E sega Ico da pise uste koja gramaza na olovo najvece mu lezi na ovoj stap,za da znam kakvi gramazi da si pravam.
90 gr e idealno iako cel zivot so 100 lovev na niv,,, taaa trska ima serizen blank ,, so ne visle moite za tie 4 god,,,
2010 god gi pecav so 120 gr olova na vardar, sum bil u siuacija na nekoi mesta na 7-8kg krap od start da ne pustam ni 1m konec,, sum mislel deka u sekoj moment ke ja skrsi, za 5 sekundi ke go vidis na povrsina krpa
trskite za ribi nad 10kg se pravi ubijci u sekoj pogled, a sto se odnesuva do gubenje riba, pecam so tanki karbonski jadici poslednive 2-3 sezoni, kako se zakacuva na prva taka ostanuva sto i samata trska raboti kako treba,,,
imav edna situacija koja me razocara taa trska, koja jas pogresno ja procniv
so meco lani pecame na velesko na plaza kaj brodot , izvadi on edna riba od 20 kg
i se prezasiti od ribolov, zatoa sto 13 god na veleko i ocekuvase takva riba
drugata den odi na brodot kafe da donese okolu 1 casot popladne a jas ostanuvam sam,, lovime samo boili i cekame isklucivo krap,kasna esen, samo sto otide na brodot mene mi udira na prvata trska vnatre flrleni na 80m nadevaki se deka e krap , mi se vraka nazad i mi bega pokraj obala preku savar so 100 km na cas
probam da go zaapram ja stegnav kocnicata skroz i pocnaa trskava bukvalno da krca, ne ja gledam ribava 50m odalecena preku savar
od druga strana i go drzam so seta sila, edno vreme slusnav se islapa na povrsina i pocna da se vraka nazad,, izleze 14, 5 kg amur koj meco samo sto dojde go nacrpi,,
otogas setiv deka mi trebaat pojaki trski no i zgersiv sto pogresno gi proceniv, sega pecam so poslabi so 2,75 koja ne veruvam deka riba moze da ja skrsi..
trskite jrc sum i testiral na mnogu nacinim no samo eden e mnogu vazen,, 100gr olovo za nea, frlena preku 100000 pati e rizik za taa libraza, stom ne ja skrsiv jas, riba ne ja krsi sigorno,,,
granicat na taa trska za tezina na frlanje e max 85 gr koja treba da se pocituva, ama jebi ga
toj neznael da ja proceni sto ja pravel