www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Нед Ное 24, 2024 5:08 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS1415161718ELLIPSIS25»

Дали сте за порибување на нашите води со неавтохтони риби?
1. Да со штука. 42%  42%  [57 ]
2. Да со смуѓ. 26%  26%  [35 ]
3. Да со бас. 14%  14%  [19 ]
4. Да со некоја друга риба(наведете во коментарот која). 4%  4%  [5 ]
5. Не 15%  15%  [21 ]
Вкупно гласовиCOLON137
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 31, 2011 1:44 am 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONНед Jул 10, 2011 1:06 pm
МислењаCOLON5485
Ako se zacuva mrestot ke ja ima sekoja riba ali po najhitno treba poribuvanje pod najhitno i toa na stuka,smug,bas.deverika i mladica za da imas atrakcija .

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 31, 2011 7:13 am 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONПет Oкт 07, 2011 7:26 pm
МислењаCOLON118
krste1978 НапишиCOLON
Ako se zacuva mrestot ke ja ima sekoja riba ali po najhitno treba poribuvanje pod najhitno i toa na stuka,smug,bas.deverika i mladica za da imas atrakcija .
Se soglasuvam so tebe no pak ke navedam seto toa treba da bide kontrolirano ,kade,so koj ribi i vo koj i kolku vodi .Za atrakcija moze da bide i somot pa dali uspeavme da go socuvame, da napravime atrakcija od nego aj ne doma nego posiroko. Ticvesko bese atrakcija za som kapitalec vo bivsa yu mnogu cesto pati rangiran na 1mesto po kapitalni ulovi pa i posiroko,evropski!!!, doagaa stranski ekipi koga se rascu,sum imal i prilika da razgovaram so del od niv slucajno i kolku nie uspeavme od toa da go izmenacirame, aj zadrzime, ili zgolemime brojot na taa krupna populacija, samo truba vo prazno,izlov i nisto poveke.Da vo ebro e ufrlen ,negoviot broj se zgolemi a i obem nekontrolirano na smetka na drugata populacija i koe im bese resenieto,dobro menaciranje i napravia atrakcija zatoa sto ne mozea da se resat od nego vo nesrekata sreka.Na po vo italija isto kapitalni primeroci,no zatoa dobro cuvaat i menaciraat.Slovenija mladica kapitalni ulovi dobro cuvaat i menaciraat e taka se pravi atrakcija i so avtohtoni ribi,pa neka bidat i mreni(so seta pocit) pa cesto da imame no da i vadime od 6,7+kg parce,no da se zadovolat potrebite,na site,treba dobro da se izanalizira od strucni luge,koj ribi vo koj vodi,vo kolku vodi,kade i seto toa da e pod kontrola!!!ne samo da poribime i pak vetar i magla,nego treba i da se grzime

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 31, 2011 4:17 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Ное 12, 2010 9:34 am
МислењаCOLON1930
Poliz НапишиCOLON
Stole НапишиCOLON
Прво, дискусија се води околу порибување на нашите води со ТУЃИ риби, значи не кој кај лови и оди по риба. Меѓутоа ако тоа ти помогне и ти разјасни нешто еве ќе ти кажам. Сум одел ( кога ти не си бил ни роден) и одам низ цела Република Македонија. Ловам се и задржувам скоро се освен КАРАШ кој некој БРЗОЈЕБЕЦ го учука у Македонија и сега станува “газда“ во нашите води. Мене тотално НИШТО не ми значи некое твое мало искуство кое се базира на “фрли јадица извади риба“ еј супер е дај ќе го направиме ова и дома. Ај и јас да те прашам нешто ихтиолог си ???
Абе Столе,не знам дали јас сум улав што ти давам примери за баланс меѓу штука и други риби или ти ме правиш улав со смешните тези.....Јасно дека си одел кога не сум бил роден/сигурно си двојно постар од мене.Логички е.А искуството дали ми е мало,јас не знам,ти знаеш поубаво.Ти посакувам и ти да одиш ,фрлиш јадицаи фатиш риба.Не си ни ти ихтиолог па што.....Јас сакам риба околу мене Столе,да одам и да ловам и се залагам да има што повеќе видови риба.Друго е да не рачунам да одам по риба,па да не ми дреме дали ке има или не.
И пак ке ти кажам.Со факти и искуство ја бранам тезата за штука а ти?
Полиз, очигледно е дека гледиштата ни се дијаметрално спротивни. Бидејќи расправата тргнува, во за мене несакан правец, сметам дека секоја понатамошна дискусија е излишна. Ти продолжи да се залагаш за брзопотезно порибување кое за кратко време ќе ти овозможи да уживаш. Јас ќе продолжам да се залагам за подолгиот пат..научно верифицирано порибување...не сакам, некој, во некое друго време (хипотетички земено) да го споменува моето име “со еден куп додавки“.
Абе Столе....не е добар почеток на реченица.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 31, 2011 5:29 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONЧет Aпр 28, 2011 5:51 pm
МислењаCOLON1321
ЛокацијаCOLONRåån
Stole, i nema potreba od emocii. Na kraj, nema ni ja, ni ti , nitu pak Poliz da donese konecna odluka. Institucijata koja e odgovorna za toa ja ima taa odgovornost. Nie tuka mozeme samo da izrazuvame zelbi. I dobro sto e taka, inace otide sve vo bestraga.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 31, 2011 5:32 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

МислењаCOLON1930
Atanasovski НапишиCOLON
Stole, i nema potreba od emocii. Na kraj, nema ni ja, ni ti , nitu pak Poliz da donese konecna odluka. Institucijata koja e odgovorna za toa ja ima taa odgovornost. Nie tuka mozeme samo da izrazuvame zelbi. I dobro sto e taka, inace otide sve vo bestraga.
Никакви емоции...разум :)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 31, 2011 5:35 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONЧет Aпр 28, 2011 5:51 pm
МислењаCOLON1321
ЛокацијаCOLONRåån
Ja mozebi poveke za sebe mislev. Ja doziveav diskusijava kako utre nekoj da ke poribi so sve i svasta. Mi dojdoa sliki od krokodili po vardar. Mozebi nekoj saka da pokrokodili nekoja voda :lol: :lol: . Toa si pomisliv, ova e samo diskusija i nisto poveke.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 31, 2011 7:10 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 12:47 am
МислењаCOLON1119
ЛокацијаCOLONАеродром
Jас гласав дека сум против порибување со неавтохтони риби од неколку причини, прво што се неавтохтони, а другото што ќе го напишам е следново. Имаше една тема за штука поодамна поставена каде некој стручњак напиша дека според негови сознанија штуката е многу слична со пастрмката. Мислам дека генерално знаењето на членовите на овој форум за поедини видови риба се негде на тоа ниво. Со извинување да не се повторувам на тој пост, играњето господ со ставање на видови риби, во води во кои ние сакаме да ги имаме, а ги немаме секаде е во најмала рака неодговорно, да не кажам незаконски. Доколку одреден вид на риба е регистриран во последните години, тоа не ја прави автохтона во перспектива, ако ги имало во одреден речен слив таму треба да останат. Имаше размислување и за контролирано порибување, кој може и кој сака тоа да се контролира. Што ќе го спречи оној што донел риба во некоја вода, а ја намало таму претходно, што ќе го спречи тоа да го направи на некоја друга вода и така натаму и така натаму, совеста? Знаеме дека повеќе видови риби кои не припаѓаат на ова подрачје се веќе тука, и мислам дека темата треба да биде што понатаму, дали ќе продолжиме со асимилација на она што е веќе тука, или да прекинеме и да го зачуваме она што го имаме.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Јан 01, 2012 3:48 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONПон Maр 07, 2011 11:21 pm
МислењаCOLON1581
akiribar НапишиCOLON
cicko stole ne se zaebavam tolku mi e kapacitetot taka mislev i vi napishav.
sekoja veshtacka akumulacija e poribuvana so ribi shto ne se od nashe poteklo i site sme naviknati na niv kako od sekogash da gi imalo i sve si e ok.eve keltan neka pishe shto losho se sluchilo so shtukata shto e pushtena vo crna reka i nikoj ne se zali poradi toa shto ne e avtohtona.mozda da recheme eve keltan ke najde nekoja maana ama chim pogolemiot broj od ribarite ne se zalat znachi nema problem.
abe dragan od koga stana strucen ti koi ribi od kade poteknuvaat istrazi ili onaka od rakav kolku da se ide kontra (makedonska klasika nema da mu ja mislam ama ako vikas da jas po avtomatizam vikam ne,znaes ona kontras)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Јан 02, 2012 2:33 am 
Отсутен
RIP
Членски аватор

МислењаCOLON1930
FisherKing НапишиCOLON
Jас гласав дека сум против порибување со неавтохтони риби од неколку причини, прво што се неавтохтони, а другото што ќе го напишам е следново. Имаше една тема за штука поодамна поставена каде некој стручњак напиша дека според негови сознанија штуката е многу слична со пастрмката. Мислам дека генерално знаењето на членовите на овој форум за поедини видови риба се негде на тоа ниво. Со извинување да не се повторувам на тој пост, играњето господ со ставање на видови риби, во води во кои ние сакаме да ги имаме, а ги немаме секаде е во најмала рака неодговорно, да не кажам незаконски. Доколку одреден вид на риба е регистриран во последните години, тоа не ја прави автохтона во перспектива, ако ги имало во одреден речен слив таму треба да останат. Имаше размислување и за контролирано порибување, кој може и кој сака тоа да се контролира. Што ќе го спречи оној што донел риба во некоја вода, а ја намало таму претходно, што ќе го спречи тоа да го направи на некоја друга вода и така натаму и така натаму, совеста? Знаеме дека повеќе видови риби кои не припаѓаат на ова подрачје се веќе тука, и мислам дека темата треба да биде што понатаму, дали ќе продолжиме со асимилација на она што е веќе тука, или да прекинеме и да го зачуваме она што го имаме.
http://www.slvesnik.com.mk/Issues/AE730 ... 47E89E.pdf
Страна 62
види член 88,93 (став16) 112 (став15)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Јан 02, 2012 2:00 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

МислењаCOLON1930
Stole НапишиCOLON
FisherKing НапишиCOLON
http://www.slvesnik.com.mk/Issues/AE730 ... 47E89E.pdf
Страна 62
види член 88,93 (став16) 112 (став15)
Попрецизно:
[ img ]
[ img ]

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS1415161718ELLIPSIS25»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 5 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum