www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пет Ное 29, 2024 1:36 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «123456»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Predlog -promena na cena na ribolovna dozvola
ТемаИспратеноCOLONПет Сеп 05, 2014 11:06 am 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Aпр 12, 2012 3:42 pm
МислењаCOLON605
ilija НапишиCOLON
ilija НапишиCOLON
Aj da pocneme od obratno . Ke postavam nekolku prasanja i da gi odgovorime:
1 na nasite vodi ima mrezari.
2 Zasto ima mrezari?- Zasto nema cuvari.
3 zasto nema cuvari?- zatoa sto nema pari da se platat cuvari.
4 a zasto nema pari?- ..........
5 ............?-...........
6 .........
Aj prodolzete ja prikaznata sekoj od vas za da vidam kakvo resenie ke dade za spravuvanje so problemot na nasite vodi.
Mojot stav go znaete, da cujam kakov e vasiot
Moze li tie nekolkumina sto se javija na temava da ja prodolzat prikaznava?
Trasul, Lepi,Kladafora....
Prijatele mrezari ima bidejki nema koj da go sprovede zakonot,ne bidejki nema cuvari negi zatoa sto nemaat interes da pisuvaat prijavi na nivni lugje...samite koncesioneri se vmesani vo celava prikazna sose cuvarite...Da receme da bide drzavnata dozvola 4000 barem 50posto poveke ribari ke ja imaat i so toa pogolema masivnost po vodite i pomali sansi za mrezi i takvi zloa

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Сеп 05, 2014 3:46 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 06, 2010 10:29 am
МислењаCOLON2030
ЛокацијаCOLONКочани
Trasul НапишиCOLON
......
Бидејки 80% од мрежарите поминуваат неказнето затоа има мрежари и џабее и рибари повеке и чувари.Последно кога зборев со еден чувар и ми кажа дека џабе одел на суд сведочел итн,обвиненијата повторно биле отфрелни бидејки немало ДОКАЗИ...Додека законот не почне да функционира за сите под еднакво се до тогаш ке си има мрежари,најчесто локалци кои се закон и ред на езерата! Ситните ги факаат одма,а на оние нај опасните никој ништо не им може!И никој не може да ме убеди во спротивното.
Е сеа ако се се среди и ако има ред,да нема мрежи,струкови,сертмиња,да не се ловат маломерни риби итн..тогаш може да разговараме и за 10.000 денари дозвола,а се додека е вака и 1000 ден. се многу.
Лично јас 100000 пати се покајав што извадив државна не е толку за парите туку изреволтиран сум бидејки сум направен МАЈМУН.Ловам мегу 10 риболовци од кои имам само јас дозвола и во исто време ги гледам како ловат мали крапчиња и исто така на 20 риболова само еднаш дојде чувар.Зборам за Калиманци.
На Градче секој ден има по 10-15-20-50 риболовци без дозволи кои се таму секој ден и си тепат се што мрда во вода,сомчиња,крапчиња и ама нема баш никој да дојде да направи контрола,зборам за инспектор,кој тооолку беше заебан и страшен на зборови.Кнежево исто до сега немам видено чувар,а на малите крапчиња маме им се е*е секој ден и тоа КОЛИЧИНСКИ,а покрај нив и на оние од 700-800 до 1кг по 5-6-7-15 комада колку се фати толку..Мантово исто за мали крапчиња не знам,ама знам дека има мајмуни кои ставаат струкови и слично и на нив никој не им може ништо.а истите тие живеат на езерото!!!
Е кога тоа ке се среди мислам ке го среди државата(судот)не концесионерот тогаш ке платам и 500еу државна,а ако остане вака и јас ке станам како остала багра ни легитимација,а не пак дозвола од 100еу...100 мајки да и е*ам!!

Alliance Carp Team

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 06, 2014 9:22 am 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONВто Maр 08, 2011 6:49 pm
МислењаCOLON374
ilija НапишиCOLON
Pisete gi vasite komentari samo nemojte da ne prejde komunikacijava vo druga nasoka
1. Jas ne sakav da kazam deka treba da ne se isplati drzavata dozvola vo odnos na dnevniot ulov . Samo kazav deka 1700 den. e edna troska. Koj e dobar ribar moze da fati riba so pogolema vrednost duri da ja napravat godisnata i 200 evra.
2. Ne sakav da kazam deka pastrmkara e najvredna riba. Eve primer sakam da ima revir vo Demir kapija vo koj plivaat golemi somovi. Dnevna karta e 600 denari i ima cuvar postojano. Poradi vaka dobrata cena koncesionerot se nafatil da uveze pomladok na som od duga zemja zatoa sto kaj nas nema. Neznam dali toa ne bi bilo Raj za Bobi Brada.
3. Ne pocnuvajte so muabeti prvo koncesionerot da ja zbogati vodata pa posle ke platam.
Toa e proces koj se odbiva paralelno i rezultatite se gledaat za 2-3 god.
A okolu toa dali koncesionerot ke bide dosleden na ova e faktoy deka u vrat ke mu disat drugite konkurenti zatoa sto vekje se raboti za drugi pari.
4. Standardot. Ribolovot ne smee da bide resavanje na socijalni prasanja. Toj sto nema pari nema da odi sekoj den po riba( treba da odi na rabota) a koga ke odluci da odi po riba ke ima pogolemi sansi za da fati nesti zaradi pobogatite vodi.
Znaci kvalitet a ne kvantitet.
Eve da receme da se odi dvapati mesecno po riba, 10 meseci vo godinata.
Toa e 20 ribolovno denovi.
Ako cenata e 400-500 denari togas na godisno toa e 8000-10000. Sigurno tolku se trosi na benzin za po riba.
Za zal kaj nas 80 % od ribolovcite odat so pomisla kako da ja isplatat dozvolata od prodazba na ribi
Eve primer vo Stip eden ribolovec go prasuvam dobro te gledam sekojdnevno na rekata i toa vo zimskiot period a toj mi odgovara ako sedam doma treba da zapalam ogan da trosam drva vaka dojdam na rekata ne trosam drva i ako fatam 1-2kg riba ja prodavam i zarabotam uste 300 denari
Ne e samo toj pogolem del se takvi toj e vo situacija ako moze denes 100 kg da fati celata ke ja isfaka nema riba da vrati vo voda toa ti se nevideni stetocini.epa nebiva taka rekata ne e izvor za egzistencija neka odi neka raboti i neka si plati dozvola i da odi dvapati nedelno na ribi i sporedbata sto e napravena za visina na cena na dozvola so 1 kg ribi e vistinskiot nacin na razmisluvanje na pogolem del od ribolovcite dali od ribi ke moze da gi pokrie trosocite za dozvola i zatoa treba vo celava drzava da se pokacat cenite na dozvolite.toj sto misli da zarabotuva od ribi neka ne izleguva po rekite i ezerata dokolku mu e skapa dozvolata barem cesnite ribolovci ke lovat na mira koga ke izlezat ednas ili dvapati nedelno pokraj nekoja voda ribolovot e da se relaksiras hobi da si ja izladis glavata a ne e nacin da zarabotuvas

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 06, 2014 9:44 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON2030
ЛокацијаCOLONКочани
nikola НапишиCOLON
...
Зелени ставете копче за ЛАЈК

Никола :lepi:

Alliance Carp Team

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 06, 2014 10:14 am 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Стaви де, зелен си сaмиoт, кoгo прoзивaш? :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 06, 2014 11:50 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON2030
ЛокацијаCOLONКочани
Филип НапишиCOLON
Стaви де, зелен си сaмиoт, кoгo прoзивaш? :D
Ејјј..дали оти имам спиено еден саат само ми се причинува или стварно сум зелен...Лелее сеа кога ке почнам да банирам!!

:mrgreen:

Alliance Carp Team

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 06, 2014 12:52 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONЧет Aпр 28, 2011 5:51 pm
МислењаCOLON1321
ЛокацијаCOLONRåån
ilija НапишиCOLON
Aj da pocneme od obratno . Ke postavam nekolku prasanja i da gi odgovorime:
1 na nasite vodi ima mrezari.
2 Zasto ima mrezari?- Zasto nema cuvari.
3 zasto nema cuvari?- zatoa sto nema pari da se platat cuvari.
4 a zasto nema pari?- ..........
5 ............?-...........
6 .........
Aj prodolzete ja prikaznata sekoj od vas za da vidam kakvo resenie ke dade za spravuvanje so problemot na nasite vodi.
Mojot stav go znaete, da cujam kakov e vasiot
Drustvata se tie koj stopanisuvaat so vodata koja ja dobile pod koncesija. Oni si odlucuvaat za ceni i za samoto ureduvanje na revirot.
Si lovel po stranstvo i mozes da si doneses zaklucok, si videl vodi koj se pod koncesija na dobro organizirani drustva koj imaat razvieno bisnis plan za svojot revir. Istite tie drustva ne razmisluvale komunisticki cekajki drzavata da im gi sredi revirite nego si gi zasukale rakavite.
Ti fali ribolovno drustvo so vizija i plan za revirot na koj ciljas.
Zasto se nema vizija , ne go znam odgovorot , ako mislis deka samo so pokacuvanje na ribolovnata dozvola ke resis eden problem bez gorenavedenoto , se lazes.
P.S
Predlogot go iznesuvas na pogresno mesto, treba da se obratis do tie sto stopanisuvaat so taa voda za koja sakas dozvolata da kosta poveke. Ako ne se lazam , samite ribolovni drustva si go kreiraat cenovnikot.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 06, 2014 1:08 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПон Ное 14, 2011 7:45 pm
МислењаCOLON3010
Razbiram deka i ribolovcite stvaraat problemi ne samo mrezarite no realnata slika e deka problemot lezi vo samata drzava sto dopusta takvo odnesuvanje bez kaznuvanje,popustanje i krajna neserioznost.Kolku primeri ima po forum kade samite dzandari ne gi znaat zakonite ? Inspektorite gi zaboravile pola od vodite samo na tie 2-3 vodi odat "popularnite" a drugite se ostaveni sami za sebe.
Mozeme 500 predlozi za zakoni da doneseme za ceni za sto bilo povrzano so ribolov no pak istata slika ke se gleda golem del ribolovci bez dozvoli lovat,a tie so dozvolite fakaat da gi isplatat dozvolite ako mu stavite pogolema cena vo denesnite uslovi samo ke go napravis po agresiven za da si ja isplati istata.
Stegnati kontroli i realno ne strogo tuku realno kaznuvanje sve ke smeni,a izgubeni slucai nemalo dokazi ovoj mu bil prijatel na toj i fakanje vrski mislam deka nikogas nema da prestane vo ovaa nasha grutka zemja.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Сеп 22, 2014 12:19 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Jул 05, 2013 5:01 pm
МислењаCOLON621
nikola НапишиCOLON
Eve primer vo Stip eden ribolovec go prasuvam dobro te gledam sekojdnevno na rekata i toa vo zimskiot period a toj mi odgovara ako sedam doma treba da zapalam ogan da trosam drva vaka dojdam na rekata ne trosam drva i ako fatam 1-2kg riba ja prodavam i zarabotam uste 300 denari
Страшното е што луѓето веќе се научија и голем дел шетаат во делот кај ново село и на лице место ја купуваат рибата. Типот си седи по цел ден и идат и на лице место ја земаат, а имало и случаеви кога седеле до него и го чекале ако нешто фати и на лице место да ја земат рибата.
Пензионерите под итно да им се качи цената. Од старците место не можеш да фатиш, башка се караат со тебе ако им го „земеш“ местото, претходниот пат еден буквално да можеше во скут ќе ми седнеше, на крај ми пукна филмот и се тргнав... Беше или тоа или часови по пливање за истиот... :evil: ... А пак ако те видат некаде да извадиш риба, утре се 4-5-рица на тоа место...
Воедно сакам и да ја пофалам работата на чуварите... Шетаат по реката, ги проверуваат чуварките и се што е малумерно ги тераат рибарите да ги враќаат во река... Полека ама сигурно Бреглница заслужува и да се плаќа повеќе, доколку се средат уште некои поситни проблеми, ќе биде рибарска Мека...

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Сеп 22, 2014 1:30 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПон Ное 14, 2011 7:45 pm
МислењаCOLON3010
So starci i so mali deca da ne si imas rabota... taka mene mi vikaat :lol:

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «123456»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2