Колку што можам јас да заклучам, никој нема проблем со „стопанскиот риболов“ на езерото, ниту пак со количината која што е фатена, ниту пак на начинот на кој што е фатена...
Зошто сето тоа мора да се прави кога рибата е во апсолутен мрест???
Јас немам никакво познавање со стопанисување вода, па само сакам да прашам, а на тоа ме доведува здрава логика и размислување: доколку некој концесионер (во случајов Пепи), го практикува овој начин на „стопански риболов“ во време на мрест, кога целата риба (крапот) доаѓа при крај и тоа го помножиме со годините на стопанисување, ме интересира стручна пресметка на тоа колку крап ќе остане.
Еве прашање за екстерно:
Пепи стопанисува со езерото 10 годни.
Секоја година „стопанскиот риболов“ на крап се случува од 20ти мај до 20ти јуни.
Просечно на дневна основа во тој период се изловува 500 кг крап.
Просечно годишно езерото се порибува со 1000 кг крап.
Колку крап ќе има езерото 11-тата година???
Или што би рекол Кили - дај не ме јеби!!!
П.С. со мала допуна: ако више ме јебеш, барем држи ме за цицки.
Наведените параметри се претпоставени и не се верификувани. Служат само како пример да се реши равенка со една непозната.