www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Нед Ное 17, 2024 1:37 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS8283848586ELLIPSIS119»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONСре Aпр 15, 2015 11:03 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Феб 18, 2011 11:50 pm
МислењаCOLON8361
ЛокацијаCOLONSkopje
Jas go sfakam revoltot na ribolovcite. Na nasive vodi ima se pomalku riba i se pomalku moze da se napravi eden ubav riboloven den.
Se razbira deka i jas kako ribolovec ne sum zadovolen. I da e pet pati podobro povtorno nema da bidam zadovolen.
Po koj znae koj pat povtorno ke go napisam moeto mislenje.
Ne moze da se podobrat rabotite dokolku nema inicijativa od ribolovecot kako edinka, od ribolovcite kako grupa, od ribolovcite kako Zdruzenie i od ribolovcite kako MRF.
I toa tocno po toj redosled.
Ribolovecot kako edinka.
Uste odavna resivme na ovoj forum da se teznee kon idejata za fati pusti, za ne zemanje na malomerni primeroci, za ne zemanje na riba nad dozvolenata kolicina, za ne lovenje vo mrest. Mnogu od ribolovcite prestanaa da postiraat svoj ulovi. I neka. Istite tie na drug medium se podrzuvaat koga ke stavat nekoja slika so gooolema kolicina na ulov. Bravo ste gi utepale.
Se dodeka ni se slucuva ova nema da imame ribolov kakov sto posakuvame vo ovaa nasa drzava. Se dodeka na ribolovecot ne mu klikne deka treba da gi pocituva pravilata ( kojsto se vprocem i zakonski odredeni ) nema da ima ribolov.
Se dodeka nikoj ne se javi na telefonot na inspekciskite sluzbi i da prijavi krivolov tie nema da izlezat na teren na ,, taa,, voda no dokolku imaat 4-5 javuvanja siguren sum deka spored nivnite pravila na rabota moraat da izlezat i da proverat. Pa mozebi i nekogo ke fatat.
Od nas samite zavisi dali 2016 ke bide podobra od 2015 ili 2015 od 2014. Ako prodolzime vaka da se odnesuvame so sigurnost tvrdam deka nitu edna naredna nema da bide podobra od prethodnata.
Ribolovecot kako Zdruzenie
Zemete aktivno ucestvo vo Zdruzenijata, davajte inicijativi, kontrolirajte ja nivnata rabota, bunete se protiv nekoj odluki koj ne odat na raka na ribolovcite, barajte otcet za potrosenite finansii......
Bidete aktivni i dajte malku elan na nekoe podzaspano Zdruzenie. Ne im e lesno ni na Zdruzenijata. Najcesto falat finansii no ima nacini i tie da se soberat. Kolku sto edno Zdruzenie ili negovite clenovi se poaktivni tolku ima pogolema sansa nivniot glas da se slusne. Eve bitolskiot region ke go zememe. Koncesijata im e odzemena no Koncesijata ne e povtorno dadena zatoa sto nitu edno Zdruzenie ne konkuriralo za da ja dobie, nemalo zainteresiranost. Zatoa na nekolku pati velam deka treba da se soberete i da napravite edna grupa na bitolski entuzijasti i pocnete da rabotite za zemanje na koncesijata. Vi stojam na raspolaganje za bilo kakva pomos ako Vi zatreba.
Kako protivteza na ova ke go spomnam Zdruzenieto Bregalnica Stip. Novi decki od pred nekoja godina ozbilno si ja sfatija rabotata i napravija od edno podzaspano Zdruzenie i eden opustosen reon, ribolovna voda koja e za pocit. Redovno koga odam vo Stip samo niz gradot gledam sekojdnevno po 30-tina ribolovci, ima i dobar ulov, resija golem del od mrezarite, odlicna cuvarska sluzba. I ona sto go velam, vodata ne ja cuva cuvarot tuku ribolovcite od Zdruzenieto. Deckite se sobiraat i redovno a pogotovo vo vreme na mrest site se pored reka i se borat so mrezarite i krivolovcite.
MRF
Nema da polemiziram za negovata rabota i uloga no sakam da napomenam deka mnogu cesto zabeleskite namesto da se upatuvaat kon Zdruzeijata koncesioneri se upatuvaat kon MRF. Site zabeleski koj se ovde na ovaa tema upateni kon MRF razmislete dali mozat da bidat ustvari adresirani prvo kon Zdruzenijata koncesioneri. Siguren sum deka vo najgolem del od slucaevite odgorot e potvrden.
Zatoa ke kazam, povtorno, gledajte se prvo samite sebe kako ribolovci, potoa gledajte da se popravat rabotite vo Zdruzenieto ( koncesioner ili ne ) a potoa MRF.

I za kraj nesto to go rekol nekojsi amerikanski Pretsedatel Kennedy ,, Ne prasuvaj sto moze tvojata drzava da napravi za tebe, prasaj sto mozes ti da napravis za tvojata drzava".

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Aпр 15, 2015 11:27 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Феб 26, 2011 4:07 pm
МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
сале темата е за МРФ

има едно чудо теми поврзани со твојот пост погоре за сите тие проблематики - риболовни

едно е јасно
СРЕТСТВАТА од легитимациите -- се слеваат на сметката на МРФ, таму некој зема плата од тие сретства, овие отчети како оној експертскиот на известувачот се смешка жива, ке треба темата да ја преименуваме во
МРФ и ПРИЈАТЕЛИТЕ

еден куп напишано -- ама ништо не кажано и голем дел неиздржано СО ФАКТИ.

навистина, веке нити ми се пиши, нити поке сакам да се замарам. И нај трагично е од сето тоа што и големи се шансите да бидеш грешно сватен и да си створиш непријатели или во нај мала рака да се објаснуваш околу тоа уште безброј пати

риболовот место рекреација -- стана малтретирање, и ментално и физички и финансиски и институционално и законски и не знам штоооо веке -- ако е ова супер сработено на тоа нај големо тело на ситие рибари во државата
тогаш -- да си го бараме чарето во некоја друга рекреација а риболов ке рекреираме кога ке одиме на МОРЕ

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Aпр 15, 2015 11:32 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

МислењаCOLON8361
ЛокацијаCOLONSkopje
Izvini Spirojas ama mene veke ne mi se pisi.
A bi ti preporacal uste ednas da go procitas gorniot post bidejki mi izgleda deka ne si go razbral.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Aпр 16, 2015 12:02 am 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Дoбрo е, не приметив сaмo јaс :)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Aпр 16, 2015 11:39 am 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
сале што да го читам постот кога во живо го имаме и го живееме тоа
- јас од страна на паталец кажувам, не од гаталец

имавме и здружение и концеионер -- сега нема ништо од тоа
имаше од битола 3 членови во уо на мрф -- сега нема ни еден
тоа е унапредување на риболовот и здружениата ? за кое се бори таа федерација

па од еден огромен регион што опфака можеби 8мина од територијата на државата -- немаат нити еден човек таму

па доста е унапредено -- од тие 400 ден од легитимација во тој регион не се врака нити денар назад, да нешто се види на дело дека не сме платиле за џабе

- нити преку проекти нити преку било што

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Aпр 16, 2015 2:28 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
Znaci netreba da ima koncesioneri.nego mrf da finansira a mzsv da lapa.ili da ima koncesioneri ama kako do sega samo na papiru sto sakaat da pravat.
ne razbiram nisto??????
Ste zapnale zavlegitimaciite.sto napravile koncesionerite.zasto da poribi voda koja ja tamanat???
Za fobto na ribol.za 400 den da odnese 400 kg???

Takvi vo grcija neka fakaat

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Aпр 16, 2015 4:01 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

МислењаCOLON8361
ЛокацијаCOLONSkopje
spiro_jas НапишиCOLON
сале што да го читам постот кога во живо го имаме и го живееме тоа
- јас од страна на паталец кажувам, не од гаталец

имавме и здружение и концеионер -- сега нема ништо од тоа
имаше од битола 3 членови во уо на мрф -- сега нема ни еден
тоа е унапредување на риболовот и здружениата ? за кое се бори таа федерација

па од еден огромен регион што опфака можеби 8мина од територијата на државата -- немаат нити еден човек таму

па доста е унапредено -- од тие 400 ден од легитимација во тој регион не се врака нити денар назад, да нешто се види на дело дека не сме платиле за џабе

- нити преку проекти нити преку било што
Pa dobro be Spiro, kogo da stavat, od koe Zdruzenie, funkcionira li voopsto nekoe ?

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Aпр 16, 2015 4:45 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
па јас си велам дека има, ама чим ти не знаеш -- можи и да нема. А и ако го има(црна река 1929) исто како да го нема

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Aпр 16, 2015 4:55 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
JaneMK НапишиCOLON
Znaci netreba da ima koncesioneri.nego mrf da finansira a mzsv da lapa.ili da ima koncesioneri ama kako do sega samo na papiru sto sakaat da pravat.
ne razbiram nisto??????
Ste zapnale zavlegitimaciite.sto napravile koncesionerite.zasto da poribi voda koja ja tamanat???
Za fobto na ribol.za 400 den da odnese 400 kg???

Takvi vo grcija neka fakaat
не ми си јасен јане што сакаш да дознаеш од сето тоа што не разбираш

- за почеток --- прочитај го статутот на оваа федерација, и после прашувај што не тие јасно, а можи и многу работи и да ти станат јасни после тоа што ке прочиташ и споредиш со релната состојба која ти ја знаеш и која ете ја има преку официјални ИЗВЕСТУВАЊА како она погоре од известувачкиот експертски тим
значи
-статут
-реална состојба
-официјални известувања за сработено

ете тоа е тоа

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Aпр 16, 2015 5:18 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Jул 31, 2013 10:08 am
МислењаCOLON388
ЛокацијаCOLONСвети Николе
jas samo uste ednas ke kazam nemoj da si pisuvate vo izvestaite raboti koi ne ste gi napravile.
ke cekam slika uste edna nedela od fakturata sto treba da ja prikaci filip. a posle toa jas ke ja prikacan fakturata koja vcera ja vidov i ja slikav za koja naseto drustvo ima plateno. a i na raka mu e zemeno za transport na ribata 8000den pazete na raka.zamislete od bitola zameni do sveti nikole. 8000den. :shock:

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS8283848586ELLIPSIS119»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 7 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum