stvarno ne razbirate nekoja rabota,,,znet sto e tradicija i koja so god trae
ili ne znaete..
e za sto zboruvam jas pole prvi februar treba da imas dozvola, koja e i relano taka da bide,,
koj vika da ne se vadi dozvola, ima li takov,,znaci treba od 1 januar sekoj sto nema legitimaciija i nema dozvola da bide kaznet od inspektor na mvzs
a legitimacii ne sredeni,
drugo ,, plakas godisna dozvola za ribolov i legitimacija zaedno, a legitimaciiite grupno se sobirat i stasuvaat vo drustvata pokasno,znaci toj ne treba da lovi a ima plateno
zosto d lovi pomalku denovi u god sto legitimacijata ke mu stasa 2 nedeli pokasno,,
zatoa e ova tradicija i nacin na vadenje novi dozvoli so god,, porano kartoncinja nemaaa drustacta do maj mesec. mora de se ostavi malku prostor za seto ova,,
samo edno ne mi e jasno,sto tolku sakate da bide po propist odredeni lica
ili samo da se najdete u bos muabet, sto vikaat velesani
Традицијата што ја спомнуваш и ја пропагираш е КАТАСТРОФАЛНА и усмрдена како многу работи во македонскиов риболов, тоа не е традиција, тоа е калакурница, анархија, безаконие....а криви се во прв ред риболовците што не го дигаат гласот, втор ред здруженијата и концесионерите, потоа МРФ која е создадена од тие здруженија и во четврт ред државата и институциите,....или ако сакате да тргнеме обратно, од главата........па надоле до риболовецот,....ах еден ден да ја имам таа можност да видиш како се прекинува таа глупа традиција и да видиш како започнува нова традиција до 30 Октомври кој концесионер не достави годишен план и предлог цени на дозволи автоматски му се зима концесија, до 15 Ноември Министер потпишува цени на дозволи и од 30 Ноември почнува поднесување на барања за легитимации и дозволи за следната година,.....а не како сега калакурница, нема легитимации, нема дозволи, на тој што му стиска и неможе да издржи оди по риба незаконски, тој што е поштен до даске седи дома, мангуп концесионери неможат да издадат дозволи затоа што немаат, им даваат парагончиња на рибарите и ги пикаат парите во џеб, криминал на ангро, рибарите тоа го гледаат ама неможе да реаираат, затоа што и он не е легален на вода, си даваат пари, си пецаат и чекаат да им се мафне од глава чуварот,... тие пак кои се поштени концесионери не дозволуваат риболов и губат пари кои треба да им влезат во здружение по основ на дозволи.......и никој ништо не превзема, сите си ќутат, концесионерите си ќутат, МРФ си ќути, Министерство ги чека концесионерите (сите) да достават предлог цени и така до Февруари, Март, можеби Април,.....ебате Традицијата усрана