www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Нед Сеп 29, 2024 7:29 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2




Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS89101112ELLIPSIS46»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Крапска "ХЕМИЈА"
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 02, 2012 3:01 am 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 19, 2011 2:20 pm
МислењаCOLON6956
Што точно ми треба од хемија и што е најпотребно т.е есенцијално од сите хемиски состојки да бидат застапени?
Бетаинот е атрактор и е пропрачлив да го има во секој микс колку што разбрав, но засладувачите на кој начин и зошто?
Дали има разлика од течни и прашкасти атрактори? Аромите исто така во која фаза од приготвување е најдобро да ги
вметнеш? Зошто ставаме уље? Нели тоа ги зголемива мастите?
Без која хемија денеска неможе да се замисли една боила?

Стигнав до оваа фаза и добро би било ваше мислење и совет. ;)

_________________
CT Asterix & Obelix


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Крапска "ХЕМИЈА"
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 02, 2012 10:45 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Jун 16, 2011 6:25 pm
МислењаCOLON1142
Нема точни рецепти за хемиски состојки како што ги викаш.

Играњето со хемијата е оставено на сопствената креативност на риболовците.

Познавам риболовци кои успешно ловат и се натпреваруваат во светски рамки, само со користиење на есенцијални масла од хемија, и ништо друго.

А исто така познавам и риболовци чии рецепти содржат страни и страни напишани за сите адитиви кои ги ставаат при спремањето на боили.

Бетаинот е добар атрактор кој ја подига хранливата вредност на миксот значително и ги прави боилите поатрактивни, но не е обавезен.

Долги години ловевме без бетаин па имавме одлични резултати.

Не дека е непотребен, напротив одличен додаток за скеоја боила но не е морален.

Разликата помеѓу течните и прашкастите атрактори е во тоа што течните се додаваат во јајцата, а прашкастите исклучиво во миксот.

Друга разлика во смисла на дејството или полезноста апсолутно не постои. Зависи од техниките на спремањето на боилите.

Тие што милуваат отпосле да додаваат атрактори на готовите боли ќе користат течни адитиви.

Оние кои не го практикуваат овој начин, можат да користат и прашкасти адитиви.

Бетаин, ароми, аминокиселини, попјачувачи на вкус и сл, постојат и во течна и во прашкаста форма.

Зошто ставаме масло или уље?

Маслата имаат големо привлекувачко дејство и имплицираат реакција на палаталните органи на крапот.

Полесни се од водата па се шират вертикално нагоре зголемувајќи го полето на атрактивност на прихараната и во вертикална линија.

Постојат и ароми на маслена база, кои претежно како и маслата се користат за потоплиот период од годината.

Маслата се тешко растворливи во ладна вода па не се препорачливи за употреба во поголеми количини во зимскиот период или за ладна вода.

Арома, залсадувач и некој аминокиселини по избор, се основните состојки кои би требало под дифолт да ги содржи секоја боила.

Постојат миксови во кои кои заради зголемување на атрактвноста се додава или е однапред додана сол, но и во тие се додава залсадувач заради корекција на вкусот.

Основна намена на залсадувачот е да го корегира вкусот на боилата и да ја направи поприфатлива за крапот.

Често користиме разни мелени семиња како додатоци во миксот а и основите на некои миксови се од брашна од растително потекло кои знаат после термичката обработка да попримат малку горчлив вкус.

Сето тоа се корегира со додавање на засладувач во одредени пропишани дози или од искуство по свое видување. Исто како вашите баби кога прават леб па додаваат и сол и шеќер а лебот ниту е благ ниту е солен. Без овие додатоци е едноставно блуткав и непријатен на вкус.

_________________
САМО БУДАЛИОТ МИСЛИ ДЕКА ЗНАЕ СЕ...ПАМЕТНИОТ МОЖЕ И ОД БУДАЛИОТ ДА НАУЧИ НЕШТО !!!


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Крапска "ХЕМИЈА"
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 02, 2012 12:54 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 19, 2011 2:20 pm
МислењаCOLON6956
Најпрво благодарност за исцпрниот и темелен одговор.
Вчера до ниедно време ја исчитав цела тема од почеток до крај и не видов никаде која хемија кога за каде и за што
и затоа се решив да пишам да ете искуството ни ги долови основите на употребата.
Имам уште некои подпрашања... :)
Sportex НапишиCOLON
Тие што милуваат отпосле да додаваат атрактори на готовите боли ќе користат течни адитиви.
Дали тешните адитиви се додаваат одкога ке го измешаме миксот со јајцата или се користат одкога се готови боилите т.е дипување?
Sportex НапишиCOLON
Бетаин, ароми, аминокиселини, попјачувачи на вкус и сл, постојат и во течна и во прашкаста форма.
Кои хемиски состојки еве на пр. Бетаин ароми аминокиселини појачувачи се додаваат во миксот без јајца, кои се додаваат
во микосот кога се со јајца и кои состојки се користат на готова боила?
Sportex НапишиCOLON
Полесни се од водата па се шират вертикално нагоре зголемувајќи го полето на атрактивност на прихараната и во вертикална линија.
Дали уљето се користи за правње на поп-уп (во смесата) или поп-уп е боила која се изведува само со систем на врзување?

_________________
CT Asterix & Obelix


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Крапска "ХЕМИЈА"
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 02, 2012 4:37 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Jун 16, 2011 6:25 pm
МислењаCOLON1142
Spaiva НапишиCOLON
Најпрво благодарност за исцпрниот и темелен одговор.
Вчера до ниедно време ја исчитав цела тема од почеток до крај и не видов никаде која хемија кога за каде и за што
и затоа се решив да пишам да ете искуството ни ги долови основите на употребата.
Имам уште некои подпрашања... :)
Sportex НапишиCOLON
Тие што милуваат отпосле да додаваат атрактори на готовите боли ќе користат течни адитиви.
Дали тешните адитиви се додаваат одкога ке го измешаме миксот со јајцата или се користат одкога се готови боилите т.е дипување?
Може и во јајцата, а може и однадвор, аможе и внатре и однадвор. Повеќето аминикиселински додатоци па и ароми се термо лабилни па губат од своот квалитет при подолга термичка обработка, затоа не е чошо на пример да се подели количината и пола да се стави во јајцата а пола одпосле на готовите боили.

Spaiva НапишиCOLON
Sportex НапишиCOLON
Бетаин, ароми, аминокиселини, попјачувачи на вкус и сл, постојат и во течна и во прашкаста форма.
Кои хемиски состојки еве на пр. Бетаин ароми аминокиселини појачувачи се додаваат во миксот без јајца, кои се додаваат
во микосот кога се со јајца и кои состојки се користат на готова боила?
/quote]

Малку е нејасно прашањето, ама ќе пробам да го доловам одговорот. Нема правило кои се додадаваат во јајцата а кои одпосле. АКо се прашкасти адитивите можеш и мораш да ги додадеш во миксот, ако се течни може и во јајцата а може и одпосле на готови боили. Делумен одговор на прашањето има и погоре кај објаснувањето со аминокиселините.
Spaiva НапишиCOLON
Sportex НапишиCOLON
Тие што милуваат отпосле да додаваат атрактори на готовите боли ќе користат течни адитиви.
Дали тешните адитиви се додаваат одкога ке го измешаме миксот со јајцата или се користат одкога се готови боилите т.е дипување?
Исто погоре е опишано, може секако, не е грешка.

_________________
САМО БУДАЛИОТ МИСЛИ ДЕКА ЗНАЕ СЕ...ПАМЕТНИОТ МОЖЕ И ОД БУДАЛИОТ ДА НАУЧИ НЕШТО !!!


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Крапска "ХЕМИЈА"
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 09, 2012 9:41 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
betain obicen il cist e mnogu poslab od betain hcl,betain hcl e termostabilen i moze da se stava vo mixot nemora odposle zoshto ne gi gubi svojstvata on e termostabile,betain hcl e enzim :D :D a ne aminokiselina i ostavajki go mixot da odstoi so betain vo nego enzimot pocnuva da ja razlaga hranata i ja pravi polesno svarliva za krapotnezto zajci sto go vikame atract :D . ova mora do bro da se zapamti, stavanjeto na betain hcl vo spod mixot e isto korisna rabota ama so toa shto se ostava eden den odnapred za da pocne enzimot odnosno betainot da ja rastvara hranata.

_________________
http://www.carpologija.com/


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Крапска "ХЕМИЈА"
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 09, 2012 10:35 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONСаб Maр 26, 2011 4:03 pm
МислењаCOLON850
ЛокацијаCOLONbitola
dali betainot na cc moore sto go ima vo dam e so oznaka hcl kosta 1900den kilo :?:
dali nekoj go koristi :?:


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Крапска "ХЕМИЈА"
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 09, 2012 11:04 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:44 pm
МислењаCOLON4404
Zboram na pamet ali neveruvam deka 1kg betain hcl moze da se najde za 33evra.....cisto za sporedba nutrabaits hcl 50gr cini okolu 8evra,momentalno najdobar na pazarot se dozira 2-4gr na 1kg suv mix......

_________________
https://www.facebook.com/Detektivski-Bezbednosen-Servis-Udjata-1501192640209658/?fref=ts


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Крапска "ХЕМИЈА"
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 09, 2012 11:11 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
ima podobar,,3 pati od toj :D :D :D

_________________
http://www.carpologija.com/


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Крапска "ХЕМИЈА"
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 09, 2012 11:18 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:44 pm
МислењаCOLON4404
Pa vo toj slucaj kazi koj od koja firma........cekam zajko

_________________
https://www.facebook.com/Detektivski-Bezbednosen-Servis-Udjata-1501192640209658/?fref=ts


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Крапска "ХЕМИЈА"
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 09, 2012 11:22 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Јан 12, 2012 9:48 pm
МислењаCOLON496
ЛокацијаCOLONBitola
laguna644 НапишиCOLON
dali betainot na cc moore sto go ima vo dam e so oznaka hcl kosta 1900den kilo :?:
dali nekoj go koristi :?:
Драматично да се зголеми инстант атракција својства на вашиот мамки едноставно попрска Бетаинот на вашиот кука мамки, додека тие се сушат откако беше варени. Ако сте замрзнување мамки исто така можете да додадете некои Бетаинот во торба за да ги премачкате нив и да се апсорбира во нив, како тие одмрзнување :mrgreen: http://www.ccmoore.com/betaine-p-709.html
Znaci termo labilen e , na flore nekni mu stigna od srbija , zborni so nego ke ti kazi od kaj go zede i po koja cena

_________________
Anyone who truly understands the passion for
angling knows, only true happiness exists by the
waterside. All other time is spent either thinking or
dreaming about it.


Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS89101112ELLIPSIS46»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2


Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 23 and 0 гости


Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

cron
POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum