Imas izbor vo Skopje, pomalku ili poveke vo sekoja od prodavnicite ke najdes 2,10 m. trska NO ima edna druga rabota.
Lovis na Vardar, reka, verojatno lovis pastrmka, pretpostavuvam deka frlas najcesto spineri, mepps 2-3, mosca ..... ponekoe voblerce ne potesko od 7-8 gr.
Moja preporaka e da ja prodades i masinkata i da si kupis edno novo kompletce.
Masinkata za ova sto go frlas a i za toa sto go lovis e pregolema i preteska, plus ne e najdobra opcija masinka so zadna kocnica. Na ova da dodadam i deka verojatno nemas staveno pletenica na nea.
I tuka vednas da razgranicime.
Mozes i ponatamu da lovis so tvojata oprema no ako sakas veke, kako sto kaza , pokvalitetno, togas treba da racunas na edno 150 Eur ( komplet ).
Ako gi nemas sega pocekaj ili kupi del po del no so pamet. Podobro plati ednas poskapo otkolku poveke pati poeftino.
Ako pogore pogodiv kako lovis, idealna kombinacija bi ti bilo nekoja trska so dolzina 2,10 - 2,40 i tezina na frlanje 10-30 gr. ( so rezerva bidejki ima prilicno zakacki vo Vardar ). Vo rib. prikazni imas Seika trski ( ne se losi ), kaj Zare vo TC. Bunjakovec imas Kormoran i Daiwi ( nesto poskapi no se naoga ) vo Prosport imas Shimano ( Catana na primer ). Verojatno ke najdes nesto za 50-60 Eur.
Ako ja menuvas i masinkata togas imas dobri Zauberi vo Rib Prikazni, Daiwi i Cormoran kaj Zare vo Martisport, Spro i Shimano kaj Prosport ( kaj Rampa - Kisela Voda ). Golemina 2000 ( ne ti treba poglema - na Vardar frlas 30 m. konec najmnogu).
Da imas poveke iskustvo ima edna dobra trska na forumov sto se prodava ama tezinata na frlanje e mala i bara pogolemo iskustvo. A moze i nekoj drug od forumov ke ti ponudi neskoja trska.
Ako ja menuvas masinkata bi ti predlozil da zemes i pletenica. Ima golemi prednosti vo spinot nad monofilot. No i obavezno da stavis predvez.
Sase vo pravo si se sto kaza, najdobro da ja prodadam masinkata na nekoj krapdjija zasto mene ne mi brka rabota. Zimava da se zastedi nekoj denar pa zdravje na prolet so novo kompletce na reka.
Fala ti mnogu