Jaс пак кога ја варам не додавам никакви ароми и засладувачи НИ ПОД РАЗНО !!!
Може само како што напишал Полиз, една рака коноп и ништо повеќе. Преферирам да варам поголема количина, но се случува и по кило - две да варам и тоа да излезе супер. Е сега околу припремата. Ја ставам да откисне некој саат, потоа ја менувам водата и ја ставам да се вари, ја пратам цело време и додавам врела вода доколку има потреба и до тука и за двата начини е исто. Е сега ако варам поголема количина и имам повеќе време (ако не е дојдено 5 до 12
) тогаш кога зрната маааалку ќе напукнат тогаш ја тргам од оган и ја завиткувам во ќебе да отстои едно десетина саати и после е топ сварена и спремна
, а кога немам време и варам мала количина тогаш ја варам додека целата не распука (значи максимумот што може да се извади од тоа пченицата да не биде преварена, но што е можно повеќе зрна да распукаат) и откако ќе биде готова, ја „пресекувам“ со ладна вода, ја цедам и право на
Поздрав и бистро
П.С.
Во летен период успешно сум ловел на пченица:
Попадика, Клен, Црвеноперка, Карас, а знае и по некое Крапче и Скобалче да касне