Поздрав до сите!
Во намера да придонесам во изработката направилникот за Првиот Мушичарски Куп во Македонија би сакал да изнесам некои свои видувања и согледувања.
Со оглед на тоа дека ова би бил прв натпревар во мушичарење сметам дека неговата ГЛАВНА ЦЕЛ пред се треба да биде омасовување и популаризација на овој вид на риболов. Доколку е тоа така, мое лично мислење е дека истиот не треба да се оптеретува со премногу ригорозни правила кои можат да доведат до одвраќање на потецијалните натпреварувачи од пријавување на купот, како и забуни и незадоволства во текот и по натпреварот.
Имено, пролистувајќи ги правилниците на FIPS - Mouche (меѓународната федерација на мушичари) и правилникот на Мушичарската федерација на Босна и Херцеговина (можеби најнапредна федерација во регионот, како и организатор на следното светско првенство во мушичарење), увидов дека постојат значајни разлики помеѓу истите.
Главно правило кое го увидов е дека Домаќинот ги одредува правилата!!!
Поради тоа се залагам за “либерални“ правила при организираше на НАШИОТ Куп.
Имено, во правилникот на FIPS - Mouche стои дека е дозволен риболов со не повеќе од 3 мушички (притоа меѓусебното растојание да им биде поголемо од 50 см),
28.4. A maximum of three flies is permitted which must not be closer to each other than
fifty cm, measured eye to eye, hanging freely. /
http://www.fips-mouche.com/index.php?op ... &Itemid=11
додека во правилникот на БиХ стои риболов само со една мушичка. Воедно да не заборавиме дека во воведот на Босанскиот правилник стои дека е изработен врз основа на правилникот на FIPS - Mouche, а потоа модифициран. Вредно за помен е и тоа дека на 5-тиот Куп на земјите од Јадранско - Подунавскиот слив одржан во Црна Гора, Плав (каде што имаше чест за прв пат да учествува и екипа од Македонија) се применуваа правила поблиски до правилникот на БиХ.
Лично ловам со 2 мушички и тоа е она што мене ми одговара (ова ми изгледа и како компромисно решение, а воедно се поклопува и со праксата на нашите терени), но немам проблем и со било која друга одлука која ќе биде донесена од страна на мнозинството.
Она што е заедничко и за двата правилника е дека јадицата е без повратна кука (barbless). Ова правило никој не го споменува и сметам дека е во ред доколку не го применуваме (барем на првиов куп).
Она што е битно според мене е да има улов на риба (со оглед на тоа дека не можеме да се пофалиме со некој голем рибен фонд). Затоа велам дека не треба да се оптеретува натпреварот со премногу строги правила (барем не овој прв Куп).
Друго правило кое за разлика од претходно споменатите во нашиот случај е поразлично е времето на риболов. Ние предвидуваме 2х2 часа, а во споменатите правилници е 3х3, односно 5х3 часа. Тука загрижува веројатноста од слаб улов што би било многу негативно за самиот Куп. Затоа сметам дека кај нас би можело да биде 2х3 часа. Чисто да се зголемат шансите за подобар улов.
Лидер
Во однос на лидерот сметам дека две должини од трската е О.К. решение. Дали ќе бидат тонечки или плутачки исто сметам дека не е битно.
Стример
Во однос на стримерите сметам дека големината на главата треба да биде ограничена доколку веќе постои ограничување кај нимфите.
Движење
Движењето низ сопствената позиција по мене не треба да се ограничи. Секој е господар на сопствената позиција
Улов на риба
Би го додал правилото дека риба која е закачена во сопствениот сектор може да се “заморува” во секторот на друг натпреварувач но не подолго од 5 минути. Притоа истата треба да биде “извлечена” во сопствениот сектор за да биде сметана за регуларен улов.
Воедно да се смета за регуларен секој улов закачен во пределот на устата (од почетокот на усната до крајот на шкргите)
“Only fish hooked in the mouth area, i.e. in front of the rear edge of the gill cover, will
be eligible.”
Опрема за движење низ вода
Нека биде по сопствен избор. Проверка на истата пред почетокот ми е некако премногу и сметам дека нема никаква потреба од тоа
Веќе ми изгледа долг постов како за прв
, па доколку имам уште нешто дополнително ќе се јавам