www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пет Ное 15, 2024 3:42 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS34567ELLIPSIS24»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: НАТПРЕВАРИ и КУПОВИ (ОПШТО)
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 10:56 am 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
Boris -ribar.com.mk НапишиCOLON
Моабетот ми е, за било која тема, не само за ова со натпреварувањата, ако имате/имаме идеа нешто да промениме, за тоа нешто треба да се бараат начини, патишта, да се собира подршка и сл.....такви промени не се прават преку ноќ, па да има разочарувања, тоа некогаш е макотрпна работа, на тој пат некој ќе се усере, некој ќе се умори, некој ќе се откаже, пак ќе дојдат нови луѓе кои ќе го бараат истото (ако е правилно) и еден ден ќе се успее

А додека не се променат работите, мора да се игра по правилата кои се актуелни, без разлика колку ни се свиѓало тоа нас, или не
Boris za nekoi raboti netreba da se izmisluva topla voda dovolno e da se vidi vo sosedstvoto kako se pravi i da se prepise.Prasanje e dali na nekoj toa mu odgovara ili saka da ima kontrola na sve.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 10:57 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Jун 16, 2011 6:25 pm
МислењаCOLON1142
Моабетот ми е, за било која тема, не само за ова со натпреварувањата, ако имате/имаме идеа нешто да промениме, за тоа нешто треба да се бараат начини, патишта, да се собира подршка и сл.....такви промени не се прават преку ноќ, па да има разочарувања, тоа некогаш е макотрпна работа, на тој пат некој ќе се усере, некој ќе се умори, некој ќе се откаже, пак ќе дојдат нови луѓе кои ќе го бараат истото (ако е правилно) и еден ден ќе се успее

А додека не се променат работите, мора да се игра по правилата кои се актуелни, без разлика колку ни се свиѓало тоа нас, или не

Па промените не биле преку ноќ...ако за тебе преку ноќ се седум години тогаш ОК.

Дај боже секој да придонел и се трудел толку, сега ќе имавме само преркрасности во крапскиот риболов.

Еден ден ќе се успее, во право си, ама тој ден некако е се подалеку како и се во нашава држава.

Тој ден ние сигурно нема да го дочекаме, барем не како крапџии способни за риблов, па дри и рекреативен. :)

И јас сум за да се почитуваат правилата само не ми јасно зошто секогаш правилата мора да ги пишуваат луѓе кои немаат искуство или немаат никаква врска со она што се нарекува риболов на терен?

Последна промена од 1 на Sportex, променето е 0 пати

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 10:57 am 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 19, 2011 2:20 pm
МислењаCOLON6956
Борис, прави си 100%, но сепак само ке додадам дека некои работи сеуште не функционираат баш со здружување, а најмалку со индивидуални барања и вложување.

Јас ги разбирам одредени поединци и нивното разочарување.
Не е лесно да потршиш еден куп пари и да ја претставиш државата, а за возврат не добиваш ништо.
Како после тој да се мотивира и да ги почитува некои закони?? Нормално...ке се демотивира и ке се огради.
Ке се деградира од такви збиднувања и несакајќи директно да го прекрши законот, ке си најде сатисфакција во
слободен риболов или ревијални купови т.е дружења. Јас би го направил истото.

Е сега се други времиња, сега сме далеку од 2000 и можеби на друг начин и многу полесно ке се смени се.
Само... ајде мотивирај ги тие што имале резултати и можат сеуште и имаат авторитет??

Младите послабо, тие се домитивирани исто од причина што не го виделе својот идол да лови активно и има резултати.
Како јас сеа да сменам кога моите идоли во оваа дисциплина се максимално демотивирани за промена??
Може за 2-3 години да стекнам искуство и осетам на своја кожа дел од нивните проблеми па да се решам...можеби!!
Или пак да чекам на државата да се освести и и текне да седне со дел од овие луѓе и земе самоиницијатвно среди се набрзина.

Друго нема, знаејќи дека голем дел од здруженијата се пасивни и гледаат свои интереси.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 11:00 am 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
Sportex НапишиCOLON

Па промените не биле преку ноќ...ако за тебе преку ноќ се седум години тогаш ОК.

Дај боже секој да придонел и се трудел толку, сега ќе имавме само преркрасности во крапскиот риболов.

Еден ден ќе се успее, во право си, ама тој ден некако е се подалеку како и се во нашава држава.

Тој ден ние сигурно нема да го дочекаме, барем не како крапџии способни за риблов, па дри и рекреативен. :)

И јас сум за да се почитуваат правилата само не ми јасно зошто секогаш правилата мора да ги пишуваат луѓе кои немаат искуство или немаат никаква врска со она што се нарекува риболов на терен?
DA dopolnam vo krapskiot ribolov

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 11:01 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Maр 19, 2011 11:55 am
МислењаCOLON1040
ЛокацијаCOLONBitola
А, со што придонесува МРФ (освен инспектори) кога некое такмичење е под нејзина капа? Да не ги плаќа судиите, да не дели сендвичи, ладна вода?
Или само потисниги рибарите да извадат СПОРТСКА ЛЕГИТИМАЦИЈА ( оти дотогаш тие небиле спортисти, туку нешто друго) собериги парите капата накриво и после нека лаат сите.
ПА ДО КОГА ВАКА БЕ?

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 11:02 am 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
Sto pravis na toa druzenje ? Lovis riba ? Ako lovis treba i dozvola da izvadis ..nekako logicno mi e ..bar mene :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 11:05 am 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 19, 2011 2:20 pm
МислењаCOLON6956
Баџо НапишиCOLON
А, со што придонесува МРФ (освен инспектори) кога некое такмичење е под нејзина капа? Да не ги плаќа судиите, да не дели сендвичи, ладна вода?
Или само потисниги рибарите да извадат СПОРТСКА ЛЕГИТИМАЦИЈА ( оти дотогаш тие небиле спортисти, туку нешто друго) собериги парите капата накриво и после нека лаат сите.
ПА ДО КОГА ВАКА БЕ?
Баџо, мора да те поправам затоа што МРФ не е сепак таа што го мачка медот.
Голем дел од парите добиени од рекреатвни и спортски легитимации завршуваат во буџетот!!
Васил сам кажа, со тие 10.000-20.000€ што МРФ ги исплаќа во буџетот на РМ ке добијат сите.
Ете за колку пари се работи, тоа го напомена во емисијата и беше доста конкретен!
Овие пари би се одвоиле и за квалитетна лига која ке привлече елита а и буџет за победникот да оди на светски куп!
За толку пари станува збор10-20К. :lol:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 11:10 am 
Отсутен
Админ
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 07, 2010 10:26 am
МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
еве го актуелниот закон
Член 54
(натпревари во спортски риболов)

Спортски риболов се врши на сите риболовни води со согласност на концесионерите.
Натпреварите во спортски риболов може да се организираат само на натпреварувачки патеки, кои за таа цел ги определува и означува концесионерот согласно риболовната основа.
Натпреварите во спортски риболов се организираат врз основа на правилата кои ги пропишува федерацијата од членот 80 на овој закон и на нив учествуваат риболовци кои поседуваат спортска легитимација.
Организаторот на натпреварите во спортски риболов е должен да достави план на одржување на натпреварите најмалку 15 дена пред започнувањето на натпреварите до Министеството за земјоделство, шумарство и водостопанство, државниот инспекторат за земјоделство и Агенцијата за млади и спорт.
Извештајот за одржаните натпревари во спортски риболов е составен дел на годишниот извештај кој го поднесува федерацијата од член 80 на овој закон.
2. Ако ова се крсти “Натпревар“ тогаш треба да биде според овој член и правилата кои ги смислил некој во Федерација, јас не ги имам актуелните правилата, можеби Сергеј ги има пошто ете пробувал да ги смени
3. Сите натпреварувачи треба да имаат спортски легитимации
4. Ако ова се крсти “дружење“ тогаш правнички не подлежи на овој член од законот, ама може и Бојчевски треба да каже

Ако некој сака да го смени овој член од законот, секако дека може, ама треба предлог

Еве еден смешен предлог, ама ако не се предлага нема ни да се смени ;)
Член 54
(натпревари во спортски риболов)

Спортски риболов се врши на сите риболовни води без ничија согласност.
Натпреварите во спортски риболов може да се организираат секаде.
Натпреварите во спортски риболов се организираат врз основа на правилата кои ги пропишува форумот на http://www.ribar.com.mk во темата “Правила за спортски риболов“, кои се напишани пример од Сергеј, Јане, Борис, Крсте, Предраг и Аки :) .
Организаторот на натпреварите во спортски риболов е должен на секој натпревар да обезбеди по 1 килограм месо на скара дневно, 12, 5 флаши пиво дневно, половина кило убава ракиичка, салати, благо, и женски кои ќе ги ладат натпреварувачите.
Извештајот за одржаните натпревари во спортски риболов е составен дел од темата - спортски натпревари во МК на форумот на http://www.ribar.com.mk

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 11:13 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Jун 16, 2011 6:25 pm
МислењаCOLON1142
Дефинирај натпревар? Дали е натпревар ако се соберат 20 луѓе во приватна режија без котизации и си прават приватна забава? Или е натпревар само кога се плаќа котизација и треба да се има фискална каса за да се плати данок на државата па мора да има судии од МРФ за да земат дневници?

И јас не сум пробувал да сменам никакви правила. За жал до пред 10 години во РФМ не постоеше правилник за крапски риболов па пошто немаа кадар во Уо кој е оструќен на оваа тема бев замолен да изготвам правилник и го доставам на усвојување.

Се разбира тој претпре огромни измени во делот секаде каде што МРФ требаше нешто да даде или обезбеди, се другото беше прифатено или надополнето со плус уште во корист на МРФ. На пример судии плус 3, демек за да било по фернатпреварувањето (читај да се лапнат дневници за повеќе од нив) беа угфрлени води кои што немаа основни предуслови за одржување на еден натпревар (читај немаа рибен фонд) и сл.

На крај парите од котизација беа потрошени и пред да заврши лигата и плус уште толку па ајде мили крапџии фатете си се за џепчето ако сакате да одите на светско, не баре тоа е некоја привилегија за која ние треба да се сипотепаме.

Последна промена од 2 на Sportex, променето е 0 пати

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 11, 2012 11:17 am 
Отсутен
Админ
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 07, 2010 10:26 am
МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
Sportex НапишиCOLON

Ајде, ајде, не си ти така стар ќе дочекаш :)
И ако ти кажам дека во се се согласувам со тебе, што треба да ти кажам, бујрум смени ги, па ти ќе кажеш “Не фала ја се трудев и се откажав“ и па се вртиме во круг, многу е просто, ако на повеќето од риболовците и риболовните здруженија во државава нешто не им се свиѓа можат да го сменат, ако им се свиѓа, нема да го сменат, тоа е :)

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS34567ELLIPSIS24»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 36 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum