Има дилема околу спорот калифорниска-европска пастрмка, која кому прави повеќе штета, одговорот не е едноставен ама факт е дека во САД, европската (brown trout) ја сметаат за поголем спортски предизвик отколку калифорниската, но за комерцијален(и делумно рекреативен а не спортски) риболов и одгој, rainbow trout е неприкосновена.
Една штета што може да ја направи калифорниската врз нашата пастрмка е, што истата многу побрзо расте и се развива и е поагресивна, но тоа е и слабост бидејќи поради полесно се лови, а од друга страна во нашите води постојат рипчиња (како бојник и кркушка и други) кои се активни во периодот кога калифорниската се мрести, па нејзината икра нема многу шанси да се развие.
Така да се слагам со Столе, природата секогаш ќе најде начин да направи баланс, дури и без мерките и законите на надлежните органи.
ne bi rekol deka prirodata ke najde nacin,na primer reka treska pred nekolku godini so ispustanje na branata matka od mehanicki povredi i zadusuvanje na ribite po nekoja procena uginaa okolu 14 toni riba od togas do denes treska e druga reka posebno krkuskata e minimalno zastapena isto i klenot i bojnikot za popadika ne sum ni cul ni videl dali ja ima.karasot koj se kontroliral vo prisustvoto na dojransko ezero za da go ima vo minimalen procent e dominantna riba vo ova ezero i go zafaka prostorot za ziveenje na drugite ribi na pr.crvenoperkata bese dominanten vid.tikvesko imase mnogu popadika potoa se razmnozi karasot pa sega dominantnost ima amer.somce.velesko ez.od amer.somce nemozes druga riba da fatis. i kako toa prirodata se spravuva so vakvi agresivni vo razmnozuvanje ribi so namaluvanje na brojnost na avtohtonite li,toa ne bi go narekol spravuvanje.glavaticata od ohridskiot sliv veke e ribarski mit.