislam deka treba da go imame ovde negoviot pristap kon krapskot ribolov .ako ne e vo red neka brise .jas licno sum kompletno na negova strana sto se odnesuva do pristapot kon izrabotka na boil :D
Ima mnogu delovi pa ako e vo red so ovaa bi gi prenesol site tuka,veruvajte ima sto da se nauci,nastrana toa sto ima eden kup drugi informacii na edno mesto

Povelete citajte :D
Cezar > Darko Zupancic

U ovom tekstu ću dati bazne informacije za proizvodnju boili smesa. Onako kako na
sve to ja gledam, izrada boili smesa po mojim vizijama. Polazna tačka je izrada boili
smesa koje nenarušavaju zdravlje ribe. Takve smese su u većini slučajeva i jeftine
boile smese. One su bazirane na baznim temeljima fiziologije o ishrani. Ono što važi
za nas ljude važi u većini slučajeva i za naše drugare šarane.
U ovom tekstu ću se potruditi da “prst stavim na mesto gde najviše boli!”. Sa drugim
rečima: potrudiću se da ukažem na greške koje se najčešće prave.
Nemoj nikada iz vida izgubiti sledeću činjenicu: mnogo teže je napraviti skupu i boilu
koja nelovi ribu već jeftinu i lovnu boilu!
Na ovoj stranici možeš pročitati ili sebi odštampati i tekst pod imenom
“Balans Ishrane”. Taj tekst zajedno sa ovim formira bazu za izradu zdravih
i odgovornih smesa za naše drugare šarane. Na istoj stranici možeš videti i
nekoliko recepata, tekst pod imenom “Recepti”.
Izvori energije
Gotovo svi izvori energije se sastoje od: proteina (belančevina), masti, ugljenih
hidrata i vlakana. Izuzetak čine rafinirani produkti iz kojih su se odstranili pojedini
nutrienti kako bi se dobio određeni produkat koji je bogat sa samo jednim od njih, u
većini slučajeva su to produkti bogati isključivo proteinima. Ovakvi produkti su dakle
jednostrani produkti, oni se upotrebljavaju u razno-raznim smesama za bodi bildere,
balansiranoj hrani za decu, životinje i tako dalje.
Ništa nije samo protein, mast ili ugljeni hidrat. Gotovo svi izvori energije su
kombinacija upravo navedenog.
Protein
Od veoma velike važnosti za izgradnju telesnog tkiva, to jest za razvoj šaranskog
tela. Prekomerna doza belančevina se iskoristi kao izvor energije. Za jednu ribu su
belančevina od riba (srodnika) najidealniji izvor za belančevine. Sa drugim rečima:
kvalitetno riblje brašno. Lično upotrebljavam samo LT riblja brašna.
Masti
Jedna od grešaka koja se veoma lako napravi je kombinacija masti sa mnogo
vitamina A. Tako jedna kombinacija prouzrokuje trovanje jetre kod ribe. Suvišna
mast se taloži oko jetre što kod ribe može prouzrokovati fatalne posledice. O ovome
ima jako mnogo dokaza, stručnih tekstova i diskusija. Ljubitelji koi šarana znaju
mnogo o ovom fenomenu. Hrana koja se nudi koi ribama mora biti 100% u balansu.
Iz ovog se vrlo lako mogu izvući i paralele za šaranski ribolov.
Ako u jedan boili miks staviš nekoliko jaja, mleka za teliće, hranu za pastrmke i hranu
za ptice tada već imaš masnu boilu (ovo rade gotovo svi). Ako u nju staviš
balansirane hrane za kerove, mačke, svinje tada se nalaziš u velikim problemima. Jedan šaran od 10 kila može na dan pojesti 1 kilu boila. Većina šaranaša na jedan
kilogram miksa stavlja 10 jaja. Deset jaja na dan nije zdravo za nikog, pa tako ni za
nas ljude, za šarane takođe.
Gde ima mnogo vitamina A. U sledećim produktima: riblje ulje od jetre (apoteka),
kelp, morska trava, hrana za koi šarane, mleka u prahu, jaje (sve forme),
izbalansirana hrana za mačke i kerove, frolic, aminol, hrana za ptice, hrana za kečige,
hrana za pastrmke, Robin Red…
Kada po razno-raznim stranicama malo kritičnije gledam boili smese u mnogima od
njih ima vrlo često više od ovih upravo navedenih produkata. Kada se u miks još
stave i sledeći produkti: konoplja, kiki-riki brašno, sojino masno brašno (najradije
tostirano), ulja (najradije 3 i više) tada je mogućno konkludirati samo sledeće:
“Ti dečko nisi ništa razumeo u vezi boili smesa, nažalost!”.
Uvredio se ti ili ne, ovo su činjenice koje se jednostavno nesmeju izgubiti iz šaranskih
vidika. Ovo je baza, baza za izradu zdravih i po ribu odgovornih boili mikseva. Meni je
zdravlje šarana isto tako važno kao i moje sopstveno zdravlje. Dakle, ako si se ti
naljutio ili se pak planiraš naljutiti onda te molim da napustiš ovu stranicu i da se
vratiš na sve ostale gde se uglavnom u vezi ove problematike “mlati prazna slama”.
Ti si na kraju krajeva sam i dobrovoljno došao na ovu stranicu. Ako ti ove vizije i
pristup neodgovraju onda lep pozdrav i živ i zdrav ti meni bio.
Još malo o mastima. Mi već znamo da licitin poseduje svojstva emulgatora, sa
drugim rečima on je u stanju da razbije ulja na sitne čestice. Licitina ima u
žumancetu od jaja.
Svako žumance može da emulgira 175 ml ulja. Ti možeš da uradiš sledeće: odstrani
od nekoliko jaja samo žumance. Pomešaj ga zajedno sa eventualnim aditivima,
tečnim aromama i željenom količinom ulja. Sve to izlupaj sa mikserom i tu smesu
dodaj u ostale boili sastojke
Ugljeni hidrati
1. Monosaharidi, oni se sastoje iz jednog molekula, kao na primer: glukoza
(dekstroza, grožđani šećer), fruktoza (voćni šećer).
2. Disaharidi, oni se sastoje od dva monosaharidna molekula. Oni se dele na
sukrozu/saharozu (šećer), laktozu (mlečni šećer) i maltozu (šećer od ječma).
Ugljeni hidrati se dele na SPORE I BRZE. Baza za ovu podelu je takozvani Glihemijski
Indeks, GI indeks.
Produkti sa visokom GI vrednosti se brzo vare, produkti sa niskom GI vrednosti se
sporo vare. Sada smo stigli do bolne tačke u vezi ugljenih hidrata. Kada upotrebiti
spore, kada brze hidrate. Uz sve to uzimajući u obzir i dužinu varenja hrane u
šaranskim crevima, priča o encimima, godišnje doba, temperatura vode. Sporo varljivi (zdravi) ugljeni hidrati
Su polisaharidi, oni se sastoje od više monosaharidnih molekula, uglavnom od
glukoze. Oni se u telu ribe veoma sporo vare. Oni se javljaju u obliku skroba,
celuloze. Ovi hidrati se sastoje od dugih glukoze-lanaca koji se rastvaraju u vodi.
Ovi produkti usporavaju transport svarenih ugljenih hidrata u krv. Samim tim je
procenat glukoze u krvi manje više stabilan. Sa drugim rečima organizam će svarenu
hranu polako i ravnomerno da upije. Ovu činjenicu možemo u odgovarajućim
okolnostima da iskoristimo u našu korist!
U sporo varljive ugljene hidrate spadaju između ostalog i: paprika, kiki-riki, fruktoza,
leče, grašak, slanutak, pasulj, lešnik, slatki krompir, raženo brašno, laktoza, bela riža,
pšenično braon brašno…
Brzo varljivi (nezdravi) ugljeni hidrati
Ovi hidrati se mnogo brže vare, encimi imaju mnogo manje posla već kod prvo
navedinih. Nutrienti se direktno transportuju u krvne sudove. Oni pruzrokuju veliki
porast šećera u krvi u kratkom vremenskom roku. I ova vrsta ugljenih hidrata za nas
šaranaše ima svoje prednosti i nedostatke.
Ovde spadaju izmedju ostalog i: heljda, griz, ječmena kaša, proso, kokice, belo
pšenično brašno, med, beli hleb, šećer, maltoza, glukoza, dekstroza, krompir pire,
modificirani skrob.
Jedan drugi negativni aspekat prilikom varenja ugljenih hidrata je negativni uticaj
sastojaka na encime koji se nalaze u tim biljnim produktima. Sve biljni produkti i jaja
negativno utiču na proces varenja u našoj boili. Tu se može ubrojati i soja. Ta ista
soja koju mi masovno upotrebljavamo u jednom boili miksu. Ona negativno utiče na
encime koji su odgovorni za varenje hrane u šaranskim crevima. Ovo možeš da
izbegneš upotrebom tostirane soje. Šta to znači, tostirana soja:
Soja u zrnu se injektira uz pomoć pare. Na ovaj način se čaura odvoji od
zrna. Zrna se tada presuju dok se nedobije “flakes” (pahuljice) forma.
Putem takozvane heksan ekstrakcije se dobija sirovo sojino ulje. Ostatak
sojinog ulja u pahuljicama se odstrani presovanjem. Pahuljice tada prođu
kroz vakum isparivač. Na ovaj način se dobiju bele pahuljice. Uz pomoć
alkohol-voda ekstrakcije pahuljice se oslobode od nevarljivih polisaharida.
Taj isti produkat se tada tostira, na ovaj način se aktivira tripsin. Produkat
se tada osuši i samelje. Tripsin igra veoma važnu ulogu pri razbijanju
lanaca belančevina i aktiviranju encima za probavu hrane.
Isto važi i za tostirane lupine, konoplju, kukuruz, pšenične klice i tako dalje. Ovde
možeš još da ubrojiš i brašno od sesama i kiki-rikija kao i lanene ljuspice, zadnje
naveden je top sastojak za boile. Sa drugim rečima, ako možeš da kupiš tostirane
produkte uradi to. To su top-sastojci za boile. Oni pozitivno utiču na varenju tvoje
boile.Ispitivanjem pojedinih organa i krvi kod koi šarana se moglo ustanoviti da je kod riba
koje su redovno hranjene sa hranom bogatom brzo varljivim hidratima lošeg kvaliteta
došlo do taloženja masti u jetri i mišićnim tkivima. Ribe nisu imale apetit da
konzumiraju bilo koju hranu. Koi šarani su u potpunosti zavisni od hrane koja im se
nudi, sa drugim rečima ona mora biti perfektno izbalansirana, nije na odmet znati.
Dužina pražnjenja šaranskih creva je jedno, varenje hrane nešto drugo. Šaran će pre
da ogladni ako u hrani koju mu nudimo nema produkata koji se teško vare!
Jedan produkat mora da u sebi ima sto više vlakana koji se teško vare. Ta ista vlakna
podpomažu da hrana lakše prolazi kroz šaransko crevo.
U vezi pojma “ZASIĆENOST” treba prvenstveno da se gleda o kojim energetskim
produktima se radi. Masti i ulja nam daju vise energije i samim tim brže zasite
šaranske potrebe.
Žuč igra važnu ulogu pri varenju masti. Ona emulgira masti tako da encimi bolje
mogu da odrade svoj posao, u masti nema encima. Pri temperaturi vode od 7 stepeni
celzijusa encimi spavaju, što viša temperatura vode to više encima.
Još nekoliko rečenica:
Jedan dobro izbalansirani miks treba da se sastoji od: lako varljivih i u vodi
rastvorljivih produkata uz jedan određeni procenat teško varljivih produkata,
energetska vrednost u njemu nesme da bude preterano visoka.
Sastojci koji se lako vare su i sastojci koji se lako tope u vodi. Jedna instant boila
mora da se sastoji od produkata koji se lako vare i koji se lako tope u vodi.
Boila na duge staze mora biti dobro izbalansirana, u njoj mora da bude sastojaka koji
se teško vare, ona mora biti bogata sa vlaknima kako nebi došlo do zatvaranja creva,
pogotovo pri temperaturi vode ispod 12 stepeni celzijusa.
Jedan deo flore u crevima je u direktnoj zavisnosti od produkata koji se nesvare!
Jalova boila ima tekođe u sebi hranljivu vrednost, naročito ako si fiksiran na ulov
velike ribe, u zavisnosti od situacije…
Svako živo biće je u stanju da u sebe unese (upije) nekoliko grama belančevina na
sat. Ostatak se koristi kao izvor energije ili kroz creva napusti telo.
Višak belančevina se kao amonijak napolje izbacuje putem škrga.
Ako se nešto 100% svari to ne mora da znači da se i 100% iskoristi!
Jedan MALI deo prevarene hrane se pretvori u biomasu.Brzo varenje znači da se hrana brzo transportuje koroz šaranska creva, samim tim će
korisni učinak svarene hrane biti umanjen, da li nam je to cilj?
U svakom slučaju, i ovu činjenicu možeš da iskoristiš u tvoju korist, kada upotrebiti
brzo varljive a kada sporo varljive ugljene hidrate?
Vlakna
Vlakna su vrlo važna naročito u kasnu jesen, zimu i proljeće. Voda je hladnija,
metabolizam ribe pada i probava hrane traje duže. U zimskim mesecima probava
hrane traje i do 24 sata, leti je to oko 6 sati!
Postotak vlakana u tvom miksu treba biti od 3-4 grama na 240/kcal. Leti 3 grama, u
jesen i proleće oko 3.5 grama i zimi 4 grama.
Bogati vlaknima su sledeći produkti:

Žitno posije, soja bez masti, zob, kakao, badem, heljda, žitne klice, masna soja,
hrana za ptice, cimet, koncentrat za svinje, slatka aleva paprika, kim, koi spirulina,
raž, indijski orah, hrana za koi šarane, mleveni grašak, lan, proso, konoplja, zobena
slad, robin red, lupini-žuti, kiki-riki…
Vitamini i minerali
Regulišu između ostalog varenje hrane u telu kod riba. Igraju veoma važnu ulogu za
jedan duži vremenski period. Oni nebi smeli izostati u jednom dobrom boili miksu.
Boili miksevi – kombinacije
Postoji više načina (kombinacija) kako doći do lovnih i za po zdravlje ribe odgovornih
recepata. Tako nešto se između ostalog može ostvariti realizacijom sledećih mikseva:
- miks sa relativno mnogo proteina i jako malo masti;
- miks sa relativno malo masti i proteina i sa mnogo ugljenih hidrata;
- miks sa osrednjim količinama proteina, masti i ugljenih hidrata (neutralni miks,
miks sa kojim se može loviti tokom cele godine).
Sve navedene količine se odnose za jedan kilogram suve boili smese (100%).
Miks sa relativno mnogo proteina i relativno malo masti
Najveći deo boili mikseva se sastoji od žitarica (mehaničke osobine boile: vezivanje,
tvrdoća, valjanje, istant reakcija, izvori za vitamine iz B grupe i vlakna), ribljeg brašna
(izvori za najkvalitetniji protein, masti, amino kiseline, atrakcija), mleka u prahu
(vitamin A, lako topiv mlečni protein, masti, amino kiseline), hrane za ptice (izvori za
vitamine B i A, masti, atrakcija), jaja (masti, vitamin A, mehaničke osobine).
Za žitarice je najbolje koristiti sledeću kombinaciju: kukuruzno brašno, pšenično
braon brašno, pšenični griz. Ako ti ove tri žitarice čine bazu za jedan boili miks (40%-
50%) tada ti još ostane 50% do 60% za ostale sastojke po želji. Ako se pridržavaš ovih baznih pravila nemoguće je napraviti skupu i nelovnu boilu. Nemoguće je
napraviti boilu sa lošim mehaničkim osobinama!
Savet: stavi u bazni deo miksa kukuruzno i pšenično braon brašno u sledećem
odnosu: 1/3 kukuruznog i 2/3 pšeničnog braon brašna.
Ovako jedan miks se sastoji od: žitarica 60% (uključujući i masnu tostiranu soju, ona
je bogata sa biljnim proteinom), ribljeg brašna 25%, mlečnih proteina 10%, prirodnih
aditiva 5% (crvrni luk u prahu) i 5 svežih jaja od kokoške (praksa me je naučila da je
za 1kg suvog miksa dovoljno staviti 5-7 jaja).
U ovako jedan miks se mogu staviti sledeći produkti (procentualno izraženo).
01. Kukuruzno brašno 20%
02. Pšenično smeđe (braon) brašno 15%
03. Pšenični griz 15%
04. Sojino masno tostirano brašno 10%
05. LT riblje brašno, haringa 25%
06. Lakto-albumin, P=80% 10%
07. Luk, crveni, osušeni, prah 05%
Totalno 100%
08. 5 svežih jaja od kokoške, ostali deo po potrebi voda.
Belančevine 48%
Masti 20%
Ugljeni hidrati 42%
NIB, Neto iskorištene belančevine 76%
Amino kiseline 23,%
Vlakna 3,6 grama/240kcal
Miks sa relativno malo masti i proteina i sa mnogo ugljenih hidrata
Sastav ovako jednog miksa je: žitarice 85%, hrana za ptice 10% (ili Robin Red, to je
takođe jedna vrsta hrane za ptice), prirodni aditiv 5%.
U ovako jedan miks se mogu staviti sledeći produkti (procentualno izraženo).
01. Kukuruzno brašno 20%
02. Pšenično smeđe (braon) brašno 15%
03. Pšenični griz 15%
04. Slanutak, tostirano brašno 10%
05. Heljdino brašno 15%
06. Krompirovo brašno 10%
07. Luk, crveni, osušeni, prah 05%
08. Hrana za ptice (Robin Red) 10%
Totalno 100%
09. 8 svežih jaja od kokoške, ostali deo po potrebi voda. Belančevine 17%
Masti 18%
Ugljeni hidrati 65%
NIB, Neto iskorištene belančevine 69%
Amino kiseline 07%
Vlakna 4,9 grama/240kcal
Miks sa osrednjim količinama proteina, masti i ugljenih hidrata
Ili, zlatna sredina. Sa ovako jednim miksom možeš loviti cele godine.
Sastav ovako jednog miksa je: žitarice 70%, riblje brašno 15%, mlečni protein 10%,
prirodni aditiv 5%.
U ovako jedan miks se mogu staviti sledeći produkti (procentualno izraženo).
01. Kukuruzno brašno 20%
02. Pšenično smeđe (braon) brašno 15%
03. Pšenični griz 15%
04. Sojino masno tostirano brašno 10%
05. LT riblje brašno, haringa 15%
06. Lakto-albumin, P=80% 10%
07. Luk, crveni, osušeni, prah 05%
08. Zagrejani pasulj, brašno 10%
Totalno 100%
08. 6 svežih jaja od kokoške, ostali deo po potrebi voda.
Belančevine 34%
Masti 20%
Ugljeni hidrati 46%
NIB, Neto iskorištene belančevine 74%
Amino kiseline 20%
Vlakna 3,8 grama/240kcal
Ako se budeš pridržavao svega upravo napisanog tada imaš zdravu, lovnu i jeftinu
boilu. Boilu koja i bez upotrebe razno-raznih boili programa zadovoljava bazne
kriterijume. Sve ovo i nije tako teško kako na prvi pogled izgleda. U većini slučajeva
je malo logičnog razmišljanja i upornosti više nego dovoljno.
Ti bi znači sa tvojom boilom trebalo da islkjučiš mogućnost da se šaran
vrati da jede prirodnu hranu, ili još bolje rečeno ti sa tvojom boilom treba
da pobudiš interesovanje šarana da uopšte pokuša da pojede tvoju boilu.
Nemoj da se brineš ako je boila dobra on će to da zapamti, postoji čak i
mogućnost da ako redovno i dugo budeš hranio tvoju boilu prihavati kao
dodatni izvor energije (dodatni izvor hrane)! Sa drugim rečima: ti treba da
mu ponudiš top boilu. To možeš da uradiš samo onda kada znaš koje produkte možeš kombinovati jedne sa drugima i šta sve postižeš sa
izabranim satojcima.
Nadam de da sam ti bar malo pomogao pri realizaciji boili mikseva. I ovde važi
sledeće: “RADI I RAZMIŠLJAJ ŠTO MOGUĆE JEDNOSTAVNIJE.”
Na ovoj stranici ima još više informacija, kao i tekst “Balans ishrane” (Mala Riba –
Velika Riba). Taj tekst zajedno sa ovim formira bazu za izradu boili mikseva.
Mnogo uspeha!
dARKO (2009)

Gledam doajga do nekoi neprijatni situacii vo ovaj del od forumot,znaci krapskiot.Mnogumina se lutat deka ete nikoj ne saka da spodeli znaenje. Procitajte go ovaj tekst GORE ,ama procitajte go ubavo ,kako oce nas da go naucite i svatite pred se .. .i mnogu raboti ce vi se razjasnat okolu izrabotkata na boil.Potoa sostavete eden vas miks,na kniga prvo ,pa stavete ovde i pobarajte mislenje.Mozebi nekoj ce pomogne so korekcii,pomalku od ova,ova ne ti treba . . . itn

Eve pak ,ako ovde ne najdete se sto vi treba da naucite... http://www.vodenalisica.eu/document.php togas batalete krapski ribolov...MRZI ste i ve mrzi da citate :D lesno e so hemijata,tuka nema sto mnogu da se uci,pravilno doziranje i cepaj..ama miksevite se druga prikazna .. . KAKO prvo mora da naucite koja sostojka kakvi osobini ima i kako hrana i kako se rola....ma sto lupetam, eve i citajte ,koj ne go mrzi i saka nesto da nauci :D

PS.Ako nekoj ocekuva da dobie miks od nekoj kolega koj godini se macel da dojde do nego ,neka zaboravi.IMA gotovi boili od renomirani firmi ,lovat sve u 16 .tie se za tie sto ne sakaat da naucat nesto i sami probaat,,da ucat na svoite greski :D

_________________
[ img ]
Како лови Келтан крапови ? Оди до реката и вика: ‘‘Ти , ти, и ти – надвор !‘‘.


Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 12»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2


Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 7 and 0 гости


Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum