Site se vodime po nekoja sema,iskustvo nezavisno dali sme bojnicari,somari,krapcii,musicari,blinkerasi so eden zbor ribari,vo odreden mesec od godinata imame svoj adut (mamec) koj lovime,odnosno e atraktiven vo toj mesec ili period,za taa i taa riba toj mamec(spiner,kasika,leb,treva,vobler,musica,cikada,zabce,ribce i dr) na taa voda(reka,ezero),znam deka pravilo e deka nema pravilo!!!NA primer jas klenot na vobler,spiner(kako po nekoe pravilo,sema) go lovam najcesto od krajot na juli do sredinata na oktomvri i sum gi imal najdobrite rezultati(reka,ezero)sto ne znaci deka vo drug period ne go dava isto i,sredseptemvri do srednoemvri kostrezot.Na treva najdobri rezultati od sred juli do sred oktomvri,bojnik,mrena.Leb avgust,septemvri do kraj fevruari bojnik mrena.Beli se trudam da gi imam na voda od oktomvri do pocetok na letoto popadika,bojnik,mrena,klen itn.Voobicajno se drzam po ovaja sema i me interesirat vasite iskustva,semi so koj mamec nezavisno(priroden, vestacki) vo koj period, za koja riba ste gi imale najdobrite rezultati?