www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Саб Ное 16, 2024 1:50 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS678910ELLIPSIS18»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: АКУМУЛАЦИЈА - МАНТОВО
ТемаИспратеноCOLONСре Maј 07, 2014 10:34 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Дек 05, 2013 11:18 am
МислењаCOLON103
ЛокацијаCOLONШтип
spiro_jas НапишиCOLON
со рибата што истекува не е страшна работата - пошто се работи за карас
риба која е штетник , така да природата самата си прави селекција или пак инстиктот на штетникот да се насели во други води го носи до црпалките на овие Истеривачи на Духови што го чекаат, јас да сум субвенции ке им дам
и тоа по кило уништен карас
ама само за карасот што го чистат - да не се погрешно разбереме дека ги подржувам за другите видови

таа гнаса од риба треба систематски да се искоренува од сите води каде постои а не пак да се брани
Prijatele nikoj nema pravo da sudi koja riba treba da zivee, koja treba da se trebi bezmilosno. Vo sredina kako Mantovo, ezero vo koe e narusen lanecot na ishrana, kade vladee neviden kriminal, kade nema uspesen mrest na BILO koja riba veke 25 godini i poveke poradi vakvi i sekakvi "kormorani" i karasot e "plemenita riba".Tuka prirodata ne pravi selekcija, tuka "kormoranite" ja koristat elementarnata nepogoda i ja tamanat ribata pred oci na site nas.Organizirani, nekolku od niv stojat na zidot od branata i zjapaat vo zvonoto i vo daden moment koga vodata ke povlece jato ribi vo istekot...se derat do ovie "kormorani" dole so kepcinjata...IDAAAAT!!!! I dole ke se ispotepaat za podobra pozicija koj da fati. Narod polno, kako na sobor, na manastir...KONCESIONEROT ZIV GO NEMA!!!! Trebase da bides 2 min. na istekot na ezeroto i da se obides da izbrois kolku druga sitna riba pluta po vodata. Da prepoznaes poveke vidovi pa TOGAS sudi koe treba da zivee, a koe zivotince da umre!

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Maј 07, 2014 10:39 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

МислењаCOLON103
ЛокацијаCOLONШтип
Филип НапишиCOLON
Еве што добивме на е-маил:
ЦитатCOLON
Decki zdravo,
Se obidov da gi zakacam videata na forumot ama nesto ne mi ode so konvertiranjeto na istite pa vi gi prakam po mail so nadez deka vie ke gi obrabotite i zakacite na stranata na Ribar za da vidi Makedonija so se slucuva na Mantovo.Ova e veke vtora godina po red kako istiot koncesioner dozvoluva" krazba" na ribniot font so izgovor deka e elementarna nepogoda. Snimkata mozebi ne e profesionalna i kratko trae no dovolno za da se vidi deka bespomosnata riba goneta od instiktot za mrest pagja vo odlivnoto zvono povlecena od vodeniot tek i dolu na izlezot od branata ja cekaat spremni gragjani so soodvetni rekviziti za crpenje. "meredovi " izraboteni od vreki za piper, obraci od tocak so mrezicki pa i po nekoja crpka kupena od prodavnica. I NIKOJ NE MRDA SO PRST. KADE E KONCESIONEROT?!! DA DADE NALOG NA RIBOCUVARSKATA SLUZBA PA I NEKOJ DOBROVOLEC, RIBOLOVEC, ENTUZIJAST KE SE PRIJAVI DA POMOGNE. Ako nisto drugo so povremeni frlanja kamenja vo vodada ke se izbrka ribata od okolu zvonoto i ke se spreci da se odlee vo dupkata. Sramota za niv!!! Uste i pomos finansika baraa lani za istiot slucaj. Rezil.
Pozdrav!
do mene stigna i vtoriot klip od mantovo. ako mozete postavete go i nego, toj so zvonoto i momentot koga riba pagja vo dupkata povlecena od vodata.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Maј 07, 2014 10:46 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Феб 26, 2011 4:07 pm
МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
јас кажувам за карасот, тоа е коров кој и штети на мрестот на другата автохтона риба. и тоа е мое мислење
а концесионерот што прави, превзема не превзема има инспекторат кој ке ја реши оваа корморанска фела

нека му опни по една пријава за криволов па утре пак таму нека мафтаат со то мрежичките или пак на концесионерот нека му ја здрви пријавата како и низ други места низ МК

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Maј 07, 2014 11:33 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

МислењаCOLON103
ЛокацијаCOLONШтип
spiro_jas НапишиCOLON
јас кажувам за карасот, тоа е коров кој и штети на мрестот на другата автохтона риба. и тоа е мое мислење
а концесионерот што прави, превзема не превзема има инспекторат кој ке ја реши оваа корморанска фела

нека му опни по една пријава за криволов па утре пак таму нека мафтаат со то мрежичките или пак на концесионерот нека му ја здрви пријавата како и низ други места низ МК
Izgleda ne procita sto vi napisav. NEMA (skoro bukvalno) druga riba na Mantovo. Ima mizerna kolicina kostrez, nesto klen, soncanici, belvica (edvaj se odrzuva), som, karas i polani za prv pat posle 20god. poribija krap so "duri" 64kg podmladok. (Mantovo e dolgo skoro 4km, siroko vo prosek 500m). Koga se pusti vo upotreba ezeroto '76 za sportski ribolov imase klenovi i bojnici kilasi, mekite mrenki narasnuvaa do rekordni dimenzii, krapcinja "golaci" imase poveke od so sea belvica ima. Sega poveke nema bojnik so decenija i poveke, klenot e za greota, mrenki ic. Znaci avtohtonata riba iscezna. Krap i som, kapitalci imase do pred petnasetina godini, ama kriminalcite gi sotrea. Dodusa som seuste ima, ama do koga. Karasot se pojavi od prilika pred 10-17 godini i dostignuvase rekordni dimenzii. Svedok sum na kapitalen primerok na karas 2.3kg. ZENA go ulovi! :volku_golema: Sega ima normalni parcinja od po 100-300gr i tolku. Isea daj i taa da ja sotreme!!! Prirodata sama ke si vospostavi ramnoteza ako ja ostavime na raat. Nikoj, povtoruvam nikoj nema pravo da odlucuva koj vid treba da se tamani dusmanski. Dovolno predatori ima vo vodata za da go pravat toa za sto se sozdadeni. Nie samo smetame so nasite inicijativi. A vo vakvi situacii izlisen e sekoj komentar za ispravnosta na koncesionerot i nadleznite organi. Posteniot ribolovec moze samo beznadezno da gleda so se slucuva. Eve prijavuvame, komentirame...reagirame!!! Koj ne slusa? :foottap: :head_bang:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Maј 08, 2014 7:56 am 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
fisherman67 НапишиCOLON
polani za prv pat posle 20god. poribija krap so "duri" 64kg podmladok
Да не заборавиме:

viewtopic.php?f=42&t=4224#p167277

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Maј 08, 2014 6:52 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

МислењаCOLON103
ЛокацијаCOLONШтип
Филип НапишиCOLON
fisherman67 НапишиCOLON
polani za prv pat posle 20god. poribija krap so "duri" 64kg podmladok
Да не заборавиме:

viewtopic.php?f=42&t=4224#p167277
nisto ne se otvara!???
So da ne zabraveme?

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Aвг 11, 2014 8:54 am 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONВто Феб 05, 2013 11:17 am
МислењаCOLON421
Mantovo izminatiov vikend, petok navecher, sabota i nedela do pladne, rezultat dva kostrezha od po polovina kilogram i nekolku sitni, eden krap id 1.5 kg, dve somchinja 2.9kg i 2.4kg , loveno na pijavica i crn crv, krapot udri na pijavica da :D
Dnevna karta e 100 denari, chuvarskata sluzhba si ja vrshi rabotata koga se ribolovci so trski vo prashanje vo celost i toa e za pozdrav

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Aвг 12, 2014 2:38 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 06, 2010 10:29 am
МислењаCOLON2030
ЛокацијаCOLONКочани
Мантово 5-6 август за една вечер 6 риби од кој три фатени ситен крап од 1,5-2+ ... Требаше да бидам уште една вечер ама времето ме избрка,а сигурен сум дека ке имаше доста риби...Ако планирате да ловите на месна боила или слично бегајте колку може подалеку од обала и подлабоко,цел ден се расправав со ракот повеке префрлав од што ми стоеа трските во вода конечно кога развлеков на 200+ метри две трски и четири на 100тина метри видов раат и дојде првото рипче.....
Имавме интересна ситуација со рибочуварот кој доста се изнервира кога му покажав држана дозвола (инаку фин човек) и у стилот па „ние плакаме концесија,порибуваме,а вие плакате на државата они на нас не ни плакат итн..„
После кога му рековме дека не е наш проблем тоа па човекот се јави на некој ШЕФ па му кажуваше (се жалеше)дека излегле многу со такви „зелени„ дозволи и ми кажа сега за сега ке можело да се лови ама нема да можело да се зима повеке од 3-4кг риба,додека ако си платиш дневна или годишна можеш да земе колку сакаш :head_bang: ...Се гледаше дека чуварот не е ниту малку виновен дека не го измислува тој тоа,туку дека некој над него му ги кажува тие правила...

Alliance Carp Team

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Aвг 12, 2014 3:47 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:44 pm
МислењаCOLON4404
Koga ke razmislis pa i vo pravo e cuvarot,koga ke se sobiraat pari za poribuvanje nemu nikoj nema da mu kaze eve ti pari,nego mu veli naplacas dozvoli od tie pari ke poribis.
Nego ti kako ribar voopsto ne si vinoven,nekoj taka resil da bide ali za da nie ribarite bideme na raat so tie dozvoli nesto mora da se menja.Moj priatel zaradi taa dozvola dva pati odi vo Kavadarci na sud zaradi malumerna plaska,i uste neznae dali ke se spasi.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Aвг 12, 2014 3:49 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
malumerna plaska :lollol: do tuka li padna :thumbdown:

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS678910ELLIPSIS18»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 12 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum