Во 70-тите години во ревијата SAM svoj MAJSTOR имаше тест на Елан Т 300 и во него се вели дека тој е пред се наменет да биде помошен чамец на јахти и моторни крузери кои заради големината и длабокиот газ не можат да се доближуваат до брегот или за рекреација и риболов на мали затворени води. Нивна констатција е дека не е стабилен во мирување но и на бранови и не се препорачува одалечување од брегот. Најоптимален погон за него е TOMOS 4 (во тоа време), со TOMOS 10 квази глисира односно повеќе ја "ора" водата отколку што глисира и троши неоправдано многу гориво.
Е сега во однос на MAESTRAL 9 според мене е за класа подобар затоа што е попросторен, побрз,
побезбеден и потраен. Финансиката состојба на повеќето од нас и скоро никаквата понуда на пловила кај нас направи да користиме за риболов неадекватни и небезбедни чамци, тука пред се мислам за езера како Охрид, Козјак и Тиквишко кои се долги и по 20 км и доста опасни при невреме.
....I Dojransko ezero e interesno koga ke te zgrapca valandovskio veter...
Elan t300 e bezbeden koga se exploatira vo ribnik od tipot na bivsi bazeni za iskop na pesok. sekoja druga kombinacija e rizicna za upotreba.licno iskustvo so toj camec e poveke od dvajca nikako,( pozelno e da ste so normalna telesna tezina ...
))reducirana oprema i krajno disciplinirani vo sedenjeto mirni. sekako mirna voda i bez veter se idealni vremenski uslovi za ovoj camec. Druze od Elan se sto e pod 4m ne zemaj, drugite se ok!.Gumite se prikazna za cebe,ako ne te mrze raspakuvanje i pakuvanje barem1h sekoe izlevanje na voda, togas zemaj gumenjak. Licno koristam elan 401 i zadovolen sum od nego.Dovolno e komoten pa i trojca si rabotat vo nego so malku vnimanie na zafrluvanje.Pozdrav