www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Саб Ное 16, 2024 11:28 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS104105106107108ELLIPSIS119»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONЧет Jун 30, 2016 3:39 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Дек 09, 2011 2:36 am
МислењаCOLON2536
ЛокацијаCOLONСтруга
Boris НапишиCOLON
...А пази одговорен е Горан од Каменица, ја лани бев на Калиманци и во сред ден во 12 сат ми дојде контрола на МРФ да провери дали имам дозвола :) Самиот Горан од Каменица знае сигурно 30-тина тешки рибокрадци кај него со кои неможе да искочи на крај и кои реално треба еж да родиш да ги фатип, наместо да го употреби појачањето на државната контрола на МРФ и да спрведе акција во кои ќе се фати некој таков, тој ја употребува државната котрола за во сред ден да проверуваат риболовци, секако за да има повеќе дозволи....Чим кај него на езеро за ова се користи државната контрола тогаш јасно е колку е саатот....битно е да се забавуваме
Da dopolnam.
Lani po moe baranje imav ribocuvari od MRF. Se dogovorivme da ne kontrolirame trskari za da ne privlekuvame vnimanie i glavna meta da ni se ribokradci. Kontrola pravevme so dve vozila. Na prviot trskar sto go sretnavme ribocuvarite od MRF zastanaa da go kontroliraat. Na moe cudenje i prasanje zosto zastanaa mi kazaa da gi ostavam da si ja brkaat rabotata, pretpostavuvam deka gi interesirase dali ribolovcite pokraj dozvola imaat i legitimacija, sto e i glavno finansiranje na MRF. Posle ova gi ostaviv da si rabotat kako sto mislat.
Dobro bi bilo da se postavi taa kontrola kako sto kaza Boris, ama posekako dobro e sto ja imame.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Jун 30, 2016 3:42 pm 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
emil.matoski НапишиCOLON
...pretpostavuvam deka gi interesirase dali ribolovcite pokraj dozvola imaat i legitimacija, sto e i glavno finansiranje na MRF...
Има сознанија за концесионери кои земаат пари во кеш за дозволи и легитимации, а не даваат маркици за тековната година и дозволи, оштетувајќи ја МРФ и државата истовремено. Доколку се потврдат таквите сознанија, ќе има и кривични пријави за таквите несовесни концесионери.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Jун 30, 2016 3:45 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONПон Jун 18, 2012 10:22 am
МислењаCOLON2221
ЛокацијаCOLONSkopje , Macedonia
Филип НапишиCOLON
emil.matoski НапишиCOLON
...pretpostavuvam deka gi interesirase dali ribolovcite pokraj dozvola imaat i legitimacija, sto e i glavno finansiranje na MRF...
Има сознанија за концесионери кои земаат пари во кеш за дозволи и легитимации, а не даваат маркици за тековната година и дозволи, оштетувајќи ја МРФ и државата истовремено. Доколку се потврдат таквите сознанија, ќе има и кривични пријави за таквите несовесни концесионери.

Da ti shepnam koi se ili si znaes ? :)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Jун 30, 2016 3:46 pm 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Не би сакал да шпекулирам без докази. Инаку знам кои се :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Jул 01, 2016 5:47 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONПон Aпр 25, 2011 9:20 am
МислењаCOLON224
ЛокацијаCOLONСкопје
Предлог до МРФ, веднаш да се разгледа дозволата да се риболови со 2 јадици на реки,ова произлегува од состојбата на терен на река Вардар,Скопски ревир,со енормно изловување на матици од мрена со тежина од повеќе килограми.Проблемот е во тоа што повеќето риби се уловени за перка или опашка од дозволените две јадици, од кои едната е со завидна големина од 8 нагоре.Се изловуват енормни количини дури до 20 кг па и повеќе, кои служат за продажба.Од легален риболов, со злоупотреба постепено прераснува во риболов со недозволени средства, т.е. рибокрадство, поголемо и од тие што ловат со мрежи.Некои риболовци врзуваат и повеќе јадици само да се улови повеќе риба,рибочуварите спијат во длабок сон,дозволениот улов не може да биде колку можеш да фатиш, туку според утврдените норми од концесионерот, кој не ги спроведува.Веднаш да се усвои забрана на користење на повеќе јадици на река, поради злоупотреба на поедини несовесни рибари т.е. да се риболови само со една јадица.Ова се случува со години и редно е веќе да се преземе нешто од страна на концесионерот ,против овие поединци кои секоја година на овој начин вршат невиден масакр на рибата само со цел, излов на поголема количина на риба за продажба.Освен тоа се изловува маломерна мрена во голема количина.Несовесните риболовци ги познаваме сите кои риболовиме на овој потег, секоја година се провлекуваат на таа проклета дозвола за риболов со две јадици,редно е да им се застане на патот на енормен улов и продажба на големи количини на риба,се со цел заштита на риболовниот фонд на река Вардар.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Jул 03, 2016 7:00 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:44 pm
МислењаCOLON4404
Sto ima vrska brojot na jadicite edna ili dve,si ima propisano max dozvolena kolicina na ulov do 3-4kg na riba dnevno.Ova treba da se kontrolira pa neka lovi posle i na 5jadici.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Jул 03, 2016 7:01 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON4404
Филип НапишиCOLON
Да, во право си, само дозволи проверуваат ;)

[ img ]
Prasaj motorot dali e za prodavanje,puskata neka si ja cuvaat :)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Jул 05, 2016 10:55 am 
Отсутен
Конструктивен

МислењаCOLON224
ЛокацијаCOLONСкопје
filip030682 НапишиCOLON
Sto ima vrska brojot na jadicite edna ili dve,si ima propisano max dozvolena kolicina na ulov do 3-4kg na riba dnevno.Ova treba da se kontrolira pa neka lovi posle i na 5jadici.
На прв поглед нема никаква врска,меѓутоа кога рибата е групирана во јата за мрестење има голема врска кога се ставаат големи јадици,самата риба се вплеткува во нив,колку повеќе јадици толку повеќе вплеткувања,сецкањето со врвот на трската е се почесто и преминува во недозволено сецкање,но со две легитимни јадици. Втората јадица која е доста голема над 8, се врзува на второ конче кое слободно се движи во водата и сега може да си замислиме што се случува.Ако не сме присутни на масакрот ќе следи предходната констатација на колегата.Овој предлог не е паушален колку нешто да се предложи,овој предлог е од долгогодишно набљудување што се случува на терен,ако цврсто спиеме немаат врска јадиците.Овој предлог е да се делува превентивно за несовесните риболовци.Ако се прочита внимателно текстот од предлогот во него е опфатено и ова мое второ објаснување.Контрола нема за количина на улов,што е основна причина за дивеење на несовесни риболовци.Сакам да кажам дека има голема врска бројот на јадици кои се со големина на куки кои се во јато на мрест.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jул 06, 2016 3:22 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON4404
Znaci kako sto sam velis nikoj ne kontrolira kolicina na ulov,a zakonska obaveza im e.I sega ke menjame zakon za nekoj da kontrolira na kolku jadici lovis.
Se si e ubavo napisano samo treba da se ispostuva i sprovede na delo.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Jул 23, 2016 10:23 am 
Отсутен
Конструктивен

МислењаCOLON224
ЛокацијаCOLONСкопје
Без коментар,на различни фреквенции сме.Погледот ни е различен а и двајцата сме во право а и тие што ги коментираме се во право, гледајќи од нивна страна.Да сме здрави и живи сите заедно, секој со својот поглед на работите,кој колку има чиста свест, таков ќе му биде и погледот на светот.Поздрав и секое добро.

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS104105106107108ELLIPSIS119»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 5 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum