www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Саб Ное 30, 2024 7:04 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2




Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1234»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: ЕДУКАЦИЈА за Крапски Риболов
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 27, 2014 3:13 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
Odlicen tekst

Christian Finkelde specijalno za Revire Srbije govori o važnosti i umeću lociranja ribe u šaranskom ribolovu i o svojim iskustvima vezanim za neke od najboljih metoda ribolova na velikim rekama i jezerima .



Iskustvo stečeno tokom prethodnih ribolovnih pohoda i umeće tumačenja faktora na terenu, doprineće razvoju vašeg šaranskog „šestog čula”.

Iako se ovaj članak odnosi na velike francuske revire, siguran sam da ćete ponešto iz njega moći da primenite na vaše lokacije i vaš način pecanja. ja sam se u proteklih nekoliko godina zaljubio u ta vetrovita, unutrašnja mora (velika jezera u Francuskoj) i zbog toga sam usmerio sve svoje napore ka ovim vodama.
Jednostvano volim izazove i upuštanja u ekstremne uslove, koji se često mogu sresti na revirima u Francuskoj. Uživam da pecam u netaknutom okruženju divlje prirode a ne zaboravimo ni lepog i često nikad uhvaćenog šarana.
Dakle, pričam o mestima kao što su lac de la Foret d’orient ili chantecoq, a ne mali veštački komercijalni ribnjaci, koji sve više i više ulaze u modu. mene nikad nećete videti kako pecam na obalama takvih mesta.
Ponekad može biti strašno obeshrabrujuće ako stojite na obali gledajući u ogromno prostranstvo vode, znajući da šaran može da bude bilo gde, ali znajte da postoje određeni faktori koji određuju njegovo ponašanje i oni će vam pomoći da nađete mesto na kojem imate najviše šansi da ga uhvatite. Hajde sad da razmotrimo one faktore koji uglavnom označavaju razliku između ugriza i blagog nagoveštaja.

Upoznajte vodu
Šta čini vode kao Orient velikim? ipak je komparacija veoma relativna. Što je veća površina, veća je šansa da šaran bude dalje od vašeg mamca, tako da je lokacija veoma bitna.
Na manjim vodama je moguće prošetati oko jezera pre nego što se smestite. jeste li pokušali da se prošetate oko kakvog većeg jezera? Trebalo bi vam više od dana. bilo kako bilo, nekako morate da locirate šarana. Znam da vam neće mnogo pomoći ako kažem da iskusni pecaroši imaju šesto čulo za njegovo pronalaženje. Šesto čulo podrazumeva iskustvo i faktore koji su igrali ulogu na prethodnim pecaroškim pohodima.
Pre nekoliko godina nije bilo tolikog pritiska na vodu na jezerima poput orient ili chantecoq. Šarani su se ponašali veoma prirodno i lako su se mogli spaziti kako na raznim mestima iskaču iz vode ili se prevrću, i tada je lociranje bilo mnogo jednostavnije.
Tokom poslednjih godina ređe ih viđam kako se bacakaju. ovo defi nitivno znači da je pronalaženje ribe komplikovanije.
Bitan faktor je vetar. Šaran prati vetar i voli obale o koje se talasi odbijaju, čineći vodu skoro čokoladno braon boje. ovde šaran pronalazi mnoštvo hrane a voda je puna kiseonika.
Bitan faktor je i visina vode. Tokom proleća vodostaj je obično visok i delovi obale, pa čak i okolne šume su pod vodom. s jeseni vodostaj je nizak, jer se jezero isušuje da bi se proverila brana.
Dok je proleće, šaran se hvata u blizni, dok traži hranu na poplavljenim obalama. prema tome, greška je automatski zabacivati u daljinu. Na mestima kao što je naprimer chantecoq, retko viđam pecaroše da pokušavaju da pecaju uz ivicu jezera, što je, po mom mišljenju, velika greška. Tokom jeseni šaran se može uhvatiti na bliskoj udaljenosti, ali mnogi više vole da zabace u daljinu... Za ovo zaista nema logičnog objašnjenja.


Šaranska logika
Tokom jeseni šaran je sklon da se povuče u široko područje duboke vode gde će temperatura jezera ostati približno jednaka tokom cele zime. ovo je prvi i osnovni obrazac: tokom proleća su bliže obali, a s jeseni dalje. sa ovim na umu možemo da potražimo odgovarajuću lokaciju.
Lokacije se mogu klasifi kovati u dve grupe. prva je strategijska, na primer tačka na ulazu u zaliv, druga je osobinska - mesto sa specifi čnim podvodnim osobinama ili izvorima hrane.
Ono što tražimo je ili mesto gde ćemo slučajno naleteti na šarana, pre ili kasnije, ili mesto na kojem se on duže zadržava zbog obilja hrane. ishrana riba na velikim francuskim jezerima je uglavnom uslovljena rečnim rakovima. rečni rak voli šljunkovita dna pošto im kamenje pruža sklonište preko dana. Dobra skloništa su i panjevi drveća. pomoću sonara je moguće locirati panjeve bez imalo muke. Ako je područje puno panjeva, budite sigurni da su tu i rečni rakovi a zasigurno ni šarani nisu daleko.
Konfi guraciju čvrstog dna možete ispitati pomoću sonara ili pomoću bućke. ako je zona koju želite da ispitate pomoću cevi predaleko od obale, možete koristiti olovo pričvršćeno za neki obloženi gajtan i sa čamca opipavati dno. To i ja često radim iako posedujem sonar.
Ako već ne možete naći područje sa zanimljivim dnom, moraćete da potražite dobro mesto za presretanje.
Razmislite gde bi šaran mogao da bude. Ja obično pokušavam da pecam uz vetar (kad god mogu) pošto šarani prosto obožavaju uzburkanu vodu koju vetar nanosi na obalu. Nikad ne pravite grešku postavljajući od početka sve štapove na jedno mesto.
Čitanje vode
Imam utisak ponekad, da mnogi pecaroši misle da je na velikim francuskim revirima nemoguće posmatrati šarana kao što se to može na manjim, penjući se na drvo. To nije istina. Naravno, ako ceo dan sedite u svom šatoru, gledajući povremeno u vodu, retko ćete videti ribu, pogotovo u područijima vode pod pritiskom. po mom mišljenju, ako znate da blagovremeno primetite ribu, to će vam zasigurno pomoći da tačno čitate vodu.
Prošle godine sam proveo većinu vremena na chantecoqu tražeći ribu, bez pravog pecanja. posle malo veslanja uspeo sam da pronađem grupu velikih šarana koji se hrane u plićaku, u blizini potopljenog drveća. Kako je nivo vode već opadao, odlučio sam da pružim priliku ovom mestu kroz četiri nedelje kad pristup obalama bude bio moguć. Tokom tog boravka prijatelj i ja smo bili nagrađeni lepim ulovom. očigledno je da verovatno ne bih ni pecao na ovom mestu da tu nisam video ribe tokom ranijih dolazaka.
Poučna priča
Na kraju bih voleo da vam ispričam kratku priču, koja po mom mišljenju pokazuje od kolike pomoći može biti ako dobro poznajete vodu i njene stanovnike.
Prošle godine, krajem maja, zazvonio mi je telefon. Zvao me je prijatelj koji je u to vreme pecao na chantecoqu. on i njegov drugar su menjali pozicije dvaput u protekla četiri dana a opet dosad nisu ništa uhvatili. Želeo je da zna da li se možda sećam neke pozicije odakle vredi pokušati. pitao sam ga kakvi su uslovi, visina vode, pravac vetra, vreme i slično. Kada sam dobio informacije koje su me interesovale, imao sam predstavu stanja jezera u to vreme, te sam mu rekao da pokuša sa jednog određenog mesta. ja nikad nisam pecao na njemu, ali sam proveo određeno vreme posmatrajući ga godinu dana ranije i na osnovu onoga što mi je prijatelj saopštio preko telefona, mesto je bilo idealno. To je jedan miran, plitak deo, jedan od onih koje pecaroši obično ignorišu, a ja sam bio veoma siguran da će ga šaran tad posetiti, pošto je plitka voda bila topla od sunčevih zraka.
Verovali ili ne, sutradan u šest je telefon ponovo zazvonio. bio je to prijatelj koji me je juče zvao. pred zoru, on i njegov kolega su za 30 minuta izvukli dva šarana od 23 i 19 kg sa mesta koje sam im preporučio.
Dok su nameštali mamce, videli su brojne velike šarane kako plivaju između trski. možete samo da zamislite kako je moj drugar zvučao tog jutra. bio sam veoma srećan zbog njih, ali i sebe, jer sam sa 500 km udaljenosti, pravilno pročitao jezero. molim vas da me ne shvatite pogrešno, nisam ispričao ovu priču da bih se hvalio! verujem da je to dobar primer da pokaže koliko može biti korisno i od pomoći kada poznajete jezero i njegove stanovnike. Najbolji način da upoznate neku lokaciju je da posmatrate šta se na njoj događa što češće možete. Zato pazite na vodu i ne zapostavljajte ivice i obale.
- See more at: http://www.revirisrbije.com/tehnike/%C5 ... M2hHQ.dpuf

_________________
Rodjen da peca,Nateran da radi


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: ЕДУКАЦИЈА за Крапски Риболов
ТемаИспратеноCOLONВто Дек 30, 2014 6:16 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
Home > Articles > Features > Inside a carp FEATURES Inside a carpLearning the actual mechanics of how a carp lives and breathes. This time: hearing30 Dec 2014 / by James Anderson
0 0 0 Share Carp are able to sense the movement of sound waves with a variety of apparatus depending on the frequency of the wave. Frequency of sound waves is measured in cycles per second or hertz. Sounds with a high frequency are what we regard as high pitched and sounds with low frequency are regarded as low pitched. “In carp, high frequency sounds are detected by internal ears with no external opening,” reveals James Anderson, a lecturer at Otley College in Suffolk. “Water is a very good conductor of sound and as the sound wave hits the carp, it travels through the carp’s head reaching its ears which are located in the cranium. Fish ears consist of three semi-circular canals that help with balance. These canals are filled with fluid with one detecting side-to-side movement, one detects up and down and the final canal detects roll. “The part of the ear that actually detects sound is the otoliths which are small pieces of bone and sit in pockets within the ear. The sound wave travels through the fish’s head at a similar rate to that of the water until it hits the hard structure of the otoliths. The otolith bone then begins to vibrate and stimulate surrounding hair cells which is then fed back through the nervous system.”The lateral line“Carp have another sensory organ that detects lower frequency sounds and pressure waves called the lateral line. The lateral line consists of a series of pores called neuromasts along the side of the fish. In some predatory species this lateral line can be extended around the head to help locate prey. They feedback information about the location of other fish and carp use the lateral line to avoid predation. As the sound wave hits the side of the fish, the small hairs in the pores of the lateral line vibrate in a fluid canal. This movement can trigger a reflex action when a fish is under attack and causes an escape response ensuring the fish avoids danger.”The swim bladder“Fish are also able to sense sound waves with the aid of their swim bladder, a hollow gas-filled organ that gives the fish buoyancy. The swim bladder helps with hearing by acting as a resonator connected to the fish’s ear. In several species, including carp, the connection is made through a chain of bones that give the fish very good hearing. The swim bladder amplifies any sounds and transmits them to the skull where they are detected by the inner ear.”Watch the noise levels“This all means carp are very good at detecting sounds, both from aquatic and terrestrial sources such as people walking along the bank or leads landing in the water. When angling, it is important to keep noise levels to a minimum in order to prevent spooking any fish from the area. When unloading your gear, place tackle items on the floor carefully and walk lightly on gravel paths – and generally just don’t make any sounds that may put the fish on edge.”

_________________
Rodjen da peca,Nateran da radi


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: ЕДУКАЦИЈА за Крапски Риболов
ТемаИспратеноCOLONВто Дек 30, 2014 6:23 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONНед Maј 01, 2011 1:26 pm
МислењаCOLON3505
Нешто на арапски нема ли ?


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: ЕДУКАЦИЈА за Крапски Риболов
ТемаИспратеноCOLONВто Дек 30, 2014 7:10 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Јан 18, 2011 11:04 am
МислењаCOLON720
ЛокацијаCOLONSkopje
A da go prevede nekoj. Vaka mnogu za citanje a malku za razbiranje.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: ЕДУКАЦИЈА за Крапски Риболов
ТемаИспратеноCOLONВто Дек 30, 2014 7:29 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
sasokone НапишиCOLON
A da go prevede nekoj. Vaka mnogu za citanje a malku za razbiranje.
Nisto posebno i ne mora ni da zneas ...kako krapot slusal i kako i so sto osejcal vibracii i kako reagiral ....demek na prsti odi dodeka si pokraj voda ......

_________________
[ img ]
Како лови Келтан крапови ? Оди до реката и вика: ‘‘Ти , ти, и ти – надвор !‘‘.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: ЕДУКАЦИЈА за Крапски Риболов
ТемаИспратеноCOLONВто Јан 06, 2015 9:42 am 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475

_________________
Rodjen da peca,Nateran da radi


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: ЕДУКАЦИЈА за Крапски Риболов
ТемаИспратеноCOLONПет Феб 06, 2015 10:25 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
http://www.carpology.net/articles/featu ... ef=Default

_________________
Rodjen da peca,Nateran da radi


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: ЕДУКАЦИЈА за Крапски Риболов
ТемаИспратеноCOLONСаб Феб 07, 2015 12:53 am 
Отсутен
Модератор

РегистриранCOLONВто Aвг 02, 2011 7:02 pm
МислењаCOLON3043
ЛокацијаCOLONСкопје
Компоненти за микс

се надевам дека на помладите крапџии ке им помогне овој список кога ке размислуваат да склопат свој микс во кој правец да се движат..

Протеински:
јајце, јајце во прав, млеко во прав полномасно, лактоалбумин, јајце албумин, млеко во прав обрано, ленено семе, харинга рибино брашно, инчуново рибино брашно, сардининио рибино брашно, ниско температурни рибини брашна, казеин, казеинати, компир пире, сусам брашно, т1000 интегрално пченично брашно, јачменово брашно интегрално, квасец, пченкарно брашно, соино брашно, брашно од бел грав, брашно од леќа,

тврдост:
јајце албумин, лактоалбумин, пченкарно брашно, јајце во прав, казеинати, пченичен гриз, крвно брашно, обезмастена соја, полномасна соја, келп брашно, брашно од просо, брашно од коноп, пченичен глутен, пченкарен глутен, соја изолат, палента, сурутка, р'ж, овес

инстант реакција кај крапот:
компир пире, компир брашно, лакталбумин, гриз, меласа, келп прашно, коноп, зоб, шекер од трска, лактоза, декстероза, малтекс, т400, т1000, соја и соини брашна, сурутка, млеко во прав, никулци, зачини - кари, куркума, гамарус, џигерова паста, мед, ленено брашно англиско брашно црн пипер, сол, шекери, пченка и пченкарни брашна, какао, коноп и конопни деривати/брашна, крвно брашно, протеински изолати, птичја храна крупна и ситна, зрнести плодови, р'ж, овес


Сите овие работи ги има околу нас секој ден.. со исклучок на некој од месните брашна.. така да.. мосокот е како падобран.. ако не го отвориш не функционира.. ;) ;) ;)

_________________
ЗСРРК Мак Дам
ico baits НапишиCOLON
Dodeka se fakate za glupi raboti okolu ribolovot, koj kolkav ribar e, koja e voda komercijala i jezovir, svatete deka kompletno toneme u ovoj sport


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: ЕДУКАЦИЈА за Крапски Риболов
ТемаИспратеноCOLONВто Maр 24, 2015 9:58 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Aпр 12, 2012 3:42 pm
МислењаCOLON605
Колеги сакам да земам вакви кутии
[ img ]
и да чувам компоненти за микс во нив...Па прашањето е дали би имало проблем брашната да се чуваат во нив ?

_________________
Carp fishing...i love it !


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: ЕДУКАЦИЈА за Крапски Риболов
ТемаИспратеноCOLONВто Maр 24, 2015 10:00 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONНед Јан 08, 2012 10:04 pm
МислењаCOLON6059
ЛокацијаCOLONСкопје - Кисела Вода
ако не прима влага , немаш проблем ;)
имам видено вакви кутивчиња во џамбо :D

_________________
Često popričam sa samim sobom, ali nemo'š budali dokazati.
[ img ]


Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1234»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2


Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 3 and 0 гости


Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum