www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Саб Ное 16, 2024 7:04 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS45678ELLIPSIS17»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Krapski podvezi dimenzii spored terenot
ТемаИспратеноCOLONСре Феб 22, 2012 12:10 am 
Отсутен
Воздржан
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Ное 29, 2011 11:29 pm
МислењаCOLON13
gi citam komentarite site se vo pravo a narocito za terenot kozjak sakat podolg predvez,globocica pokratok,no nemije jasno globocica go imaat nauceno na poinakov predvez jadica pa podneja druga jadica na podolnata stavaat palenta topce i taka zafrluvaat i imaat dobri rezultati so toj predvez najobicen so zila bez pletenica i ne e so fiksno olovo tuku klizno.
Jas koristam predvez 20cm i dosta sum zadovolen sum probal so pokratok sum nemal rezultat.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Феб 22, 2012 6:38 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Jун 16, 2011 6:25 pm
МислењаCOLON1142
Се зависи од ситуација. На времето кога се натпреварував на Аквариум користев предвези со максимална долзина до 5 цм. На некои тогаш им беше многу чудно!?

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Феб 23, 2012 12:23 pm 
Отсутен
Админ
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 07, 2010 10:26 am
МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
Која е поентата на подвез од 5 сантиметри и во кои ситуации би се користел. Нели е тоа премалку и крапот во многу ситуации не би ни можел да ја ушмука јадицата поради тежината на оловото и краткиот подвез ???

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Феб 23, 2012 1:53 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1142
Boris -ribar.com.mk НапишиCOLON
Која е поентата на подвез од 5 сантиметри и во кои ситуации би се користел. Нели е тоа премалку и крапот во многу ситуации не би ни можел да ја ушмука јадицата поради тежината на оловото и краткиот подвез ???
Должина на предвез од 5 санитиметри е повеќе од доволна ако знаете дека просечната големина на уловените крапови се движи од 2 до 4 кг.

Крап од 10 килограми или повеќе, ќе го помрдне целиот систем во истиот момент кога ќе проба да се врати во првобитна водорамна положба после вшмукувањето под одреден агол, пред се поради неговиот габарит.

Мал крап со тежина од 2 или 3 кг при должина на систем од 15 цм, ќе треба малку и да прошета лево десно за да успее да го помрдне целиот систем и да се замозакачи.

Со ваква должина на предвези замозакачувањето на риба со наведените димензии е скоро моментално, без многу големи шанси да го исплука во меѓувреме целиот систем.

Многу лесно се приметува поготово на натпревар на води со добра популација на крап, дали системите ви се предолги или не.

Ако имате повеќе лажни повлекувања (титкања) без реализација, тоа е добар знак дека нешто не е во ред со вашата монтажа или начинот на презентација на мамаецот.

Се разбира дека предвез од 5 цм е прекраток за да може крап од 10 кг слободно да ги вшмука и да се закачи, но кога знаете дека популацијата на крупен крап кој можете да го очекувате на еден натпрвар е помала од 5%, тогаш апсолутно нема смисла вашите системи, тактики и техники на презентација да одат во тој правец.

На натпревар на води од типот на Аквариум, Гогомонд и сл, се победува со ситен крап, не со капиталци.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Феб 23, 2012 2:15 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 19, 2011 2:20 pm
МислењаCOLON6956
Sportex НапишиCOLON
Должина на предвез од 5 санитиметри е повеќе од доволна ако знаете дека просечната големина на уловените крапови се движи од 2 до 4 кг.

Крап од 10 килограми или повеќе, ќе го помрдне целиот систем во истиот момент кога ќе проба да се врати во првобитна водорамна положба после вшмукувањето под одреден агол, пред се поради неговиот габарит.

Мал крап со тежина од 2 или 3 кг при должина на систем од 15 цм, ќе треба малку и да прошета лево десно за да успее да го помрдне целиот систем и да се замозакачи.

Со ваква должина на предвези замозакачувањето на риба со наведените димензии е скоро моментално, без многу големи шанси да го исплука во меѓувреме целиот систем.

Многу лесно се приметува поготово на натпревар на води со добра популација на крап, дали системите ви се предолги или не.

Ако имате повеќе лажни повлекувања (титкања) без реализација, тоа е добар знак дека нешто не е во ред со вашата монтажа или начинот на презентација на мамаецот.

Се разбира дека предвез од 5 цм е прекраток за да може крап од 10 кг слободно да ги вшмука и да се закачи, но кога знаете дека популацијата на крупен крап кој можете да го очекувате на еден натпрвар е помала од 5%, тогаш апсолутно нема смисла вашите системи, тактики и техники на презентација да одат во тој правец.

На натпревар на води од типот на Аквариум, Гогомонд и сл, се победува со ситен крап, не со капиталци.
Апсолутно точно до збор. За ова можам да кажам дека сум го искусил на комерцијална вода како гого-монд.
Секогаш местам предвез пократок да речеме 5-10см во зависност од мамецот и тежината на оловото или фидерот.
Ми се случило да имам кратки удари во серија од 3-4 по ред за половина час, ми се случило да го скратам предвезот
после тоа и да добијам реализација од 2-3 крапа во просек од 3кг.

Како и да е, за овој дел Sportex е потполно во право.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Феб 23, 2012 5:55 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:44 pm
МислењаCOLON4404
Nesi ni dozvoluvam da go komentiram tvrdenjeto na Sportex,ali stom se otvori sezonata za mesec dena ke probam taka na Gogo mon,sum go imal i jas toj problem na toa ezero,ali licni iskustva se najbitni zatoa test vo prva prilika

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Феб 23, 2012 6:18 pm 
Отсутен
Админ
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 07, 2010 10:26 am
МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
одлично објаснување

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Феб 23, 2012 6:32 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

МислењаCOLON6956
filip030682 НапишиCOLON
Nesi ni dozvoluvam da go komentiram tvrdenjeto na Sportex,ali stom se otvori sezonata za mesec dena ke probam taka na Gogo mon,sum go imal i jas toj problem na toa ezero,ali licni iskustva se najbitni zatoa test vo prva prilika
За на Гого ти тврдам со сигурност дека предвез поголем од 10см ке имаш на ефективност 1/5.
Тамо нема поголем крап од 6кг. На поголем предвез може амурот да биде ефективен зошто и тој е некаде до 6-7 кг.
Лани некаде јуни месец ова го уконтав, ефикасноста ми се зголеми за 50%. Се поретки ми беа мини удари.
Бар за ова што сум го искусил Sportex ја има фино опишана оваа проблемитика во кратки црти.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Феб 23, 2012 6:58 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1142
Spaiva НапишиCOLON
filip030682 НапишиCOLON
За на Гого ти тврдам со сигурност дека предвез поголем од 10см ке имаш на ефективност 1/5.
Тамо нема поголем крап од 6кг. На поголем предвез може амурот да биде ефективен зошто и тој е некаде до 6-7 кг.
Лани некаде јуни месец ова го уконтав, ефикасноста ми се зголеми за 50%. Се поретки ми беа мини удари.
Бар за ова што сум го искусил Sportex ја има фино опишана оваа проблемитика во кратки црти.

На амурот апсолутно не му смета краток предвез бидејќи тој не го вшмукува мамецот класично као крапот туку го ПАСЕ, како и тревата што ја јаде. Го трга лево десно обидувајќи се да го откорне, чисто нагонски. Затоа и во најголем број случаи ударот на амурот не се манифестира со бесно пиштење на сигнализаториот туку само со спорадични пократки титкања во серија.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Феб 26, 2012 11:39 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

МислењаCOLON6956
Ја исчитав цела тема од А до Ш и сепак не дојдовме до заклучок и добра препорака за предвез.
Под препорака не мислам на каква вода или какво дно или тактитка за да не се умрси предвезот...
Мислам на која плетенеца е најдобра за предвез?
Што вие користите за предвез (нормално сите начини и избор)?
Дебелина, цврстина, мека, тврда и што би ми препорачале за да сам за првпат си направам профи предвез?
Малку по конкретно... ;)

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS45678ELLIPSIS17»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 2 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum