Po baranje na krapdziite -( receptite se prezemeni od povece web strani)
O boiliima
Koga nisu cene gotovih boilia u specijalizovanim prodavnicama šaranske opreme prestravile?
Ko u letnjoj sezoni ne poznaje probleme sa isporukom gotovih boilia?
Upravo boili sa aromom koja se prošle sedmice izvanredno pokazala nije više u prodaji.
Ovi razlozi i jedna velika doza radoznalosti su me animirali da napravim svoje vlastite boilie.
Prvi veliki problem, "nepoznate" hemikalije, kao što je Casein ili Lactalbumin i gde ih nabaviti. Posle velikog napora obilazeæi specijalizovane prodavnice artikala za ljudsku upotrebu, prodavnica pecaroške opreme, èitajuæi literaturu dolazim do odreðenog znanja. Pošto stavljam veliki akcenat na svežinu boilia koje sam radim trudim se da potrebne komponente nabavljam neposredno pre pravljenja boilia a ne da gomilam zalihe u garaži ili podrumu. Sa vremenom sam stekao iskustvo da sveže napravljeni boili daju bolje rezultate stim što se u njima sastoje sve potrebne supstance za dobar ulov kao što su vitamini, belanèevine, proteini...
Najvažnija je apsolutna vera u boili koji sami pravite inaèe možete mnogo grešaka da napravite
!!!
Nešto o miksovima koje koristim.
Osnovne ideje dolaze èitajuæi struènu i nezavisnu štampu. Sve ovo još obogaæujem mojim znanjem zavisno od potrebe i vode na kojoj pecam. Moji miksovi nisu preterano skupi osim ako se radi o posebnim pecaroskim sesijama, jednostavni su a imaju i dobre rezultate. Tako su moji najbolji ulovi bili sa svežim boiliima koje sam sam izrolao.
Pravljenje je prilièno jednostavno.
Prvo sto radim je vaganje praškastih komponenti i zatvaranje u posude koje dobro dihtuju.
Obratite pažnju kod sojinog brašna, kad ga mešate u miks najbolje ga je staviti u sito i polako sejati i mešati sa ostalim komponentama inaèe može prilikom pravljenja testa da dodje do nesrazmernog stvrdnjavanja ovog sastojka u odnosu na ostali miks. Kad sve sastojke pomešate stavite ih u namenjenu posudu zatvorite i dobro protresite. Posle ovoga možete da izmiksate jaja koja æete pomešati sa miksom.
!! Miksajte samo kratko da nebi došlo do stvaranja vazdušnih mehuriæa inaèe može da dodje do toga da dobijete Pop-Up boilije !!
Sada jaja u koja ste dodali potreban zaslaðivaè, aromu, ulje, amino kiselinu i eventuelno dip polako mešate i dodajete miks dok ne dobijete testo željenje gustoæe i koje se ne lepi za ruke. Na 10 jaja ide otprilike 1 kilogram suvog miksa, 10 mililitara arome kao i zaslaðivaèa 50 mililitara ulja (ribljeg). Sve ovo æete steæi sa vremenom stim što æete svoje iskustvo obogaæivati novim saznanjima. Samo nemojte brzo da se predate!
Ovim testom æete napuniti pištolj takozvani Gun kojim pravite kobasice željene debljine. Ja koristim pištolj na vazduh i vrlo sam zadovoljan.
Posle ovoga formirate boilije sa rolerom za ovu svrhu. Velièinu boilija odreðuje vaš roler a možete da ih imate nekoliko za više razlièitih velièina. Pošto ja koristim dosta boilija koristim Mamut Roler. Velièinu neka svako odredi prema svojim potrebama ali imajte na umu radije preveliki nego premali, sa velikim je jednostavnije i brže. Ja rolam istovremeno tri kobasice istovremeno, tako ide brže, pa mi valjda želimo što više vremena da provedemo na vodi a ne u kuhinji ili u garaži. Ako vam kuglice nisu posve okrugle hajverovatnije su vam kobasice bile predebele. Na kraju kuglice kuvamo u fritezi napunjenom vodom ili u nekoj drugoj posudi. Ni u kom sluèaju ne ubacujte previše kuglica odjednom u vodu, voda mora uvek da kljuèa inaèe belanèevine neæe vezati pa æete dobiti premekane boilije. Boilije kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Na kraju sušimo boilije do željene tvrdoæe ili ih stavljamo u zamrzivaè.
Na suvom vazduhu boilji mogu da budu èak jedan mesec da se ne pokvare što kod mene nije sluèaj, ja ih uvek pre potrošim. Boilije dipujte najbolje na dan pre pecanja tako su najlovnije
.
Pošto ja nemam uvek dovoljno slobodnog vremena, a leti na velikoj toploto može da doðe do toga da moji boili ne mogu biti upotrebljivi koristim i gotove boilije. Kod gotovih boilija je razlika u kvalitetu ogromna ali sa markama kao što su SBS, SOLAR, NASH i još neke druge ne treba da brinete.
Moguæi problemi prilikom pravljenja boilija
Napraviti boilije nije uvek jednostavno, zato æu ovde navesti neke probleme do kojih dolazi i kako ih izbeæi.
-Testo je mekano i lepljivo.
Dodati više suvog miksa ili posuti roler.
-Testo je tvrdo ili suvo. Kobasice pucaju.
Dodati više jaja ili ulja.
-Testo je dobro ali lagano lepljivo. Posle prvog rolanja testo se leoi za roler.
Roler premazati uljem ili margarinom ali posle rolanja dobro oèistiti.
-Kuglice nisu posve okrugle. Kobasice su prevelike.
Ovde krivicu može da snosi otvor dizne na pištolju koja nije proporcionalna velièini rolera. Ne secite nikada preveliki otvor na dizno, radije premali koji kasnije možete postepeno poveæavati.
Ovo može da se dogodi i u zavisnosti od recepture miksa koji koristite. Ponekad se dogaða da testo posle istiskanja poène da nadolazi.
Promenite recepturu ili prilagodite diznu.
-Boiliji nemaju glatku površinu. Boiliji su sa strane imaju rupice.
Ovo su samo kozmetièki nedostaci koji ne utièu na kvalitet boilija.
Problem je u miksu. Sa lakim izmenama u miksu i recepturi i eksperimentisanjem doæi æete do željenih rezultata.
Komponente za boilije
Bird Food
Ovo grubo brašno sastoji se najveæim delom od semenki koje se koriste pri uzgoju ptica i sadrži najvažnije vitamine i minerale. Šaran obožava ovaj sastojak i rado ga jede. Može se koristiti u svim miksovima ali je posebno dobar u kombinaciji sa mleènim belanèevinama.
Koliina proteina: cirka. 15-30 %
Doziranje: cirka. 20-40 %
Calcium Casein
Ovo brašno je nešto teže od Natrium-Caseina i veže nešto slabije. Kao i svi ostali Caseini neutralnog je mirisa i ukusa, tako da se može koristiti u svim miksovima.
Koliina proteina: cirka. 90-95 %
Doziranje: cirka. 10-30 %
Casein
Ovaj mnogo korišteni mleèni protein je baza za sve visoko proteinske boilie. Neutralnog je ukusa tako da može da se koristi u svim miksovima. Posebno u slatkim miksovima, kao sto rekoh zbog neutralnog ukusa. Ima dobra vezujuæa svojstva tako da posle kuvanja dobijamo vrlo tvrde boilie.
Koliina proteina: cirka. 90-98 %
Doziranje: cirka. 10-50 %
Egg Albumin
Ovo brašno je najbolja kombinacija za dobijanje tvrdih boilia. Kroz svoja dobra vezujuæa svojstva daje boiliima jednu èvrstu elastiènu vanjsku površinu. Može se koristiti u svim miksovima.
Koliina proteina: cirka. 75-80 %
Doziranje: cirka. 5-10 %
Mleveni kikiriki
Jedno brašno koje se mnogo koristi prilikom stipovanja ali se dobro može upotrebiti i u miksovima za pravljenje boilia. Zbog velikog sastojka masnoæe u ovom brašnu testo u kojem se koristi prilikom pravljenja boilia ima izuzetno dobre osobine prilikom valjanja.
Koliina proteina: cirka. 15-30 %
Doziranje: cirka. 10-30 %
Riblje brašno
Brašno koje se dobija sušenjem i mlevenjem ribe. Ovim procesom se dobija neverovatan miris, koji šaran rado akceptira. Ovo brašno može izvanredno dobro da se koristi u kombinaciji sa ribljim aromama, ali vredi ga probati i sa nekim slatkim aromama.
Koliina proteina: cirka. 40-50 %
Doziranje: cirka. 10-30 %
Mesno brašno
Kao što ime kaže dobija se od životinjskog mesa i može izvanredno dobro da se kombinuje sa ribljim brašnom.
Koliina proteina: cirka. 30-40 %
Doziranje: cirka. 10-20 %
Mleveni foreli
Brašno za zaljubljivanje, dobija se mlevenjem peleta za pastrkke i ima vrlo intenzivan miris. Zbog ovog mirisa dodavanje dodatnih aroma je skoro nepotrebno. Dabi se zadržao ovaj miris najbolje ga je mleti neposredno pre upotrebe.
Koliina proteina: cirka. 20-35 %
Doziranje: cirka: 20-50 %
Brašno konopljinog semena
Ne samo da ga crvenooke obožavaju nego i šaran. Prilikom prženja ovog brašna dobija se vrlo intenzivan miris. Pošto je ovo brašno vrlo lako i masno, ne treba ga stavljati previše u miksove, inaèe dobijamo plivajuæe boilie. Sa oprezom!
Koliina proteina: cirka. 20-35 %
Doziranje: cirka. 10-25 %
Mlevene kosti
Dobija se mlevenjem životinjskih kostiju i za ljude vrlo neprijatnog mirisa ali za šarana koristan sastojak. Lagano je pa s time treba obratiti pažnju prilikom doziranja.
Koliina proteina: cirka. 20-30 %
Doziranje: cirka. 5-10 %
Lactalbumin
Najvredniji mleèni sastojak. Bogat je esencijalnim amino kiselinama. Vrlo je lagan pa zato treba obratiti pažnju prilikom doziranja. Vrlo je dobar za pravljenje Floater_a (Plivajuæi boili).
Koliina proteina: cirka. 80-85 %
Doziranje: cirka. 10-30 %
Makrelino brašno
Kao brašno sardine, ali se pravi od makrele i dobro je u kombinaciji sa drugim ribljim brašnima.
Koliina proteina: cirka. 40-50 %
Doziranje: cirka. 10-20 %
Mleko u prahu
Brašno sa dosta mleènog šeæera i izvanrednim mirisom i ukusom svežeg mleka. Sa ovim svojstvima svaku aromu æini još finijom. Ovo je prednost u slatkim miksovima.
Koliina proteina: cirka. 20-30 %
Doziranje: cirka. 10-30 %
Robin Red
Sastojak koji se koristi u visoko kvalitetnim ptièjim hranama. Kroz njegov izvanredan miris i ukus ovaj crveni sastojak je neizostavan u svim miksovima. Jedan vrlo efektivan sastojak koji se nebrojeno puta dokazao prilikom lova šarana boilima u kojima se on nalazio.
Koliina proteina: cirka. 15-30 %
Doziranje: cirka. 20-40 %
Natrijum Casein
Ovo je natrijumova so Caseina. Sadrži mleènu belanèevinu koja se rastvara u vodi koja oko boilia u vodi stvara proteinski oblak. Ovo brašno kao i Casein je neutralnog mirisa i ukusa. Ovo brašno je vrlo lagano, pa priliko doziranja treba obratiti pažnju da nebi došlo do plivajuæih boilia što može da dovede do neprijatnog raspoloženja. Zbog ovih svojstava mogu da se prave vrlo dobri plivajuæe boili.
Koliina proteina: cirka. 80-90 %
Doziranje: cirka. 10-15 %
Sardinino brašno
Brašno dobijeno od sardine i smatra se jednim od najboljih ribljih brašna. U kombinaciji sa drugim ribljim brašnima daje posebno dobre rezultate.
Koliina proteina: cirka. 40-50 %
Doziranje: cirka. 10-20 %
Soja Koncentrat
Ovaj sastojak se dobija iz sojinog brašna i ima kremasto mleèni miris. Siromašan je sa masnoæama ali zato ima visok procenat proteina.
Koliina proteina: cirka. 40-50 %
Doziranje: cirka. 20-30 %
Sojin izolat
Ovo je koncetrat sojinog brašna. Ima prednost što u sebi sadrži dovoljno biljnih belanèevina.
Koliina proteina: cirka. 85-90 %
Doziranje: cirka. 10-20 %
Punomasno sojino brašno
Brašno koje se preporuèuje za sve vrste miksova. Pošto je ovo brašno vrlo teško posebno se preporuèuje za izradu tonuæih boilia. Ovo brašno ima lagan mleèni miris. Zbog velike kolièine masnoæe u ovom brašnu boilii se posebno lako valjaju.
Koliina proteina: cirka. 35-40 %
Doziranje: cirka. 10-30 %
Jaja u prahu
Ovo brašno je vrlo lagano do srednje teško, bogato vitaminima, Lipidima i mineralima. Posle kuvanja ovo brašno èini boilie posebno tvrdim. Kao što i samo ime ovog brašna kaže ima miris jaja. Ako želita tvrde boilie ovo brašno nebi trebalo da fali ni u jednom miksu.
Koliina proteina: cirka. 50-60 %
Doziranje: cirka. 10-15 %
Pšenièna srž
Ovo je jedna dobra moguænost dabi vaš miks bolje vezao. Posebno je dobro prilikom korištenja grubih sa stojaka u miksu pošto je ovo vrlo fino mleveno brašno. Ovo brašno nam olakšava posao. Mišljenje mnogih šarandzija je da ovo brašno dovodi do zaštopavanja creva kod šarana, ali ako se pravilno dozira ova moguænost je iskljuèena.
Koliina proteina: cirka. 10-15 %
Doziranje: cirka. 5-10 %
Pšenièni griz
Ovaj sastojak u boiliima nekada se naziva i tvrdi pšenièni griz. Ovaj griz se kompletan sastoji iz ugljenih hidrata.
Jedan cenjeni dodatak za dobijanje tvrdih boilia i nebi trebalo da nedostaje ni u jednom miksu.
Koliina proteina: cirka. 15-20 %
Doziranje: cirka. 10-50 %
Recepti
Ovde još samo par jednostavnih recepta.
U sve ove recepte dodajete još aromu, zaslaðivaš, ulje, amino kiselinu i dip komplementarno miksu, na primer u riblje miksove dodajete mesne arome a u ostale kremaste, voæne, slatke.
Riblji Miks
175 gr. Ribljeg brašna
175 gr. Griza
125 gr. Sojinog brašna
25 gr. Brašna pšeniène srži
Standardni Miks
200 gr. Casein
50 gr. Laktalbumin
100 gr. Brašna pšeniène srži
50 gr. Soja isolat
100 gr. Sojinog finog brašna
50/50 Miks
200 gr. Grubog pšeniènog brašna
100 gr. Kukuruznog brašna
50 gr. Palent
50 gr. Finog sojinog brašna
50 gr. Tamnog ribljeg brašna
50 gr. Svetlog ribljeg brašna
Nut & Spice Miks
300 gr. Kikirikijevog brašna
250 gr. Griza
200 gr. Kukuruznog brašna
150 gr. Robin Red
50 gr. Eggalbumin
50 gr. Laktalbumin
Fisch & Spice Miks
300 gr. Ribljeg brašna
250 gr. Grieza
250 gr. Kukuruznog brašna
100 gr. Robin Red
50 gr. Eggalbumin
50 gr. Garnelenmehl
Birdy Mix
300 gr. Mlevene ptièje hrane
200 gr. Sojinog brašna
200 gr. Griza
200 gr. Kukuruznog brašna
100 gr. Caseina
Nut Mix
400 gr. Kikirikijevog brašna
300 gr. Grieza
200 gr. Kukuruznog brašna
100 gr. Mleka u prahu
Milky Cream Miks
200 gr. Griza
150 gr. Caseina 30
100 gr. Eggalbulmina
200 gr. Rennet Caseina 80
50 gr. Jaja u prahu
50 gr. Brašna kukuruzne srži
200 gr. Sojinog brašna
25 gr. Mleka u prahu
25 gr. Lactalbulmina
Nut Miks
300 gr. Sojinog brašna (masnog)
200 gr. Mlevenih kikirikija
400 gr. Grieza
100 gr. Forelija ili Ptièje hrane
Krem Miks
125 gr. Punomasno mleko u prahu
150 gr. Rižinog brašna
200 gr. Caseina
100 gr. Sojinog brašna (masnog)
200 gr. Ptièje hrane
175 gr. Grieza
Mesni miks
300gr. Meso ili kosti u prahu (Svinjski konzetrat)
200gr. Caseina
100gr. Ptièje hrane
150gr. Lactalbumina
150gr. Grieza
100gr. Sojinog brašna (masnog)
Fisch Miks
400 gr. Ribljeg brašna
200 gr. Caseina
100 gr. Lactalbumina
100 gr. Robin Red
50 gr. Egg Albumina
150 gr. Sojinog brašna (masnog)
Pšenièni Miks
150 gr. Caseina
50 gr. Lactalbumina
50 gr. Natrium Caseina
50 gr. Sojinog brašna (masnog)
100 gr. Pšeniènih klica
50 gr. Šeæera
50 gr. Pšeniènog griza
The History or Story Behind My Site
Arome imaju jednu od kljucnih uloga u nasem traganju za boljim mamcem. Mogu biti prirodne ili vestacke.
Prirodne su :
� cvet origana - crvene je boje, osusen i mleven pretvara se u zeleni prah, vrlo aromatican, podstice varenje. Mesa se sa mamcima za dno u razmeri 5 % po jednnom kilogramu. Prah ne ucvrscuje;
� sladic - mlevenjem rizoma ove biljke dobija se zuti prah, vrlo mirisan i laksativan. Moze se dodavati svim mamcima u razmeri od 2- 5 % po kilogramu;
� safran - osuseni cvetovi su plavicaste ili zute boje. Mlevenjem se pretvaraju u zuckasto-smedj prah koji se uglavnom koristi za blazu aromatizaciju i bojenje smesa za belu ribu;
� ruzmarin - zeleni prah dobijen mlevenjem deluje stimulativno, pospesuje varenje, intezivnog mirisa, moze se mesati sa svim mamcima u odnosu 2-5 % po kilogramu;
� vanila - preradom mahunastih plodova dobija se vanilin prah koji podstice probavni trakt kod riba. Intezivnog je mirisa i kao takav cesto se primenjuje u aromatizaciji mamaca;
� kinin - dobija se iz korena biljke. Postojbina mu je Juzna Amerika. Mlevenjem nastaje sivkasti prah, izuzetno gorkog ukusa. Stimulise nervni sistem i apetit kod riba. Moze se dodavati svim mamcima u odnosu 1-3 % po kilogramu. Deluje kao rasprsivac;
� muskatni orascic - samlevena ljuska sa zrnevljem daje svetlosdmedji prah koji je stimulativan za varenje. Moze se dodavati vecini mamaca do 3 % po kilogramu;
� leptirnjaca - samlevena zrna ove biljke daju prah zuckaste boje koji stimulise apetit i ujedno sluzi kao ucvrscivac. Pozeljan je kao jedna od komponenata mamcima za dno, nemenjena vecim ribama iz porodice sarana. Dodaje se u odnosu 3-5 % po kilogramu;
� melasa - zeleni prah sa blagotvornim uticajem na varenje. Aromatican, dodaje se mamcima za dno, 3-5 % po kilogramu;
� norveski katran - nastaje kao nusprodukt suve destilacije drveta. Crna gusta masa, blago rastvorena, dodaje se mamcima za dno u razmeri 5-10 kapi rastvora po kilogram. Narocito pospesuje ulov linjaka.
Iz citave palete mesnih aroma izdvaja se aroma ekstrakta dzigerice.
Hranljivi aromaticni dodaci :
� kikiriki sa ljuskom - treba ga mleti ili drobiti dok se ne dobije izuzetno masna smesa boje svetlog lesnika. Ova smesa ima jak i karakteristicamn miris, ali i veliku hranljivu moc, tako da moze brzo da zasiti ribu. Pazite da ne predje granicu od 15-20 % po kilogramu;
� kesten - smesa koja se dobije mlevenjem suvog kestena jedna je od najhranljivijih zbog visokog sadrzaja secera i masnoca. Koristi se za dno, moze biti razlicite boje. Doziranje ne sme preci 15 % po kilogramu. Kesten se moze peci, osobine ostaju iste a aroma biva cak intezivnija;
� peceni kiiriki - ova komponenta dobija se mlevenjem pecenog kikirikija. Boja smese varirace u zavisnosti od stepena pecenja. Jaceg je mirisa a manje energetske vrednosti od kikirikija sa ljuskom. Zavisno od mlevenja, moze se koristiti za dubinsku i povrsinsku hranu. Jedan je od osnovnih sastojaka svih vrsta hrane za dno. Preporucuje se upotreba najvise 25 za dubinsku i 15 % za povrsinsku hranu;
� kakao - koristi se za dno i za povrsinu u redukovanim kolicinama i to 1-3 kasike po kilogramu hrane. Izvanredan je za rad digestivnog trakta. Ne koristi se zasladjen kakao jer intenzivno zatamnjuje smesu;
� odmasceni kikiriki - ovu smesu nemoguce je napraviti kod kuce. Vredna je pomena zbog velikog znacaja u pripremanju povrsinske hrane;
� przena (pecena) konoplja - ova smesa dobija se pecenjem semena konoplja. Pecenjem se dobija fina, tamna i mirisna smesa, pogodna za povrsinsku hranu(dozira se 15-20 %) a krupnije mlevena moze uci u sastav hrane za dno 20-35 %;
� kokos - namenjen je za hranjenje na povrsini, na stajacim vodama. Ima slatkast ukus i egzotican miris koji privlaci ribu. U kombinaciji sa masnijom hranom pogodan je kao dodatak mamcima za dno. Za povrsinsku hranu koristi se u kolicini od 10-15 % a u hranu za dno procenat se penje do 25 %.
Sintetizovane arome
Ove arome nastaju kao visokokoncentrovana mesavina hemijskih sastojaka koji su sjedinjeni tako da predstavljaju strogo odredjen miris. Ove arome mogu biti u tecnom i praskastom obliku. One signaliziraju prisustvo htane, sireci se iz mamca kroz vodu. Aroma koja na ribu deluje kao atraktor, mamcu daje osoben ukus po kome ce se on razlikovati od drugih, a upravo to omogucava ribama da prepoznaju i da se naviknu na tacno odredjenu aromu. Jedan od preduslova je da se mesto ribolova prihranjuje.
Veliki broj aroma proizvodi se u prehrambene svrhe. Mnoge od njih se koriste pri proizvodnji razlicitih mamaca za ribolov. Kod nas, nesto poznatije i cesce koriscene arome su : ESTER, CARAMEL, CREAM, TUTI-FRUTI, LIVER SALAMI, CRUSTA CEA... cuvene SENSAS smese i arome, RICHWORTH smese i arome, CORMORAN arome na bazi ulja (anis, herings, mosus).
Iako imaju isti miris, arome se po sastavu bitno razlikuju, sto zavisi od proizvodjaca. Dodavanje odgovarajuce arome u smesu dosta je bitan momenat u pravljenju mamca ( hrane). Veca doza arome od one koja je propisana cini da mamac odbija ribu umesto da deluje kao atraktor. Najbolje je pridrzavati se upustava proizvodjaca. Ako se doda manja kolicina arome od propisane upustvom, mamac je i dalje dobar, jer su tu i sastojci koji se oslobadjaju iz osnovne smese. Mesanje aroma moze biti vrlo delotvorno ali i kontraproduktivno.
Za sve one koji nemaju poverenja u svoje kukinarske sposobnosti, za one koji su cesto u vremenskom skripcu, na trzistu mamaca i riblje prihrane vlada izobilje ponude razlicitih proizvodjaca. Svaka kompanija ima neki proizvod kojim se ponosi:
� QUEST - najbolja mesavina vitamina, proteina, albimina iz kokosjih jaja, enzima koji razlazu belancevine ;
� MILK QUEST boili - u cetiri arome : dzem od jagoda, kukuruzno brasno, ulje od bergamota plus mlecni dodatak;
� BIRD QUEST boili - osnova je mlecni quest obogacen najfinijim mlevenim semenjem pticje hrane. Aroma - vocno-sumeca sa uljem od crnog bibera.
Francuska je zemlja sarandzija. Shodno tome postoji i veliki broj proizvodjaca ribo-specijaliteta. Jedan od njih je i kulinarski gigant " LA SIRENE X 21 "
� FOND FLASH - univerzalna hrana za sve ribe. Vrlo ekonomicna, pravi se u dve verzije: spora i brza;
� APATTRUITES - pastrmska hrana;
� Boili MIX - ribolovne pogace, " carski hleb ". To je presovana hrana za primamljivaje koja se u vodi otapa danima. Proizvodi se u osam aroma i prilicno je ekonomuicna i jeftina;
� CARPES - saranska visokocenjena hrana, smatra se jednom od najboljih;
� LA CORSAIRE ( gusar) - jedna od najpopularnijih takmicarskih vrsta hrane, najprodavanija u nas;
� CHAILI OU - visokoproteinsko pecivo koje se izuzetno dobro drzi na udici, tako da prosecnom ribolovcu jedno pakovanje hleba traje citavu sezonu. Izuzetan je kod lova skobalja, jaza, mrene i ostale bele ribe. U kombinaciji sa "La siren "-ovim vrstama hrane dobar je za lov babuske, deverike i ostale bele ribe;
� LE PUR 100 (crvena) - izuzetan izazivac apetita, dobar za hladnu vodu
Recepti
OSNOVNI MIX (BAZA)
10%brasno od pirinca
10%brasno od przene soje
10%brasno od skoljki
10%brasno od bele ribe
(ako nema brasna od skoljki jos 10% brasna od bele ribe)
(ako nema brasna od bele ribe bilo koje kvalitetno riblje brasno)
10%mleka u prahu
10%pastoncino za ptice crveni
(neznam da prevedem ovu rec ali se radi o samlevenom semenju od konoplje,lana,metlice i ostalih semena u koja je dodato 20%meda ,vitamini,kalcijum.Postoji zuti i crveni i sluzi za ishranu ptica)
5%belog kukuruznog brasna
(sitno samleveno)
5%brasno od sirove soje
(jos bolje protein od soje)
30%semolino
(mislim da se kod nas zove griz)
TECNA MASA NA KILOGRAM MIXA
5 mililitara ulja od dzigerice od oslica
(ili riblje ulje iz apoteke)
3 mll cistog alhohola
2 mll glicerinskog ulja
(ako ga nema ulje od kukuruza)
2 kasicice meda
3 kasike secera u prahu
(jos bolje tecni zasladjivaci samo sto se smanjuje kolicina)
4 jajeta plus dva zumanca
2 kasike gustina od kukuruza
10% BRASNO OD PSENICE
25% GRIZA
10% BRASNO OD SOJE
10% MLEKO U PRAHU
10% HRANA ZA PTICE(SITNO SAMLEVENA)
20% CONCETRAT ZA ISHRANU MALIH TELICA(SA STO VISE PROTEINA)
STO SITNIJE SAMLEVEN
5% SAMLEVENE PLAZME(ILI NEKI DRUGI KEKS)
10% BELO KUKURUZNO BRASNO
*************************************************************
2 strana
6 JAJA
5ml ULJA OD KIKIRIKIJA(ILI KUKURUZA)
2 KASIKE VANILIN SECERA
2 KASIKE SECERA U PRAHU(ILI TECNI ZASLADJIVACI)
OD 3 DO 5 ml AROME PO VASOJ ZELJI(VANILA,JAGODA,BANANA)NA VOCNOJ BASI.
1 KASIKA OTVARAC APETITA(PRAH KOJI SE DAJE PILICIMA DOK SU MALI DA BI SE STO PRE UTOVILI)
Rezept:
300 gr Sojinog brašna (punomasnog)
150 gr Kukuruznog griza
100 gr Birdfoog (Crveni)
100 gr Robin Red (original Hait's)
50 gr Egg Albumin
100 gr Tiger Nuts (mleveni)
100 gr Mlevene konoplje
100 gr Školjki (priprema opisana u tekstu)
10 ml Solar zaslaðivaèa
olivalentni miks
84 g kazeina
47,5% proteina
84 g pšeniène krupice
112 g sojinog brašna
5-10 ml arome (na 500 g)
Boja fakultativna
Sadrži umjeren postotak proteina, prikladan je za obilna primamljivanja pošto su dva proizvoda koja èine 70% sastava prilièno ekonomièna. Uèinkovit je tijekom cijele godine i manje više na svim vodama.
Miks za izlovljene vode
56 g kazeina
45% proteina
2,1 kg hrane za prehranu maèki
14 g albumina
Bez boje i bez mirisa
Po svom uravnoteženom sastavu, ovaj je miks prilagoðen ribolovu na vrlo izlovljenim vodama. Hranu za maèke najèešæe u obliku granula, potrebno je prethodno samljeti u brašno.
3 strana
Miks za zimski ribolov
112 g pšeniène krupice
42 g kazeina
37% proteina
112 g bird food
14 g albumina
5-10 ml arome (na 500 g)
ecept 1
500 g miksa
10 jaja
1/2 žlièice žute boje
2 žlièice voænog stimulatora
7 ml arome javora
10 ml esencijskog ulja bergamote
2 žlice biljnog ulja
Recept 2
500 g miksa
10 jaja
1/2 žlièice smeðe boje
2 žlièice stimulatora èokolade
7 ml arome èokolade
10 ml esencijskog ulja mandarine
2 žlice biljnog ulja
10 ml sweetnera
Recept 3
500 g miksa
10 jaja
1/2 žlièice crvene boje
2 žlièice stimulatora jagode
5 ml arome jagode
4 ml miješanog ulja miris jagode
5 ml esencijskog ulja bergamote
5 ml sweetnera
5 ml amino-kiseline
Strana4
Letnji miks(miks za toplu vodu)
25% ribljeg bra�na
15% hrana za ptice
25% griz
20% bra�no od soje
15% bra�no od pirinca
Zimski miks(miks za hladnu vodu)
30% griz
20% kukuruzno bra�no
20% bra�no od soje
20% bra�no od pirinca
10% ribljeg bra�na
37,5 % ribljeg brašna (2/3 bijelog)
31,25% CLO/BLO smjese sjemenki
12,5 % 90 m kazeina
12,5 % pšeniène krupice
6,25% jetra u prahu
Koristiti s Rod Hutchinson Monster Crab-om i Shellfish Sense Appeal-om.
37,5 % pšeniène krupice
37,5 % sojinog brašna
12,5 % mlijeka za telad
6,25 % koncentrat sirutke u prahu
6,25 % multivitaminskog dodatka
Koristiti s Rod Hutchinson Chokolade Malt-om ili Scopex-om.
Boili mix I
Sojino brasno -300 grama; Psenicni griz - 300 grama; Kukuruzno brasno - 250 grama; Kasein ( ili mleko u prahu ) - 50 grama; Jaja 9- 10 komada.
Boili mix II
Sojino brasno - 400 grama; Kukuruzno brasno - 400 grama; Psenicni griz - 100 grama; Krompir pire ( u prahu ) - 50 grama; Laktabulmin (ili mleko u prahu ) - 50 grama; Jaja 9-10 komada.
Boli mix III
Sojino brasno - 200 grama ; Kukuruzno brasno - 250 grama; Pticija hrana (brasno) - 250 grama ; Pticija hrana ( zrno ) - 50 grama; Psenicni griz - 150 grama; Mleko u prahu - 100 grama; Jaja 9- 10 komada.
Mesni boili
Mleveno junece meso - 100 grama; Mlevena dzigerica - 100 grama; Kukuruzno brasno - 50 grama ; Psenicno brasno - 50 grama; 1 supena kasika sojinog brasna; 1 kafena kasika mleka u prahu. Gotove boilije uvaljati u krv ( sasusenu i isitnjenu ).
Vocni boili
Testo : Kukuruzno brasno - 100 grama; Psenicno brasno - 100 grama, 2 jajeta; Koncentrat za pilice ( ili riblje brasno) - 50 grama; Hrana za pastrmke( pseca hrana) _ 50 grama; 1 supena kasika skroba; 1 kafena kasika sojinog brasna; 1-2 kafene kasike mleka u prahu; Vocni koktel : 2 kafene kasike pudinga od jagoda; 1 kafena kasika pudinga od malina; 2 kafene kasike pudinga od banana; 1/2 kafene kasike kokosovog brasna; malo struganog orascica.
пс-
Ovoj tekst go cuvam mnogu odamna ne se ni secavam koj e avtorot,ali bar ke ima sto da se cita