Заклучок од мене:
За ловење на Крап бојата на конецот нема никакво пресудно значење освем ако се риболови во многу бистри води од тип на Охридско езеро и тоа дење на чисти места без муљ и слично.
Значи ловењето со камуфлажни или мимикри конци за нашите води не е неопходно, најбитно конецот да е квалитетен и тазе.
Procita tri-cetiri posta na internet i donese zaklucok deka e taka
Јас прашав да се изјаснат колегите од свое искуство дали бојата главниот конец влијае при риболов на Крап и од досегашните одговори заклучив дека нема никакво влијание, и дека најмногу влијае предвезот и презентацијата.
За риболов на бела риба бојата на конецот доста влијае на уловот особено кога се лови без предвез, дирекно врзан на јадица.
Баш би сакал да се изјасниш како делува бојата на главниот конец на Крапот а користиме предвез, баш би сакал да научам нешто ново затоа и ја поставив темата.
Vidi vaka , ako krapot ZNAE da razlikuva trevka od konec ni se e......a majkata
Vcetvrtok popladne ce go fatime
.Znaci razlikuva trevka od konec a ne razlikuva olovo od kamen ili jadicka od ne znam sto ? Dalje , konec sto ubavo se gleda bilo nojce bilo denje ima dosta prednosti i ne samo koga lovis krap i za spin e super
Eve ti nekolku primeri zosto.......do mestoto kade hranis i lovis / primer 80 metra dalecina / levo imas na 50 metri potopeno drvo ...desno na 20 metri od obala imas karpi ............blabla. Toa sto mozes ubavo da go gledas konecot ti dava prednost da znaes TOCNO kade ti e ribata i da mozes da manevriras precizno . Ako imas malku povejce iskustvo , od agolot pod koj izleguva konecot od vodata mozes mnogu tocno da znaes na koja dlabina ti e ribata .........Za nojce ne treba ni da spomenuvam ...........Jas lovam na debeli pletenici koj ubavo se gledaat i denje i nojce i me spasile vo mnogu situacii da ne ja izgubam ribata ......
PS . A da ne ti mati nekoj umot deka e poinaku , deka znaat ribite sto e konec .... SAMO prasaj se kako gi lovat vo mrezi