Mnogu si blag prema kolegite
Jas ne gledam avtorot na postot tuku gledam napisanoto i toa go komentiram . . ..
Eve ja poslednata tvoja recenica vo tvojot posleden post .. . .
Ova ne e karakteristicen nacin na hranenje na somot, mozebi nekogas i nekade i somot ova go pravi no jas mislam deka toa e poveke isklucok otkolku pravilo.
Ova boldiranot jas go narekuvam diplomatija
A moj odgovor na izjava deka somot tepa so opasakata ribi pa . .. . .. e ova ..APSURD ! Apsolutno netocno ! Nevozmozna misija ! dosta e , svativte poentata .
E sega okolu usisuvanjeto ..hm i so toa ne se slagam bas ..... Koga somot moment pred da lapne ribata ja otvori ustata vo nea moze da vleze onolkava kolicina na voda kolku sto e zapreminata na suplinata .Ni mililitar povejce ni pomalku . I taa voda sto ce ispolni ustata nema da doajga samo od napred , fizikata veli linija na pomal otopor ..najbrzo ce navleze vodata sto ja opkruzuva zinatata usta ..od SITE strani ! I sega ajde kolkav da go istegneme somot ? 100 kg ajde i kolkava dupka ima koga zine ? 10/15 litri zapremina ? A toa znaci deka nema da povlece voda ni 20 cm od pred sebe ...A sto ako e 10 , 20 kg za koja kolicina usisana voda zboruvame togas ? Sakam da kazam efektot na usisuvanje na tolku mala kolicina na voda e tolku mal sto e zanemarliv ................ Ne decki toa e samo uste eden mit koj ostanal od nekogas . .. ..pomal vobler pa ..najlon da polesno usisal .. . . Prasajte se togas sto ce mu ce onie cetki ? Ne , toj e sovrseno prilagoden da LOVI -Zbira hrana vo site uslovi .....samo ne so opaska i usisuvanje
Sekoj predator bez razlika dali e toa som ili stuka ili .... go koristi efektot na protok na vodata koga ke ja otvori ustata i skrgite vo isto vreme.
Toa mozete da go vidite i na videoto so somot i krapot vo akvariumot ( dokolku precizno go pauzirate ).
I iste nesto da Ve potsetam, kolku pati nekoj mamec ste videle deka e zakacen duri vo zabrite na ribata, bez razlika dali e som, stuka ili nekoja druga golema grablivka.