Boris -ribar.com.mk НапишиCOLON |
келтан (првата слика) според твојава логика претпоставувам сценариото по ударот е вакво, удар, првичен отпор (затегната, значи амортизер јок) по што од прилика би сватил колкав е и после тоа што ? нагоре тегнење изгледа не многу реално, затоа што логично е крапот да тргне во некоја насока по што конецот сигурно запира некаде на дрвата, процеп, триење и сл, дали можеби одиш со врвот на трската под вода, т.е под дрвата, кое е сценариото, или едноставно укочуваш, дебел конец, па нека тегне ако има сила ?
Ajde uste ednas da pojasnam kako toa go pravam.Trskata e vo vertikalna polozba i dolga 3m sto znaci imam barem 4-5 m najlon ''nadvor'' gledano od vrvot do olovoto,a toa zaedno so trskata i nezinata rabota mi dava dovolno amortizer za takva borba na kratko.Znaci posle udarot najbitno mi e da ne moze krapot da ''zavrti krug'' okolu drvata dolu,ne ovie na slikata.dolu se tie problematicnite..znaci pod ,nad drvo ne mi smeta,bitno mi e da nemoze da se varati ''okolu''nekoj trupec,a toa sto ''trie'' preku eden od trupcite ne smeta,nema sansi da go skine ovaj najlon,ni za pola saat da trae toa.Ubavinata na ovaj konec e i vo toa sto i iskrzan,ispozakinat od trienjeto sepak ne se kine ,mu ostanuva jacinaa...Pokraj konecot,vazna e trskata.da ima golema snaga ,da brzo i lesno se napnuva -vitka ama i da mozes zdravo da dignes bez strav od krsenje....a toa e Sportex
Znaci samo mu ''pomagam'' na krapot kako trgne popustimu so trskata(nema konec popustanje,zakocena masinka) kontrolirano ,neka odi metar ,ne mi smeta,bitno mi e da go vratam po istiot pat nazad...znaci ni eden moment ne smee da olabavi pritisokot,trskata celo vreme ubavo napnata,ako sekunda olabavi pritisokot ,problem..zaebano so zborovi da objasnis nesto sto trae kratko,premnogu slucuvanja za tolku kratko vreme,da,maksium ni minuta ne pominuva,ili e gore legnat i ne znae sto go snaslo ili go nema...