NACIN NA SPREMANJE ..PCENKA..CAREVKA..MMURSKA..KUKURZ
1. pr. 10 kg ja ostavas u voda da otkisne barem 24 casa
2.zimas prazni tegli od 1l gi polnis so pcenka tocno do pola, a drugata polovina do vrv so voda
3..kapacinja za teglite obavezno novi, gi ztvaras sekoe da dihtiva perfektno..
4. predhodno e preporaclivo da se stavi barem 2 lazici seker pred da gi zatvoris..
5.zimas golema serpa ..za ajvar..i gi redis teglite so pcenka u nea, polivas voda u serpata dodeka ne gi pokrie barem 3 prsta.
6.gi stavas na ..pr.jas na kumbe za ajvar pravenje.......i ostavas da se varat..
7. za da vidis koga e stasana pcenkata u teglite, treba cela voda da bide ispiena i pcenkata da bide na vrv do kapaceto.
8.gi trgas od ogin i gi ostavas da se izladat dobro...ponatamu stavajte so sakate od hemija..
ovoj nacin na sprtemanje im go prezentirav na exjucarp pred 1 god i ostavi golem vpecatok vo srbija i hrvatska..
9.. ne e pozelno da se stava hemija vo tegloto od start , procesot na varenje e dolg i se gubi efektot.. jas samo betain stavam pred da ja zatvoram nisto drugo...probajte i bidete strplivi ne e lesno, a od koga ke ja svarite ke recete barem edno fala, oti takva pcenka prvpat ke vidite..tie sto neznaat normalno...
na ist vakov nacin ja spremam pcenkata i jas receptot mi e od cicko blagoj bog da go prosti.jas vo teglite za prihrana stavam samo seker a vo pomali teglinja za mamec stavam i 1ml aroma a procesot na varenje e mnogu podolg so aroma kako sto kaza i ico.kako izgleda vaka spremena pcenka so sliki moze da vidite vo temata KONZERVIRANJE NA PCENKA