Eve nesto da se napomene za cukot i negovata izrabotka.;Znaci nemozam da se pofalam deka sum ekspert za cuk, ali dobro mi se ima pokazano onoj od domasno proizvodstvo.Sto e bitno da se znae za cukot
Znaci cukot e aromatiziran so razni aromi,tuka se i najcestite so aroma na med,vanila,jagoda,anis.Postojat nekolku vida na pcenka za upotrebuvanje za izrabotka na cukot ,onije sto jas gi znam i imam se zolta,bela i crvena,no ima i 2 razlicni vida na zrno dolgnavesto i kratko okruglo.Cukot najcesto se upotrebuva za lov na
KRAPMoze da se stava direktno(bocnat na jadica) a i moze da se koristi (pod jadica).No ne se ispusta i moznost da se ulovi i sekoja druga riba sto se naoga vo vodata vo koja lovite.Cukot kaj nas go ima najcesto vo mlo pakovanje, no ima i firmi sto proizveduvaat i pakovanje so pogolema kolicina.Isto taka bitno za cukot sto bi trebalo da se znae e deka od nego se koristi samo za direktno lovenje,ili se koristi samo kako mamec na vasata jadica-fprocem ne e preporacliv za prihrana ili hraniliste.Koga spomenuvam hraniliste se odnesuva deka prihranata se vrsi so site miksovi (praskasti i zrnesti)Zosto cukot ne e za prihrana
Znaci cukot e malku skapa rabota za da bi se koristel kako hrana-(prihrana) Njdobra opcija za lov na cuk e prihranata da se pravi so istata aroma sto e izgotven cukot.Ne bi bilo pozelno da se lovi so aroma na med a prihranuvate so anis.Znaci mames cuk aroma vanila-prihrana so praskasti i zrnesti so aroma na vanila.Pa ajde ke se obidam da vi olesnam da ne se trosite kupuvajki mala kolicina za golemi pari
Eve gi tride vidovi na pcenka sto gi imam
Znaci so red postapkata po moe e vakva:pcenkata se stava vo sad, se poliva so voda i se ostava da kisne 3-4 dena.
Po toj proces sleduva spremanje ili pakovanje vo mali-golemi teglicinja.Jas gi koristam ovi od kasicki za mali bebeinja
Znaci pcenkata sto ja ostavivme da kisne 3-4 dena sega so neja gi polnime teglickite ali ne celosno,ostavame malku prostor zosto treba da narasne uste malku.Otkako ke gi napolnime stavame zasladuvaci i aromi.Niv gi spomnav pogore vo tekstot,a gi stavam od moe oko, znaci koga vie bi pravele stavete si onolku kolku sto mislite deka e dovolno
a normalno i aromite si se po vasjot fkus.Potoa sleduva i polnenje so malku voda,i taa treba da bide malku otprazna.Sledno e zemate lonec gi stavate napolnetite teglicinja vo nego i sipuvate voda da gi pokrie od prilika (2cm)go stavate lonecot na ogan (postepeno go namaluvate oganot se do vrienje za da ne se raspuka nekoja od teglicinjata)Varenjeto ili barenje trae od prilika 1:30min
i za na kraj da go dobijete ova
Kako sto spomenav vo pogornijot tekst prihranata ja aromatisiram so istijot aromator (so kakva aroma prihranivme so takva lovime)
mislam deka kolku tolku pomognav okolu prigotvuvanjeto na
CUK i mislam deka ke vi go zadrzam bugjetot za ribarenje.Samo za sporedba 50-60gr cuk da kupite iznesuva80+ denari
Neka vi bide Bistro na site vodi