www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Саб Ное 16, 2024 6:40 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS89101112ELLIPSIS18»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: ОХРИДСКО ЕЗЕРО
ТемаИспратеноCOLONЧет Aвг 16, 2012 1:25 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Дек 09, 2011 2:36 am
МислењаCOLON2536
ЛокацијаCOLONСтруга
Boris -ribar.com.mk НапишиCOLON
застранувате со темата

За конкретниот случај, Бојчевски Ви кажа што треба да се направи, сепак си има правила и закони, добро е он да објасни во една посебна тема, што можеме да направиме со вакви фотографии и која е процедурата, се знае дека треба да тргне со пријава, таа пријава ја процесуираат институции и на суд инспекторот, или било кој неможе да рече “абе сликата ја видов на форум на Рибар“, па така ја поведов постапката. Сликата со пријава мора да ја поднесе тој што ја сликал, и ако треба и да сведочи. Јас да сум би ја терал работата, не мислам дека тоа е ставање глава во торба и мислам дека треба да бидеме се похрабри
Ионака избегавме од темата ќе се дрзнам да напишам и јас нешто во врска со претходните постови, а се надевам дека модераторите во пакет повеќе постови ќе ги префрлат во соодветна тема.

Најголемиот проблем е да се обезбедат сведоци.
Сите ние сакаме да има ред на нашите води, но најдобро е некој друг да го создаде редот.
Концесионери на нашите води се пред и се ЗДРУЖЕНИЈА НА ГРАЃАНИ. Риболовците често знаат да кажат: па таа и таа вода има концесионер и тој треба да се мисли како да го реши проблемот. А кој е концесионерот? Пак тоа сме ние риболовците, не се тоа некои други. Како викаат - „каков народ, таква власт“ или во превод „какви риболовци, такви концесионери“.Ова значи дека се здружуваат граѓаните за да ги чуваат и порибуваат водите во МК. Ова пак значи дека секој еден од нас што сака ред на вода треба да допринесе за истото, а не да се трга по страна и само да бара некој друг да го реши проблемот. Така би било најдобро, ама што да правиме кога не живееме во такви услови.
Јас како претставник на концесионер, откако сум на таа позиција, си создадов многу непријатели и уште повеќе пријатели. Ако размислам подобро тогаш ќе испадне дека непријателите се луѓе кои и не заслужуваат да бидат мои пријатели, па и не гледам тука некоја голема штета.
Борбата со рибокрадството дава жртви, тоа е факт. Не зборувам овде за човечки жртви туку за матерјални жртви како дупнати чамци, гуми, оштетени коли и сл. За оваа матерјална штета секој сам си сноси одговорност. Јас како претставник на концесионер немам плата за таа моја работа, ниту билокаков хонорар, или пак одобрување за санирање на евентуална штета на мој личен имот. Јас таа работа ја вршам како љубител на природата и риболовот. Јас за борбата со рибокрадството сам си ја плаќам цената. Ако може да трошам пари за риболов, што ми претставува задоволство, тогаш можам истотака да трошам од сопствениот буџет и за борба со рибокрадството, па и тоа ми претставува задоволство исто како и риболовот - знам дека со тоа правам чекор повеќе кон подобрување на состојбите со рибниот фонд во МК.
Овде пишувам јас, јас, јас .... Не се работ за тоа дека сакам да се самоафирмирам, туку се работи за тоа да ја претставам реалната ситуација гледана од страна на концесионерите. Во тоа ЈАС сакам да се пронајде и некој друг со што нашата борба би добила на значење.

Како да ги намалиме штетите од борбата со рибокрадството и да ја направиме таа борба поуспешна?
Доколку човек од Струга сведочи против свој сограѓанин за сторено рибокрадство, тогаш ќе го навлече гневот на тој човек и голема е веројатноста за освета.
Доколку човек од Скопје сведочи против рибокрадец од Струга или Охрид, минимални се шансите за освета.
Размислете за ова.
Ако, пак ќе кажам, јас имам храброст да излезам на суд со мој сограѓанин, тогаш зошто би било проблем да сведочам за некој од Гевгелија, на пример.

Овој мој пост не се однесува да критикувам некого. Секој сам си знае што треба и што може да направи. Истото се однесува и за секој риболовец дали ќе ја пушти или ќе ја земе рибата што ја фатил. Тоа не се прави за некој друг да рече браво или за да се слика и да објавува по форуми и сајтови како пушта риба, тоа се прави за себе, за сопствено задоволство, за сопствената иднина. Секој нека тргне од себе и од сопствените постапки и работите ќе се подобрат барем малку. Ако ги гледаме оние што сакаат се да уништат и со тоа се демотивираме, тогаш работите уште повеќе ќе се влошат.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Aвг 16, 2012 8:18 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONНед Јан 30, 2011 10:40 pm
МислењаCOLON1139
ЛокацијаCOLONSkopje
Pa koj ima zelba(ili obvrski)eve vo momentov 20.05. Casot 16. 08 .2012 vo radozda karsi livadiste gi tegnat mrezite..sabajle vo 6.00 casot gi vadat i avtomatski imame nov slucaj....jas sigurno nema da gi slikam zatoa sto me zemam plata za toa.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Aвг 16, 2012 8:23 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
dobro tapa, pa ne oti ke fanat nesto,tie ne znaaat, samo gi tegnat :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Aвг 16, 2012 8:36 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONНед Јан 30, 2011 10:40 pm
МислењаCOLON1139
ЛокацијаCOLONSkopje
Ico vo pravo si !! Mnogu se zalat..navodno porano imalo mnogu riba ?! Vcera ednata ekipa imase samo 2kg ohridska belvica koja ja prodade ekspresno za 350 den za kg.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Aвг 17, 2012 8:08 am 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Греота, само 2 кг... Да им донираме некој денар од здружението, за леб... :evil:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Aвг 17, 2012 8:41 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Дек 02, 2010 7:49 pm
МислењаCOLON1985
... ууууф да бев таму јас ќе ги купев тие 2кг :mrgreen: Па мајку му од Охрид сум а не знам како шмекат Охридска Белвица, па иако е Струшко фатена :lol:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Aвг 17, 2012 9:24 am 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Феб 26, 2011 4:07 pm
МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
spiro_jas НапишиCOLON
-od temata za OHRIDSKO EZERO
site komentari so ohridskite ribokradci se prefrleni vo ovaa tema
сите информации околу криволовството забележани на ова езеро ставајте ги во оваа тема

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Aвг 17, 2012 9:05 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONСаб Дек 10, 2011 1:55 pm
МислењаCOLON421
Lepi НапишиCOLON
... ууууф да бев таму јас ќе ги купев тие 2кг :mrgreen: Па мајку му од Охрид сум а не знам како шмекат Охридска Белвица, па иако е Струшко фатена :lol:
Lepi izleze slikata???

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Aвг 18, 2012 5:47 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1985
Jovan Bojcovski НапишиCOLON
Lepi izleze slikata???
... абе дур ојдов да го земам апаратот вејќе се оддалечивте ... ама пак ве фатив :D

Рибочуварска контрола во акција со инспекторот ;)

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Последна промена од 3 на Lepi, променето е 0 пати

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Aвг 31, 2012 2:55 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1985
Приведено едно лице кое вршело незаконит риболов

[ img ]

http://www.ohridnews.com/index.php?mod=1&kat=4&id=45875

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS89101112ELLIPSIS18»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 15 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum