Najprvin da se izvinam zatoa sto ne gi procitav site predhodni diskusii i mozda nekade e spomnato nesto od ona sto ke go kazam.
-Prvin smetam deka ne e dobro da ima republicka godisna dozvola.Toa go sprecuva rabotenjeto na koncesionerite poedinecno.Koncesionerot go zel revirot da go stopanisuva i da go razviva.nemoze da mu dojde nekoj so godisna dozvola od 5000 denari i da mu vadi sekoj den po 5 kg riba a koncesionerot dobiva edvaj nekoj procent od taa dozvola.Utre zdravje ako zeme Ribar 2011 nekoja voda nema da mu bide keif ako nekoj mu ja tamani ribata pred nos a Ribar treba da naodja pari da go plati cuvarot.
Isto taka smetam deka dokolku ja ima treba da bide navistina skapa.Ama zatoa smetam deka dnevnata treba da bide evtina.kako na primer dnevna 100 denari,3 mesecna 2000 denari,godisna 3000 denari.Zboram za eden revir, na primer Kozjak.
I uste edna rabota,neznam na kogo kako ke mu se svidja ova sto ke go kazam,ama dozvolata treba da bide sekogas poskapa od kolicinata na ribata sto moze da se fati.Ako ne e taka togas ludjeto ke odat na ribolov zaradi zarabotuvacka ,a ne radi keif.
Vo celost se slozuvam so ova vase mislenje.
Prvo da napomenam deka " nekoj procent" dobiva samo koncesioneroot sto ja izdal drzavnata dozvola, a ne koncesionerot kaj sto se lovi.
Vtoro se slozuvam so vas da nema drzavna dozvola dokolku ne se izmeni zakonot. Dokolku se izmeni zakonot i sekoj dobiva po nekoj procent ( vo zavisnost od clenstvoto ili na nekoj drug nacin sto ke gi pokrie trosocite na koncesionerot ) togas e odlicna zamislata za drzavna dozvola.
Treto. Cenata mora da bide visoka. 12 000 e vistinski luksuz za nas standard, ama .... Isto taka e luksuz, za nas standard, covek da patuva po cela RM i da ribolovi? Pa neka plati ako e taka. 99% od ribolovcite ribolovat na lokalno nivo i ne gi interesira drzavna dozvola ne od pricina sto im e skapa dozvolata tuku pred se od pricina sto im e preskapo da patuvaat niz RM i toa samo poradi ribolov. A sekoj sto ke odi na nekoj drug revir ima moznost da si izvadi dnevna, sedumdnevna, petnaesetdnevna.