Од кога ке ги исушиш.. може да ги чуваш во кеса.. нема протеба од замрзнувач.. јас направив парилница 1.5кг боили одеднаш да ги парам.. кога сакав да направам поголемо количество боили за кој не треба конзерванс и замрзнувач.. некој миксови се уште така ги правам.. доброто што е е дека боилата се готви не се вари.. не се раствара.. доколку ставиш и вода во миксот ке го скратиш времето на парење на 1/4 од тоа што си го правел ти.. доволно е да дигнат температура.. е сеа доколку ставаш хемија од крапскиве фирми.. таа хемија се активира на потопла вода.. што значи дека треба да имаш вода во миксот за да се загрее боилата и да се активира самата себе.. ова ми го кажа еден пријател од Италија/Германија кој ја има FBI Baits..
Боилата станува за 2 -4 мин готова..
Никогаш парената боила нема да достигне повеке од 80 степени целзиусови.. доволно само колку да се врзе но и не да ги уништи протеините и добрите работи во неа.. Ова го мерев со дигитален термометар во центарот на боилата.. од надвод доага до 90 степени и застанува на таа температура..
FBI Baits, Mistral, Berkley Buzz Bait.. сите тие се парени но под висок притисок.. на 2-4 минути..
Има и полно други фирми но не ми текнуваат сеа..
А имаше и интересен чланак што споредуваше ловност и композиција на боилата од Mainline.. меѓудругото мејнлајн препорачува исклучиво да се варат боилите затоа што самиот микс е таков да се активира кога е на повисока температура.. некој типац ги парел и нишо не фатил скоро цела сезона.. а паралелно факал на варени и варените растурале..
е сеа или парениот микс е многу јак.. или нешо заебал работа..
Поздрав,
Мартин.
_________________
ЗСРРК Мак Дам
Dodeka se fakate za glupi raboti okolu ribolovot, koj kolkav ribar e, koja e voda komercijala i jezovir, svatete deka kompletno toneme u ovoj sport