Dali somot go ima na dojransko ezero?
Колку што знам јас, го има од страната на Николиќ, таму има многу повеќе тиња
Исто така викаат и дека краповите и сомовите од кај Николиќ мирисале на муљ.
Мало дополнување !
СОМ никогаш неможе да мириса на тиња! Да, - ќе мириса ама само ако не е исчистен добро. Сум иловил мнооооооогу сомови, ама и сум изел !
Најдобар начин за чистење е со стара прегорена пепел од дрво ! (пред да се сечи со влажна крпа натопена во пепел добро да се истрие кожата на сомот се додека не добие бисерно бела боја. Истото можи да се направи и со сол но тогаш не се отстранува слузот што го има под самата кожа туку само површински ке се исчисти.
Вие фаќајте а јас ќе ги чистам и припремам, ама заедно ќе јадеме!
И уште нешто !
Задолжително 12-24 саати во маринада (бело вино 1 литар, црн пипер во зрно 3 лимони сечени на ленти (не цедени) и магдонос по желба)
Е после пржи, печи, .....