Cudno ama na Vardar sum gledal kako reka koja tece niz centralna Makedonija i ima dobra mestopolozba za sobiranje na site fekalii i otpadni vodi od levata i desnata strana, i deportiranje u Grcija
A sto e navistina Vardar e druga prikazna.
Eve od drugo glediste
Vardar kaj Vrutok go nadopolnuva Mavrovsko ezero(koe sto pak go polni Radika).Znaci vo Vardar ja ima istata voda koja sto ja ima vo Radika
Do Skopje se priklucuvaat nekolku mali pritoki ama interesno site se planinski i so bistra salmonidna voda.
Vo Skopje kako najgolema pritoka mu se priklucuva Treska so isto taka bistra voda.Od drugi "bistri" pritoki vo gorniot tek ke ja spomnam Kadina.....
E sega so ovoj muabet Vardar ima golem potencijal da si vadime pastrmka.glavativca i drugi blagorodni ribi.Kako potvrda za toa vi e kristalniot izgled koj e prisuten denovive.Poglednete od nekoj od mostovite i ke se iznenadite.Zasto e toa taka?
Pa na ladno ne im palat dizel Bagerite na separaciite i im se zamrznuva pesokot poradi vlagata koja ja sodrzi.Koga ke se kacat temperaturite ke si nadopolnat
i Vardar ke si go dobie vistinskiot lik za negovata namenata opisana vo Clen 1 od ovoj tekst