www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Сре Ное 20, 2024 8:25 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS2223242526ELLIPSIS119»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONВто Дек 13, 2011 4:29 pm 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Прашање до Васил во однос на легитимации и дозволи за риболов.

Јас отприлика претпоставувам, но би било фино ако знаеш да ми го објасниш следното...

Ние, кога ќе се формираме како здружение, ќе можеме преку нашето здружение да вадиме легитимации за рекреативен риболов. Тие во моментов чинат 400 денари, од кои 120 одат за државата, 280 во МРФ. Здружението наше би немало ништо од овие легитимации, освен зголемување на бројот на членови, или грешам?

Второ, на кој начин/дали ќе можеме ние да издаваме некакви дозволи за риболов, иако немаме риболовна вода под концесија? Дали ќе треба да склучиме договор со други здруженија кои имаат под концесија поатрактивни (читај најпосетени) ревири, па да направиме некаква си “регионална“ дозвола по урнекот на старите регионални на Вардар, дали ќе имаме право на приход од таа дозвола (логично би требало да имаме најмалку “манипулативни трошоци“) со што би си го помогнале финансирањето на друштвото? Дали, доколку имаме такви финансии, постои строго определена намена како може да се трошат или можеме самите да ги насочиме кон порибување, еколошки акции и сл?

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 15, 2011 10:52 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONПет Ное 25, 2011 8:33 pm
МислењаCOLON306
Филип НапишиCOLON

Јас отприлика претпоставувам, но би било фино ако знаеш да ми го објасниш следното...

Ние, кога ќе се формираме како здружение, ќе можеме преку нашето здружение да вадиме легитимации за рекреативен риболов. Тие во моментов чинат 400 денари, од кои 120 одат за државата, 280 во МРФ. Здружението наше би немало ништо од овие легитимации, освен зголемување на бројот на членови, или грешам?

Второ, на кој начин/дали ќе можеме ние да издаваме некакви дозволи за риболов, иако немаме риболовна вода под концесија? Дали ќе треба да склучиме договор со други здруженија кои имаат под концесија поатрактивни (читај најпосетени) ревири, па да направиме некаква си “регионална“ дозвола по урнекот на старите регионални на Вардар, дали ќе имаме право на приход од таа дозвола (логично би требало да имаме најмалку “манипулативни трошоци“) со што би си го помогнале финансирањето на друштвото? Дали, доколку имаме такви финансии, постои строго определена намена како може да се трошат или можеме самите да ги насочиме кон порибување, еколошки акции и сл?
Здраво Филип
Здруженијата кои имаат концесија издаваат дозволи и тоа им е основниот и најголем прилив на средства. Сите здруженија имаат можност да воведат и сопствена членарина. Тоа се средства кои здружението ги користи наменски, на пример за заштита, за порибување или за натпревари.Одлука носи управниот одбор на здружението самостојно.

За здруженијата кои немаат концесија најпожелно е да ја промовираат Годишната државна дозвола. Таа важи на сите риболовни ревири, а дел од средствата за неа одат на сметката на здружението од кое потекнува риболовецот. Концесионерите не ја сакаат оваа дозвола од причина што немаат ништо од неа па дури и ги „убедуваат“ риболовците да не ја вадат или воопшто не им кажуваат дека има таква можност.

Трошењето на средствата на здружението е интерна работа. Сами одлишувате за што ќе ги трошите парите. Концесионерите имаат обврски (порибување, чување-заштита и др.) па треба да ги планираат средствата за тоа.
Поздрав

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 15, 2011 11:04 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONСаб Maр 26, 2011 4:03 pm
МислењаCOLON850
ЛокацијаCOLONbitola
imam dve prasanja za VASIL KOSTOV :
-prvo dali ako sum clen na nekoe ribolovno drustvo i izvadan legitimacija preku nego mozam da izvadam godisna dozvola od drugo ribolovno drustvo ili moram da vadam dozvola od istoto od koe ja izvadiv legitimacijata???
-vtoro dali se znae tocno kolku bi cinela godisna ribolovna dozvola za site vodi za 2012 i kade mozi da se izvadi??

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 15, 2011 11:29 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
Vasil Kostov НапишиCOLON
Филип НапишиCOLON

Здраво Филип
Здруженијата кои имаат концесија издаваат дозволи и тоа им е основниот и најголем прилив на средства. Сите здруженија имаат можност да воведат и сопствена членарина. Тоа се средства кои здружението ги користи наменски, на пример за заштита, за порибување или за натпревари.Одлука носи управниот одбор на здружението самостојно.

За здруженијата кои немаат концесија најпожелно е да ја промовираат Годишната државна дозвола. Таа важи на сите риболовни ревири, а дел од средствата за неа одат на сметката на здружението од кое потекнува риболовецот. Концесионерите не ја сакаат оваа дозвола од причина што немаат ништо од неа па дури и ги „убедуваат“ риболовците да не ја вадат или воопшто не им кажуваат дека има таква можност.

Трошењето на средствата на здружението е интерна работа. Сами одлишувате за што ќе ги трошите парите. Концесионерите имаат обврски (порибување, чување-заштита и др.) па треба да ги планираат средствата за тоа.
Поздрав
Dali takva godisna drzavna dozvola bi vazela i za Tikvesko ezero?? I sto ako sopstvenikot ne mi ja po nekoj negov kef ne priznava(ova pod uslov da mi odgovorite potvrdno)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 15, 2011 11:33 pm 
Отсутен
Конструктивен

МислењаCOLON306
laguna644 НапишиCOLON
-prvo dali ako sum clen na nekoe ribolovno drustvo i izvadan legitimacija preku nego mozam da izvadam godisna dozvola od drugo ribolovno drustvo ili moram da vadam dozvola od istoto od koe ja izvadiv legitimacijata???
-vtoro dali se znae tocno kolku bi cinela godisna ribolovna dozvola za site vodi za 2012 i kade mozi da se izvadi??
Дозвола можете да вадите од било кое друштво, односно од било кој концесионер, независно од кое друштво ви е легитимацијата. Концесионерот има обврска да ви издаде дозвола, доколку поседувате легитимација. Можете, ако сакате, да вадите дозволи од сите друштва во државата.

Висината на државната дозвола за рекреативен риболов ја определува министерот во МЗШВ. Не знам колкава ќе биде. Нејзината висина ќе биде во корелација со висината на дозволите за рекреативен риболов кои ќе ги предложат новите концесионери. Имајќи ги во предвид условите на концесиите и обврските, мислам дека годишните дозволи на здруженијата ќе бидат повисоки, а со тоа и цената на државната дозвола би требало да биде повисока од досега. Сепак ќе почекаме уште некој ден па ќе видиме.
Поздрав

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 15, 2011 11:39 pm 
Отсутен
Конструктивен

МислењаCOLON306
Keltan НапишиCOLON
Vasil Kostov НапишиCOLON
Филип НапишиCOLON

Здраво Филип

Поздрав
Dali takva godisna drzavna dozvola bi vazela i za Tikvesko ezero?? I sto ako sopstvenikot ne mi ja po nekoj negov kef ne priznava(ova pod uslov da mi odgovorite potvrdno)
Државната дозвола ја издава државата преку Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Истата важи на сите риболовни води каде е дозволен рекреативен риболов, согласно тоа, истата ВАЖИ И НА ТИКВЕШКО ЕЗЕРО. Доколку некој концесионер не ја признава тогаш тоа се пријавува до инспекциските служби, односно ДИЗ и се покренува прекршочна постапка. Никој концесионер не смее да не ја признава Државната годишна дозвола, која е пропишана и со Законот за рибарство и аквакултура.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 15, 2011 11:42 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
Da bidam iskren ova mi dojde kako ispolnuvanje na novogodisna zelba!! Preku glava mi e od patesestvijata da dojdes do godisna za Tikvesko ezero .... .Blagodaram ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 16, 2011 12:27 am 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Феб 26, 2011 4:07 pm
МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
господине костов
кога МРФ ГИ ПРИМА НОВИТЕ ЗДРУЖЕНИА т.е нивните делегати
на пример во јануар или во февруар
да знаеме како да се организираме како новостворени

мислам дека ке ме разберете што сакам да кажам

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 16, 2011 2:31 am 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Дек 07, 2011 2:04 pm
МислењаCOLON138
ЛокацијаCOLONBITOLA
laguna644 НапишиCOLON
prasanjeto nebese postaveno do mene no posto mozam da ti odgovoram so sigurnost e vaka :godisna dozvola mozis da izvadis od bilo koj koncesioner vo drzavata bez razlika na koj klub si clen,zakonot veli deka sekoj koncesioner e DOLZEN da izdade dizvola na sekoj koj ke pobara , a za neizdavanje koncesionerot snosi odgovornost

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 16, 2011 2:39 am 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Дек 07, 2011 2:04 pm
МислењаCOLON138
ЛокацијаCOLONBITOLA
dmozzart НапишиCOLON
DUMBAL bidejki si upaten, ako moze i ova:
Dali godishnite dozvoli se istite onie "ministarskite" i dali se ogranicheni brojno ?
da samo ministerstvoto za zejodelije sumarstvo i vodostopanstvo gi dava dozvolite , a brojno nese ograniceni

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS2223242526ELLIPSIS119»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 8 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum