Јас имам Silstar 20-40g 270cm. Ловев минатата година претежно на Вардар, и можам да кажам дека е јака дури и за струите кои ги има на каскада во карпош, вибрации на помали воблери тешко се осеќаат, а и риби 300-400 од грама не пружаат големо задоволство при борба со таа трска.
Од другастрана, имам една стара Germina, 180cm со 15 грама маx грамажа. Со неа кога фрлам воблери и од 3-4 грама, плиткоронци, кога ќе го зафати воблерот јака струја, има премногу големи вибрации и е зорт за работа со неа.
За на езеро, не би ти требале кашики потешки од 15 грама, така да од тоа може да се извлече заклучок дека ќе ти легне трска со акција макс 20-25 грама. Да имаш малце луфта за експериментирање
И јас би ти ја препорачал Catana-та на leunovo, ја гледав денес и многу ми прави мерак.
Инаку, универзална спин трска, како и кај секој друг вид на риболов не постои. Среќа што планираш риболов на езера, и на Вардар, кој сепак е поголема река, па таман должината од 270cm и акција до 25грама за клен и пастрмка ќе ти одговара одлично.