Борис,
Од каде ги препиша овие градации за криволов ?? Во Закон така стои ???
Не се препишани, туку напишани од мене (мое лично етичко резонирање), а дека има градација и во закон ако сакаш има градација ќе ја најдеш во Казнените одредби за нешто се казнува повеќе, за нешто помалку
А за новогодишни бојници, да крив сум, во кој степен секој нека си протумачи сам, Дали водата кај што сум ловел има концесија - има, дали има концесионер - има, дали имам право да ловам на вода која има концесионер и концесија имам, зошто државата и концесионерот не ми овозможиле да извадам дозвола - прашај ги нив....тоа не ме пере 100%, ама јас сум најдоле во синџирот на одговорни
А ти бидејќи шириш некоја пропаганда на светец, ќе си признаеш дали си ловел риба во годините кога немаше концесии скоро никаде или се замонаши во некој манастир ? и ќе се запрашаш дали бојничињата и кленчињата кои си ги фатил се во мерка, или не ? Нема светци Столе, има борци за убави работи и оние кои не им чуе за ништо, си свиркаат и си тераат.
За светци ќе зборуваме знаеш кога, на оној другион свет кога ќе констатираме дека во Македонија веќе нема вода без концесија (ниту еден ден во годината)- одговорен државата, каде што сите концесионери се од убави за поубави- одговорни концесионерите, каде сите води се полни со риба - одговорно општеството, каде што поимот мрежари и харпунаши ќе бидат историски поими - одговорни државата, концесионерите, рибарите, општеството,....
е тогаш ќе дојде ред некој и од рибарите да направи “светци“ т.е да не грешат во ниту едно поле и во ниту еден ден од годината и во ниту еден час од денот
Hm . . .a onaj sto pred 2000 g. so kosnica polna riba go hranel cel narod
Znaes sto mi smeta kaj tebe ? Nekoj ti ja napolnil glavata deka mrezariti , harpunasite , vesterite se pricina sto ete mislis deka nasite reki , ezera se siromasni so riba a nikako i nikogas da gi spomenes ovie za mene uste poopasni kvazi-sportski ribolovci so legalni dozvoli koi sekojdnevno nosat deset pati povejce riba od dozvolenoto doma i taa ednodnevna kolicina riba e 1000 pati pogolema od godisniot ulov na site krivolovci so nedozvoleni sredstva kako so SERTME na primer