www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Саб Ное 23, 2024 10:31 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1234»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: штое дозволено а што не ?????
ТемаИспратеноCOLONСре Дек 14, 2011 8:55 am 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Колку што читав по основите, не би требало да има класична забрана во одреден период, бидејќи периодот на мрест кај сите риби е различен, туку според дефинираните датуми за мрест, ако отидеш и ловиш во мрест на бојник, и ти најдат во чуварката бојник, ќе го папаш како криволовец. Ако имаш само клен (кој во дел од периодот на мрест на бојникот не се мрести), тогаш нема проблем :)

Иако знам дека многу рибари би го злоупотребиле тоа, би криеле риба и сл, сепак се надевам дека доколку тоа се спроведе на терен, дека ќе има многу повеќе контрола, посебно во тој период.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Дек 14, 2011 9:36 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Дек 02, 2010 7:49 pm
МислењаCOLON1985
Keltan НапишиCOLON
Znaete sto e najglupavo vo seta nasa ribolovna birokratija?Zabranite za ribolov na primer , koga e pastrmkata e vo mrest ne smeam klen da lovam? Koga e klenot vo mrest ne smeam pastrmka da lovam? A koga da lovam ?? Toa e skoro pola godina bespotrebna zabrana? A ''godisna dozvola'' go nosi samo imeto,pogolema glupost ne sum videl !! ALLO godisna dozvola znaci dozvola sto VAZI edna godina ,365 DENA !! Znaci ako ja izvadam na 01 Juli 2011 ima da mi vazi do istiot datum slednata godina....A ne sum izvadil od nekoi moi pricini vo Avgust i vazi samo do nova godina? Pa toa ne e ni polugodisna dozvola :lol: koja godisna ??
I da,jas da se prasam bi gi ukinal zabranite za ribolov dodeka ribata e vo mrest! Bi dozvolil ribolov na sportski nacin,probaj fati togas na jadica...naseto neprisustvo samo im ''godi'' na nekoi drugi ribari so drugi vestini.... :lol:
... само кај нас ова го знам!!! Како шо викаш така требит да е, а не ако се мрестит пастрмката јас да не смеам да одам на Риби :!: Глупости сме цела Држава :x Ние во Охрид/Струга не смејме сега 3 месеци да ојме на Риби на Езеро, пастрмката ќе се мрестит, и плаааајќај си дозвола ако немаш друга работа :evil: Џабе учеле Школа тие шо ги носат законите и риболовните основи, мислет дека све знает и нам ни го заебвет ќефот. Дали некогаш биле повикани риболовните друштва да учествуваат во приготвување на Р. Основи и закони за риболовот :?: Од ум не ми излегвит да се ограничит земање на риба со себе во КИЛАЖА :lol: :lol: Абе аман :lol: :lol: Смешки Живи :lol: :lol: Ми е мака шо не знам кој е тој/тие бар да им се смеам влице :mrgreen:
Абе Филип, шо прајме со Крапот од 7кг шо ќе го фатит некој на Дојранско ако е сам? Ај ак се двајца, ножот и на пола и ОК си е :D а шо ак си сам :twisted: Друг требит да го одговорит ова, ама ај :x

2 Години бев Активен во Институција за Рибарство во Северна Рајна Вествалија во Германија и добро, многу добро знам за шо зборувам/напаѓам некои лица кои се мислат дека се стручни но АБЕР НЕМЕТ, и ги трошет парите за ... :?: :!: :?: На оваа Тема Нон-Стоп „излегвам од контрола“ и поубо да завршам ... :x :x :x

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Дек 14, 2011 10:35 am 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Лепи, пак луташ, и кај нас се решаваат на тој начин работите ;)

Еве ти пример со Вардар:
ЦитатCOLON
За течението на реката Вардар, за кој се пишува оваа риболовна основа не треба да се пропишува тотална забрана за риболов во фиксен верменски период.

Заштитата на рибите и влијанието во правец на зголемување на густините на популациите на рибите ќе се изврши преку:
- заштита на рибите во периодот на мрест
- заштита на мрестните локалитети (природните плодишта)

Со цел да се зголеми густината на рибните популации и да им се овозможи природен мрест на поголем број на риби се воведува период на забрана за определени видови на риби.

Табела 31. временски период во кој е забранет лов на риби

Пастрмка - Salmo macedonicus Од 01. октомври до 15 февруари
Сом – Silurus glanis Од 15. април до 15. мај
Скобуст - Chondrostoma vardarensis Од 15. април до 15. мај
Попадика - Vimba melanops Од 05. мај до 15. јуни
Клен - Squalius vardarense Од 05. мај до 15. јуни
Крап - Cyprinus carpio Од 05. мај до 15. јуни
Бела мрена - Barbus macedonicus Од 15. мај до 30. јуни
Црна мрена - Barbus balcanicus Од 31. мај до 30. јуни
Златен карас - Carassius carassius Трајна забрана
Лињак - Tinca tinca Трајна забрана

Сите случајно уловени примероци од наведените видови, во периодот на забрана мора во жива состојба и неоштетени да се вратат во риболовната вода.

Забрането е секакво изнесување на рибите за кои е определена забрана, нивно убивање, како и ставање во секаков вид на чуварки.

Риболовец кој во време на забрана за лов, ќе биде затекнат со мртва риба или риба во чуварка, од видовите кои се забранети за лов, се третира како рибокрадец и подлежи на санкции согласно Законот за рибарство и аквакултура, правилниците и оваа риболовна основа.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Дек 14, 2011 10:36 am 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Lepi НапишиCOLON
Абе Филип, шо прајме со Крапот од 7кг шо ќе го фатит некој на Дојранско ако е сам?
Ќе го врати назад!

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Дек 14, 2011 11:12 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1985
Филип НапишиCOLON
Лепи, пак луташ, и кај нас се решаваат на тој начин работите ;)

Еве ти пример со Вардар:
ЦитатCOLON
За течението на реката Вардар, за кој се пишува оваа риболовна основа не треба да се пропишува тотална забрана за риболов во фиксен верменски период.

Заштитата на рибите и влијанието во правец на зголемување на густините на популациите на рибите ќе се изврши преку:
- заштита на рибите во периодот на мрест
- заштита на мрестните локалитети (природните плодишта)

Со цел да се зголеми густината на рибните популации и да им се овозможи природен мрест на поголем број на риби се воведува период на забрана за определени видови на риби.

Табела 31. временски период во кој е забранет лов на риби

Пастрмка - Salmo macedonicus Од 01. октомври до 15 февруари
Сом – Silurus glanis Од 15. април до 15. мај
Скобуст - Chondrostoma vardarensis Од 15. април до 15. мај
Попадика - Vimba melanops Од 05. мај до 15. јуни
Клен - Squalius vardarense Од 05. мај до 15. јуни
Крап - Cyprinus carpio Од 05. мај до 15. јуни
Бела мрена - Barbus macedonicus Од 15. мај до 30. јуни
Црна мрена - Barbus balcanicus Од 31. мај до 30. јуни
Златен карас - Carassius carassius Трајна забрана
Лињак - Tinca tinca Трајна забрана

Сите случајно уловени примероци од наведените видови, во периодот на забрана мора во жива состојба и неоштетени да се вратат во риболовната вода.

Забрането е секакво изнесување на рибите за кои е определена забрана, нивно убивање, како и ставање во секаков вид на чуварки.

Риболовец кој во време на забрана за лов, ќе биде затекнат со мртва риба или риба во чуварка, од видовите кои се забранети за лов, се третира како рибокрадец и подлежи на санкции согласно Законот за рибарство и аквакултура, правилниците и оваа риболовна основа.
... нееее бе Филип, не лутам, него кажими од кај е овај Цитат, кој го имат „компонирано“ и зашо само за Вардар е така :?: Секого го болит за своето, така да кај нас на О.Е. е како шо ти напишав. Во цитатаот „Сите случајно уловени примероци од наведените видови, во периодот на забрана мора во жива состојба и неоштетени да се вратат во риболовната вода. “ е наведено МОРА :!: Е како така мора? Шо ако рибата голтнала длабоко па треба да се вади јадицата и во меѓувреме таа умира. И :?: :!: :?: Шо прајме тука :?:

А крапот од 7кг ти да го вратиш/пуштиш назад, јас ќе си пресечам 3,5кг и ќе си го земам ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Дек 14, 2011 11:36 am 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
temava ke otide u beskraj...

si beva enas 15 kg bojnici vo reka vardar...

si beva ednas 20kg klenovi u mavrovo..

si beva ednas 20 krapa na velesko..

si beva ednas 15 soma vo crna... site sme isti ednas 2 pati koga ke ja nacekame ribata vadime
dodeka jade, a sto se slucuva uste 50 pati koga ke otides i nema da fatis ni ripce, od mnogu pricini.
.
pa normalno koj znae ke fati a ne sekoj den e taka..

znaete li deka ovaa godina na vardar se nema izvadeno bela riba vo veleskiot region skoro ic..izleze nesto krap ama toa e nula sprema minatite god..

mrena veke nikoj ne peca od tie ..vesterki..golem mal vodostoj i dr pricini..

i sega se stabilizira vodata ovie 2 meseci i ljugeto pocnaa da vadat po nekoe kilo riba, pa normalno e da fataat zatoa sto dremea cela god..mnogu teska tema za diskkusija, zatoa sega treba da se fokusirame na zastita na riba... i zastita na mrest..... pa posle toa samite ke se educirame da gi pocituvame vodite,,,

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Дек 14, 2011 11:44 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1985
ico baits НапишиCOLON
temava ke otide u beskraj...
... ако бе Ицо, за то е и форумов, да си дискутираме, а и виртуелно сме во контакт :mrgreen: Како пример, тебе не те имам видено од 2008, ама вака со форумов ко до мене да си :lol:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Дек 14, 2011 2:06 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Ное 12, 2010 9:34 am
МислењаCOLON1930
Lepi НапишиCOLON
А крапот од 7кг ти да го вратиш/пуштиш назад, јас ќе си пресечам 3,5кг и ќе си го земам ;)
И нормално другите 3,5 кгр ги враќаш назад, да пораснат пак до 7 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Дек 14, 2011 2:30 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONЧет Aпр 28, 2011 5:51 pm
МислењаCOLON1321
ЛокацијаCOLONRåån
Logikata okolu delenjeto na krapot od 7 kg na 3,5 ne e na mesto. Toa e kao ja da zemam 4 pastrmki od 10 cm i kazas,ke si gi sopjam u edna. ke gi sosijam i ke dobijam parce od 40 cm :D
Sto se odnesuva do zabranite, ja ne gledam deka Makedonija se razlikuva od drugite zemji. Kaj mene e zabrana od 1 Okt. do 1 Jan. a vo poveketo slucaevi zabranata moze da potrae i do 1 April, i tuka nema nisto cudno. Se raboti za seopsta zabrana. Vo Makedonija barem mozes da kombiniras. Ako Radika e zabraneta onda Vardar ne e, zabrana na Debar ali ne i na Treska. Taka da tuka ne gledam problem.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Дек 14, 2011 2:45 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONНед Jул 03, 2011 12:48 am
МислењаCOLON312
Se slagam so Atanasovski. Treba da ima ogranichuvanje na kolichina - diskutabilna e kolku i kakva.
Uvek ima reon kade moze da se lovi, a ako se pogodi 20 dena site da se zabraneti, togash za toj period poaktivno ke si se druzime na forumov ili u "2 elena" :D

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1234»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 6 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY