www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Чет Ное 28, 2024 9:51 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 12»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Лид Kор (Lead Core)
ТемаИспратеноCOLONПон Дек 19, 2011 2:22 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONСаб Maј 07, 2011 8:16 pm
МислењаCOLON1249
ЛокацијаCOLONБогданци
Пишете овде кој каков лид кор користи,должина,јас ставам по околу 30 цм и кој како е задоволен,мани и предности на тоа.Јас користам цревце.

[ img ]

Еве Сале карп знам дека користи интересен лидкор нека се истакне овде

Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Лид кор
ТемаИспратеноCOLONПон Дек 19, 2011 3:23 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
jas go imam ne go koristam ... koristam creva isto kako tebe mali, ne ti ne potreben veruj...

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Дек 19, 2011 8:17 pm 
Отсутен
Модератор

РегистриранCOLONВто Aвг 02, 2011 7:02 pm
МислењаCOLON3043
ЛокацијаCOLONСкопје
Едно време го користев многу, особено со сејфти болт монтажата, доброто е што функционира се прилепува на земја. Сега како што гледам по многу европски езера е забранет затоа што риболовците „на две на три“ го врзуваа и при кинење рибата ке го влечка и оловото и лид корот затоа што чворот е преголем за да му дозволи на оловото да испадне.

Доколку го користиш правилно нема никакви проблеми да ти прави, обично го користам во должини од 50цм - 1м каде што има треви, трски и препреки.

Еве едно видео како се сплајсува и како се врзува лидкорот.

http://www.youtube.com/watch?v=-4Rsij34UNs

Поздрав,
Мартин

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 22, 2011 5:51 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 06, 2010 10:29 am
МислењаCOLON2030
ЛокацијаCOLONКочани
Користам јас лидкор на Суфикс,почнав да го користам бидејки ме мрзи и нервира да го спровирам конецот низ цревцето и многу ми е полесно и побрзо монтирањето со лидкор.

Alliance Carp Team

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 22, 2011 6:13 pm 
Отсутен
Ветеран

МислењаCOLON10473
Dimitar НапишиCOLON
Користам јас лидкор на Суфикс,почнав да го користам бидејки ме мрзи и нервира да го спровирам конецот низ цревцето и многу ми е полесно и побрзо монтирањето со лидкор.
ne go sproviraj sam..... ima sajlicki odma go sproviras, a sto se odnesuva do lid kor jas ne go lovam od pricina sto go oslabuva osnovniot konec..probaj vrzi na osmica i na lid kor ke ja vidis ralikata u jacina... ;) ;) ;) ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 22, 2011 6:28 pm 
Отсутен
Модератор

РегистриранCOLONВто Aвг 02, 2011 7:02 pm
МислењаCOLON3043
ЛокацијаCOLONСкопје
До сега не сум приметил никаква разлика во носивоста на главниот конец кога користам лид кор. Лид корот го врзувам со Паломар чвор кој задрќува 95% од носивоста на главниот конец. Долната осмица ја спроведувам при сплајсувањето на лид корот. така да нема чвор доле.

Поздрав,
Мартин.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 22, 2011 7:06 pm 
Отсутен
Ветеран

МислењаCOLON10473
moze e taka,, a po pravilo sekoj cvor go oslabuva konecot za 30 % ...a lid kore isto taka...a inaku e zivo..sr..nje i pari davanje..a za jacinata jas ke dokazam deka oslabuva i go sece osnovniot konec,,osven ako na vrvot nema mala osmica....

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Феб 11, 2012 11:46 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Jун 16, 2011 6:25 pm
МислењаCOLON1142
Лидкор се користи без осмица и нема никакви проблеми со сечење конец ако се врзе правилно.
Предноста на ледкор во однос на цревцата што се користата е тоа што не собира воздух внатре па не може да се случи ситуација при полабав оставен конец да се дигне во водата и да штрчи. Имено, во потанките цевчиња знае да се зароби воздух кој од притисокот што го ствара водата не може да излезе надвор па при полабав конец знае цевчето да лебди наад дното издиганто и да замсета на рибата при хранење.

Друга предност на лидкор е тоа што со него многу подалеку може да се заврли од колку и со најтанкото цревце.

Ставете иста должина на цревце пример 50 цм, и лидкор исто така 50 цм и пробајте да достигнете максимална далечина при неколку зафрлувања. Во зависност од црвцето кое се користи разликата во постигнатат далечина може да варира и до 20%.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Феб 11, 2012 2:15 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 06, 2010 10:29 am
МислењаCOLON2030
ЛокацијаCOLONКочани
Како да не штрчи цревото пишувавме во друга тема,тој проблем се решава со меко олово кое се става на крајот на цревцето.Како и да е јас користам и лидкор и силиконско цревце и мислам дека лидкорот е подобар и подобро леши на дното.

Alliance Carp Team

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Феб 11, 2012 2:18 pm 
Отсутен
Ветеран

МислењаCOLON10473
koj sistem ne lezi na zemja ,podaleku od 40 metra,,a lid korot go oslabuva sistemot za 30% bez osmica mala,,,koj saka neka se kladi..

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 12»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 8 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY