еве некој параметри што све треба да содржи еден микс за боили.
Бидејќи со гаранција ви тврдам дека никогаш нема да добиете добар микс од крапџија ,а иако добиете бидете сигурни дека сепак нешто ќе му фали,дали од ова или она а со цел помладите да имаат представа во све што ги очекува и со цел да дојдат поблиску до некој успех(ама се изразив)
за подобра боила ,можете да видите и да процените што све треба да се употреби за еден добар микс кој верувам дека со понатамошно користење се повеќе ќе се усовршува.
Незнам дали текстов е во дадена тема ама ако не е ги молам модераторите нека реагираат
Инаку ова е симнато од НЕТ и се трудев да го преведам што можам подобро а за понатаму проценете вие
Извори на енергија
Речиси сите извори на енергија се состојат од: протеини (протеини), масти, јаглени хидрати
јаглехидрати и растителни влакна. По исклучок се рафинирани производи, од кои да се отстранат некои
хранливи материи со цел да се добијат одредени производи која е богата со само еден од нив, во
повеќето случаи се само производи богати со протеини. Овие производи биле тогаш
еднострани производи, тие се користат во различни мешавини на телото на различни градители,
избалансирана храна за деца, животни и така натаму.
Ништо не е само протеини, масти или јаглехидрати. Речиси сите извори на енергија се
комбинација како што е наведено погоре.
Протеини
Од многу големо значење за изградба на ткивото, односно развој на телото на крапот.
Прекумерни дози на протеини се користат како извор на енергија. За една риба белковините
од риба се идеален извор на белковини. Со други зборови:користете квалитетно рибино брашно
Масти
Една од грешките кои лесно може да направи многу масти со комбинација на
витамин А. Таква една комбинација предизвикува труење на црниот дроб во рибите. Вишокот
масти е депониран околу црниот дроб во рибата и може да предизвика фатални последици.
Храната која е понудена на рибите мора да биде 100% во рамнотежа.
Од ова лесно може да се повлекуваат паралела за крапскиот риболов.
Ако во една мешавина на микс се стават неколку јајца, млеко за добиточна храна на телиња 'и храна за пастрмка,
за птици, но тогаш имаш многу масна боила (ова скоро сите го прават). Ако се стави во неа и
балансирана храна за кучиња, мачки, свињи, тогаш сте во голема неволја.
.
1 крап од 10 килограми на ден може да изеде еден килограм на боили. Повеќето крапџии на еден
килограм микс додаваат 10 јајца. Десет јајца на ден не е здраво за никого, дури ни за
нашиот народ, а камо ли за крапот.
Каде има многу витамин А. Во следниве производи: рибино масло од црн дроб (аптека),
алги, морска трева, кои крап за храна, млеко во прав, јајце (сите форми)
избалансирана храна за мачки и kerovi, веселие, aminol, храна за птици, храна за есетра,
аквариуми, Црвена Робин ред...итн
Вртејки по страните на интернет малку со критички поглед на смесата за боили гледам дека
тие многу често ги ставаат баш тие производи Кога смесата ќе
стават и следниве производи: коноп, кики рики-брашно, соја брашно масти (по можност
наздравија), масло (по можност 3 или повеќе), тогаш е можно да се констатира само следново:
Вие момци за жал не сте разбрале ништо
Јаглехидрати
Прво
Моносахариди, тие се состојат од една молекула, како што се: глукоза
(Декстроза, Гроздана шеќер), фруктоза (овошен шеќер).
Второ
Дисахариди, тие се состојат од две молекули monosaharidna. Тие се поделени во
сахароза / сахароза (табела шеќер), лактоза (млеко шеќер) и малтоза (шеќер од јачмен).
Јаглехидратите се поделени во СПОРИ и БРЗИ. Основа за оваа поделба се нарекува Глихемиски
Индекс, ГИ индекс.
Производите со висока ГИ вредност се варат брзо,а производи со ниска ГИ вредности
се варат полека. Сега доаѓаме до болните точки на јаглехидрати. Кога го користите
бавен, брз, кога хидрати. Со сето ова земајќи ги во предвид должината на варењето процес во
цревото на крапот, приказната на ензими, сезона, температурата на водата.
СПОРО варливи (здрави) јагленохидрати
Полисахариди, тие се составени од повеќе monosaccharide молекули, главно од
гликоза. Тие се во телото на рибата и многу бавно се варат. Тие се појавуваат во форма на скроб,
целулоза. Овие јаглехидрати се состојат од долги синџири на гликоза-кој е растворлив во вода.
Овие производи го забавуваат транспортот на сварените јаглехидрати во крвта. Така на
процент на гликоза во крвта, повеќе или помалку стабилна. Со други зборови, организмот сварената
храна полека и рамномерно ќе ја апсорбира. Овој факт може во соодветни
околности да се искористи во наша предност
Во споро сварливите јаглехидрати се меѓу другото: пиперки,кики рики, фруктоза,
леќа, грашок, леблебија, грав, лешници, слатки компири, 'ржано брашно, лактоза, бел ориз,
Браун пченично брашно ...
БРЗО сварливи (нездрави) јаглехидрати
Овие јаглеродни хидрати побрзо се варат, ензими имаат многу помалку работа отколку
кај спорите. Хранливите материи се превезуваат директно во крвните садови. Тие проузрокуваат големи
зголемување на шеќерот во крвта во еден краток временски период. Овој тип на јаглени хидрати за нас
крапџиите има свои предности и недостатоци.
Ова ги вклучува меѓу другото: леќата, гриз, каша јачмен, просо, пуканки, бела
пченично брашно, со мед, бел леб, шеќер, малтоза, гликоза, декстроза, компир пире,
модифициран скроб.
Уште неколку реченици:
Еден добро избалансиран микс треба да се состои од: лесно сварливи во вода и
растворливи производи со одреден процент на тешко варливи производи,
енергетската вредност во него не смее да биде премногу висока.
Секое живо суштество е во состојба да донесе (апсорбира) неколку грама протеини на
час. Остатокот се користи како извор на енергија или преку дебелото црево го напушта телото.
Вишокот протеини се исфрлена надвор како амонијак преку жабрите.
Влакна
На влакната е многу важно, особено во доцна есен, зима и пролет. Водата е поладна
метаболизмот на рибите е послаб и варењето на храната и е потребно подолго време. Во зима варење
на храната трае до 24 часа, а додека во лето е околу 6 часа!
Процентот на влакна во вашиот микс треба да биде на 3-4 грама на 240/kcal. ВО лето 3 грама,
во есен и пролет околу 3,5 грама и 4 грама во зима
Богата со растителни влакна се следниве производи:
Пченични трици, соја масти, овес, какао, бадеми, хељда, пченица микроб, соја масни,
храна за птици, цимет, концентрат за свињи, слатка пиперка, ким, која спирулина,
'рж, индиски орев, храна за кои крап, мелен грашок, лен, просо, коноп, овес
слад, робин ред, kiki-riki ...
Витамини и минерали
ГО регулираат варењето на храната, во телото на рибата. Тие играат важна улога за
подолг временски период. Тие не би смееле да изостанат во еден добар микс
миксови-комбинација
Постојат голем број на начини (комбинации), со цел да се дојде до подобри ловни
рецепти. Нешто како ова може да се постигне меѓу другото, имплементацијата на следните меша:
-микс со релативно многупротеини и многу малку масти;
-микс со релативно малку масти и протеини и повеќе јаглехидрати;
-микс со средни количини на протеини, масти и јаглехидрати (неутрален микс,
-микс со кој може да се ловаи преку целата година).
Сите количини се поврзани со еден килограм сува boilie смеса (100%).
Се меша со релативно висок протеини и релативно ниска содржина на масти
Повеќето од миксот се состои од житарици (механички својства : сврзување,
цврстина, валање, Инстант реакција, извори на Б групата витамини и растителни влакна), риба оброк
(Извори за највисок квалитет на протеини, масти, амино киселини, атракции), млеко во прав
(Витамин А, лесно растворливи во млечни протеини, масти, амино киселини), храна за птици (извори на
А и Б витамини, масти, атракции), јајца (масти, витамин А, механички својства).
Жито е најдобро да се користи комбинација од следниве: палента, пченица
Браун брашно, пченица гриз. Ако овие три типа на брашно претставуваат основа за мешавина на миксот(40% 50%)
тогаш се уште остануваат 50% до 60% за другите состојки, како сакате. Ако ги следите
овие основни правила тоа е невозможно да се направи скапа и неловна боила. Невозможно е да се
боила со лоши механички особини!
Совет: Стави во основниот дел на миксот пченка и пченица кафеаво брашно во следните
споредби: 1/3 пченка и 2/3 кафена пченично брашно.
Таква мешавина се состои од: житарици 60% (вклучувајќи мрсна тостирана соја, тоа
е богата со растителни протеини), рибино брашно 25%, 10% млечни протеини, природни адитиви
5% и 5 свежи јајца од кокошки (со пракса научив дека
за 1 kg сув микс доволно да се стави 5-7 јајца).
Во таква мешавина може да се направи следниве производи (во смисла на процентите).
01. Пченкарно брашно 20%
02. Пченица кафеав (кафен) брашно 15%
03. Пченица гриз 15%
04. Масти наздравија соино брашно 10%
05 LT рибино брашно, харинга 25%
06. Lacto-албумин, P = 80% 10%
07 лук, црвени, суви, прав 05%
Вкупно 100%
08. 5 свежи јајца од кокошки, а остатокот од водата колку што е потребно.
Протеин 48%
Масти 20%
Јаглехидратите 42%
нето икористени белковини 76%
Амино киселина 23%
Влакна 3,6 grama/240kcal
микс-со релативно малку масти и протеини и многу јаглени хидрати
Составот на таков микс е 85% од житарици, храна за птици 10% (Робин ред), тоа е
исто така еден вид на храна за птици), природен додаток на 5%.
Во таква мешавина може да се направи следниве производи (во смисла на процентите).
01. Пченкарно брашно 20%
02. Пченично кафено (кафен) брашно 15%
03. Пченичена гриз 15%
04. Наут, тостирано брашно 10%
05 15% брашно од леќа
06. Компир брашно 10%
07 лук, црвени, суви, прав 05%
08. Храна за птици (робин ред) 10%
Вкупно 100%
09. 8 свежи јајца од кокошки, а остатокот со вода колку што е потребно.
Протеин 17%
Масти 18%
Јаглехидратите 65%
Протеини 69%
Амино киселина 07%
Влакна 4,9 grama/240kcal
[микс-со умерено количество на протеини, масти и јаглехидрати
Или, златна средина. Со таков микс можат да ловат цела година.
Составот на таков микс е 70% интегрални житарки, рибино брашно 15%, 10% млечни протеини,
природен додаток на 5%.
Во таква мешавина може да се направи следниве производи (во смисла на процентите).
01. Пченкарно брашно 20%
02. Пченичнокафено (кафен) брашно 15%
03. Пченичен гриз 15%
04. Масно соино тостирано брашно 10%
05 LT рибино брашно, харинга 15%
06. Lacto-албумин, P = 80% 10%
07lлук, црвени, суви, прав 05%
08. Греење на грав, брашно 10%
Вкупно 100%
08. 6 свежи јајца од кокошки, а остатокот од водата колку што е потребно.
Протеин 34%
Масти 20%
Јаглехидратите 46%
Нето Протеини 74%
Амино киселина 20%
Влакна 3,8 grama/240kcal
Ако се придржуваша на сè, тогаш имаш здрава ловна и евтина боила
Поздрав....